ΚΙ ΟΜΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΛΟΥΣΙΑ ΧΩΡΑ ΑΝ ΕΚΑΝΕ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ

shutterstock_87973231-low

Κι όμως, η Ελλάδα θα ήταν πλούσια χώρα, αν έκανε εξορύξεις… Εντάξει, μπορεί οι τράπεζες και οι τσέπες των Ελλήνων να στέρεψαν από ευρώ. Μπορεί η χώρα να φλέρταρε με την πτώχευση. Όμως, σκεφτήκατε πως αν η Ελλάδα είναι όντως φτωχή; Θα μπορούσε η Ελλάδα να είναι, όπως έχε ειπωθεί παλιότερα, η Σαουδική Αραβία της Ευρώπης; Κι όμως, η Ελλάδα δεν είναι καθόλου φτωχή, αν αναλογιστεί κανείς τον υπέρογκο φυσικό πλούτο που διαθέτει αυτή η μικρή χώρα των 131.975 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Θα πείτε, βέβαια, ότι κάποιος θα έπρεπε να έχει σκεφτεί να τον εκμεταλλευθεί, όλα αυτά τα χρόνια που ζούσαμε στη νιρβάνα, όμως ποτέ δεν είναι αργά. Μην πάει ο νους σας στα πετρέλαια. Όχι μόνο σε αυτά. Είμαστε πολύ πλούσια χώρα σε υδρογονάνθρακες. Η περιοχή νοτίως της Κρήτης έχει 22 δισ. βαρέλια πετρέλαιο, ενώ, στη λεκάνη του Ηροδότου, 14 -15 δισ. βαρέλια πετρέλαιο. Επιπροσθέτως σημειώνεται ακόμη και η σπουδαιότητα του κοιτάσματος στον Πατραϊκό, κοίτασμα που σύμφωνα με τους ειδικούς αγγίζει τα 400 εκατ. βαρέλια. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά…

Εθνική περιουσία

Απόρρητη έκθεση του Ινστιτούτο Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) εμφανίζει κοιτάσματα Ουρανίου και άλλων σπανίων μετάλλων για δορυφόρους και πυραύλους  που υπάρχουν στο ελληνικό υπέδαφος αξίας σε δραχμές (η έκθεση είναι του 1996) 100 τρισ. δρχ. Το κείμενο της έκθεσης υπογράφεται από 7 διακεκριμένους επιστήμονες και κάνει λόγο για κοίτασμα ουρανίου που περιέχει 300 εκατ. τόνους με συμπύκνωμα ουρανίου 16%, καθώς και σπάνια άλλα ορυκτά όπως ρουτίλιο, λουτέσιο και λανθάνιο, που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή πυραυλικών συστημάτων. Να σημειωθεί ότι η αξία του εμπλουτισμένου ουρανίου 235 στη διεθνή αγορά είναι 25.000 δολάρια το γραμμάριο.

Υπολογίζεται ότι το ελληνικό ουράνιο και ο ελληνικός χρυσός s έχουν συνολική αξία 80 δισ. ευρώ. Υψηλά κοιτάσματα ραδονίου διαπιστώθηκαν στις περιοχές Σερρών, Θεσσαλονίκης, Μυκόνου, Καβάλας, Ικαρίας, Λέσβου, Φθιώτιδας Νιγρίτας και Σουρωτής. Το ραδόνιο είναι φυσικό ραδιενεργό στοιχείο που αποτελεί την πιο σημαντική ένδειξη για ύπαρξη ουρανίου στις περιοχές που βρίσκεται. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μέχρι και 25 εκατομμύρια ευρώ μπορεί να αποφέρει στην περιφερειακή τοπική οικονομία του Έβρου, η εξόρυξη των κοιτασμάτων ζεόλιθου που βρίσκονται στον Έβρο ως πρώτη ύλη και δεκάδες δισεκατομμύρια όντας μεταποιημένος σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας -Θράκης Γιώργο Παυλίδη. Ο ζεόλιθος έχει πλήθος βιομηχανικών εφαρμογών με έμφαση στη δυνατότητα που έχει για να αποθηκεύει θερμική ενέργεια (ηλιακή), τη χρησιμότητά του στη γεωργία, στην περιβαλλοντική διάσταση της εξόρυξης και της κατεργασίας καθώς και τη χρήση του ζεόλιθου για την επεξεργασία υγρών αποβλήτων.

