ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΣΕ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΕΣ

 

 

broncos_2198134bΕνώ η Ελληνικός Χρυσός στην Ελλάδα συνεχίζει να επενδύει στο έργο πνοής της Χαλκιδικής, μεταλλευτικές εταιρείες του εξωτερικού προχωρούν σε κινήσεις μείωσης του κόστους.

Πιέσεις δέχονται οι μεγάλες μεταλλευτικές εταιρείες, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με την υποχώρηση των τιμών των μετάλλων και για τον λόγο αυτό προχωρούν σε περικοπές θέσεων εργασίας, μείωση του κόστους και διάθεση ενεργητικού τους

Η Anglo American εξετάζει το ενδεχόμενο να πωλήσει επιπλέον ενεργητικό της, εντείνει τις προσπάθειες μείωσης του κόστους, ενώ παράλληλα σκοπεύει να περικόψει το 35% του συνολικού εργατικού δυναμικού της, ήτοι 53.000 άτομα, τα προσεχή έτη, προκειμένου να ανταποκριθεί στην περαιτέρω επιδείνωση της αγοράς εμπορευμάτων. Ανακοινώνοντας κέρδη τα οποία ήταν περισσότερο από ένα τρίτο μειωμένα από πέρυσι, αλλά καλύτερα του αναμενόμενου, ο εισηγμένος στο Λονδίνο μεταλλευτικός όμιλος ανακοίνωσε ότι μειώνει τις κεφαλαιακές του δαπάνες κατά 1 δισ. δολ. Επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Κουτίφανι δήλωσε ότι είναι έτοιμος να δώσει το πράσινο φως για την πώληση περισσότερου ενεργητικού, προκειμένου να ανταποκριθεί στον στόχο για πωλήσεις ενεργητικού 3 δις. δολ. Η Anglo American ανακοίνωσε καθαρές ζημίες 3 δισ. δολ. στο α’ εξάμηνο, κυρίως λόγω απομείωσης της αξίας ενεργητικού της στη Βραζιλία, συγκριτικά με καθαρά κέρδη 1,5 δισ. δολ. πέρυσι. Οι πωλήσεις ακατέργαστων διαμαντιών του τμήματος De Beers της εταιρείας μειώθηκαν 21 %, στα 3 δισ. δολ., παρά την αύξηση 7% των τιμών.

Ο παραγωγός πλατίνας Lonmin σχεδιάζει να κλείσει αρκετές δραστηριότητες, να περικόψει 6.000 θέσεις εργασίας στη Ν. Αφρική, καθώς καινά προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου. Η αγορά πλατίνας έχει δεχτεί πολύ μεγάλες πιέσεις, καθώς η τιμή spot του μετάλλου βρίσκεται σε χαμηλά εξίμισι ετών, κάτω από τα 1.000 δολάρια η ουγκιά, τη στιγμή που το κόστος ενέργειας και εργασίας στη Ν. Αφρική έχει παρουσιάσει κατακόρυφη άνοδο. Φέτος η Glencore, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Lonmin, αποεπένδυσε το 24% του μεριδίου που διέθετε στην εταιρεία, με το επιχείρημα ότι η Lonmin αποτελεί δευτερεύον ενεργητικό.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 25/07/2015