ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ Ο ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ

454A567FD1BD5A004F0423D71CD3FA75

Περιθώριο ολίγων ημερών προκειμένου να βρεθεί λύση, για να λειτουργήσουν οι τράπεζες και να σωθεί η φετινή χρονιά στον τουρισμό, δίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΛΑ) Αλέξανδρος Βασιλικός. «Έχουμε όλοι συνειδητοποιήσει ότι το 2015 δεν θα είναι τελικά τόσο καλό όσο αναμέναμε στις αρχές της περιόδου. Παρ’ όλα αυτά, μπορεί ακόμα να διασωθεί. Υπό την προϋπόθεση, όμως, να υπάρξει σύντομα λύση, να ανοίξουν οι τράπεζες και να γίνονται οι συναλλαγες. Και n λύση αυτή θα πρέπει να δοθεί άμεσα, εντός λίγων ημερών», τονίζει στέλνοντας μήνυμα σε όλες τις πλευρές ο κ. Βασιλικός. «Ο χρόνος αυτός, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μετρηθεί σε εβδομάδες, διότι θα μας προλάβουν οι καταστάσεις. Έχει γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια απ’ όλους τους εμπλεκόμενους στον τουρισμό, για να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα οι υπηρεσίες προς τους τουρίστες. Υπάρχουν, όμως. κάποια ζητήματα που μας ξεπερνούν» προσθέτει ο κ Βασιλικός και καταλήγει: «Αν δεν γίνουν εισαγωγές, για παράδειγμα, θα έχουμε ελλείψεις, και οι ελλείψεις θα έχουν καταστροφικές συνέπειες».

Εν τω μεταξύ, ο ελληνικός τουρισμός πλήττεται πλέον και από τις παράπλευρες απώλειες που προκαλεί η οικονομική απομόνωση της χώρας. Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορέων (ΙATA), με αφορμή τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ανακοίνωσε πως ζητεί εβδομαδιαία εκκαθάριση των πωλήσεων των εισιτηρίων από τα ελληνικά ταξιδιωτικά γραφεία. Ο Φίλιππος Μπρίνκμαν, CEO της Travelplanet24, δήλωσε σχετικά: «Στην κρισιμότερη στιγμή της νεότερης ιστορίας της χώρας, θεωρώ άτοπο και αυταρχικό το αίτημα της ΙΑΤΑ να ζητάει εβδομαδιαία εκκαθάριση των εισιτήριων χωρίς καμία πρωτύτερη ενημέρωση ή προετοιμασία». Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Travelplanet24 και της airtickets, στις κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων Ελλήνων ταξιδιωτών τις τελευταίες ημέρες εμφανίζεται μείωση έως και 50%. Επίσης, οι ακυρώσεις στις κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων, από το 1,05% που είναι το μέσο ημερήσιο ποσοστό, ανήλθαν στο 7,2% το διάστημα 27/6/2015 – 1/7/2015, με αποκορύφωμα την τελευταία ημέρα του Ιουνίου όταν το ποσοστό των ακυρώσεων εκτοξεύτηκε στο 22%.

Τέλος, αναφορικά με τις φήμες που είχαν κυκλοφορήσει χθες το πρωί ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παρακρατά εμβάσματα από τις ΗΠΑ για πληρωμές τουριστικών επιχειρηματιών στην Ελλάδα, αυτές διαψεύστηκαν χθες το απόγευμα με ανακοίνωση του Ταμείου. Την ίδια ώρα, τους πρώτους κλυδωνισμούς από το σοκ που έχει προκαλέσει η αναγγελία του δημοψηφίσματος και ο συνακόλουθος περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων δέχεται o τουρισμός της Βόρειας Ελλάδας. Στη Χαλκιδική άρχισαν να καταγράφονται οι πρώτες ακυρώσεις, κυρίως από τη Γερμανία, λιγότερο από τη Βρετανία και σε πολύ περιορισμένα επίπεδα από τα Βαλκάνια. «Οι ακυρώσεις είναι ακόμα σε ελεγχόμενα επίπεδα. Το μεγάλο ζήτημα που μας απασχολεί πρωτίστως είναι την Κυριακή ο ελληνικός λαός να επιβεβαιώσει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Λόγω της πτώσης της ρωσικής αγοράς αναμέναμε μία πτώση στις αφίξεις της τάξης του 15%. Ωστόσο, αν επικρατήσει το «όχι», οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές όχι μόνο για τη φετινή σεζόν αλλά και συνολικά για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος. Όπως ανέφερε ο ίδιος, η τροφοδοσία των ξενοδόχων της Χαλκιδικής με πρώτες ύλες εκτιμάται ότι θα εξελιχθεί ομαλά μέχρι την Τετάρτη, αλλά, από εκεί και πέρα, ιδίως χωρίς συμφωνία, θα αρχίσουν να εμφανίζονται προβλήματα.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 02/07/2015