Οι έρευνες ουρανίου στην Ελλάδα θα έπρεπε να συνεχίζονται και όχι να έχουν πέσει σε καθεστώς αδράνειας, όπως συμβαίνει από το 1995 , λέει ο κ. Φαίδων Περγάμαλης, διευθυντής Ενεργειακών Πρώτων Υλών του ΙΓΜΕ. Το ουράνιο είναι ιδιαίτερα πολύτιμο στην εποχή μας. Μπορεί η τιμή του να είχε μειωθεί προ ετών λόγω των κυκλωμάτων λαθρεμπορίου που δρούσαν στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, αλλά από το 2004 και μετά έχει αρχίσει πάλι να ανεβαίνει. Αναμένουμε να εκτοξευθεί τα επόμενα χρόνια λόγω της πιθανολογούμενα μελλοντικής ενεργειακής κρίσης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, με τα υπάρχοντα βεβαιωμένα αποθέματα στην ευρύτερη περιοχή των Νομών Άρτας και Σερρών, η χώρα μας μπορεί να παράγει κίτρινο συμπύκνωμα, μία χημική ένωση που περιέχει ουράνιο και αποτελεί την πρώτη ύλη για την κατασκευή των πυρηνικών καυσίμων. Ένα πιθανότατο σενάριο είναι το εξής: Να εξάγουμε το κίτρινο συμπύκνωμα και ως αντάλλαγμα να εισάγουμε ηλεκτρική ενέργεια συμπληρώνει ο κ. Περγάμαλης. Από αυτό το σημείο και έπειτα το κίτρινο συμπύκνωμα ουρανίου δέχεται ισοτοπικό εμπλουτισμό, ο οποίος μπορεί να γίνει μόνο από μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις, όπως η Γαλλία.

Κοιτάσματα χρυσού και άλλων μετάλλων

Ίλιγγο προκαλεί ο υπόγειος θησαυρός που κρύβεται εντός της ελληνικής γης αν αναλογιστεί κανείς ότι οι έρευνες των τελευταίων δεκαετιών έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα διαθέτει μεγάλης οικονομικής σημασίας κοιτάσματα μεικτών θειούχων (μολύβδου, ψευδαργύρου, χαλκού κ,ά. που παράγουν άργυρο και χρυσό) αλλά και κοιτάσματα πορφυρητικού τύπου με επιθερμικό χρυσό, σε πολλές περιοχές της Β. Ελλάδος (Χαλκιδική, Έβρο, Ροδόπη, Κιλκίς) που αποτελούν ουσιαστική προοπτική για το μεταλλευτικό κλάδο. Η αξία των περιεχομένων μετάλλων στα βεβαιωμένα πολυμεταλλικά αποθέματα όπως και του χρυσού και αργύρου στη Β. Ελλάδα υπερβαίνει τα 20 δισ. ευρώ. Οι εκτιμώμενες ποσότητες χρυσού ανέρχονται σε 8,5 εκ. ουγγιές και οι αντίστοιχες αργύρου σε 65 εκ. ουγγιές. Η εκμετάλλευση μόνο των βεβαιωμένων αποθεμάτων χρυσού αργύρου της Β. Ελλάδας μπορεί να καταστήσει τη χώρα μας πρώτη παραγωγό χώρα στην EE σε πολύτιμα μέταλλα. Τα δύο πλέον διάσημα κοιτάσματα είναι τα εξής: Το πορφυρητικό κοίτασμα Χαλκού-Χρυσού στις Σκουριές, το οποίο περιέχει 3590.000 ουγγιές χρυσού και 378.000 τον. χαλκού. Με ανάκτηση 85% και με τρέχουσες τιμές μετάλλων η συνολική παραγόμενη αξία θα ανέλθει στο σύνολο της διάρκειας του έργου, σε 8 δισ. ευρώ. Ακολούθως μεταβαίνουμε στο πολυμεταλλικό κοίτασμα μικτών θειούχων Ολυμπιάδος, στο οποίο υπάρχουν ανεκμετάλλευτα απολήψιμα ανακτήσιμα αποθέματα που ανέρχονται σε 3,8 εκ. ουγγιές χρυσού, 57,7 εκ, ουγγιές αργύρου, 600.000 τον. μολύβδου, 800.000 τον. ψευδαργύρου. Ακόμη στις παλιές αποθέσεις από παλαιότερες εκμεταλλεύσεις υπάρχουν 270.00 ουγγιές χρυσού και 1,1, εκ. ουγγιές αργύρου. Η συνολική εκτιμώμενη αξία παραγόμενων μετάλλων (με βάση σημερινές τιμές) ανέρχεται σε 8,2 δισ. ευρώ.

PRESS TIME, 03/07/2015