ΑΝΟΙΧΤΟ ΟΡΥΧΕΙΟ ΑΣΒΕΣΤΟΛΙΘΟΥ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΣΥΝΑΥΛΙΑΚΟ ΧΩΡΟ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ

Dalhalla3

Στη Σουηδία δεν αξιοποιούν μόνο εμπορικά και τουριστικά τις στοές παλιών ορυχείων, αλλά και ανοιχτά ορύγματα μεταλλείων επιφανειακής εξόρυξης..

Ένα καταπληκτικό παράδειγμα, το οποίο είδε και τις τελευταίες μέρες τα φώτα της δημοσιότητας μέσα από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι ο συναυλιακός χώρος μουσικών εκδηλώσεων “Dalhalla” χωρητικότητας 4.100 θέσεων, το οποίο βρίσκεται 28 χιλιόμετρα έξω από την Στοκχόλμη.

Πρόκειται για την πιο γνωστή μουσική σκηνή της Σουηδίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιο – Σεπτέμβριο), με καταπληκτική ακουστική από την οποία έχουν περάσει τα μεγαλύτερα ονόματα και συγκροτήματα του καλλιτεχνικού στερεώματος.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν μεταλλείο επιφανειακής εξόρυξης ασβεστόλιθου, αλλά ευτυχώς χάρη “στην απουσία εμμονών αλλά και στο περίσσευμα δημιουργικής φαντασίας” όπως λέει και ο Έλληνας  Dr. Γεωλογίας Νικόλαος Αρβανιτίδης, που ζει εκεί, έγινε εφικτή η αξιοποίηση του με αποτέλεσμα αυτός ο χώρος να δημιουργεί προστιθέμενη αξία στη Σουηδική οικονομία, διεθνή προβολή και αίγλη.

Ευτυχώς, κάτι πάει να γίνει και στην Ελλάδα με την εμπορική αξιοποίηση παλαιών εξορυκτικών χώρων.

Αύριο στην Αθήνα γίνεται ένας διεθνής αγώνας μότο – κρος στο ιστορικό λατομείο μαρμάρου του Διονύσου, το οποίο ως γνωστόν προσέφερε στην ανθρωπότητα τα ωραιότερα μνημεία και αγάλματα, μεταξύ όλων αυτών τον ασύγκριτο Παρθενώνα.

Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι εκδηλώσεις θα σηματοδοτήσουν την αρχή της άρσης των φοβικών συνδρόμων και εμμονών που προκαλεί η εξορυκτική δραστηριότητα σε κάποιους εξουσιαστές των οποίων η αυστηρότητα και η ευαισθησία εξαντλείται σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

politesaristoteli.blogspot.gr, 11/06/2015