ELDORADO GOLD: ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΕΝΔΥΣΑΜΕ 450 ΕΚΑΤ ΔΟΛ

gold

Η μέχρι τώρα πορεία, αλλά και η προοπτική της επένδυσης της Eldorado Gold στην Ελλάδα αποτέλεσαν βασικά θέματα της ατζέντας του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου 2015. 0 διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold Paul Wright τόνισε πως «θα στηρίξουμε την επένδυση μας στην Ελλάδα και ήδη έχουν προχωρήσει οι εργασίες μας στην περιοχή της Χαλκιδικής. Με ρευστότητα που φτάνει τα 870 εκατομμύρια δολάρια στο πρώτο τρίμηνο του 2015 αντιπροσωπεύουμε μία από τις πιο ισχυρές βιομηχανίες και συνεχίζουμε την ανάπτυξή μας».

Σύμφωνα με την έκθεση των αποτελεσμάτων ίου πρώτου τριμήνου, η Eldorado Gold αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Ελλάδα, έχοντας επενδύσει, μέσω της θυγατρικής της Ελληνικός Χρυσός, στα έργα των Σκουριών και της Ολυμπιάδας 450 εκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία απασχολεί άμεσα περισσότερα από 2.200 άτομα και τα ποσά που κατέβαλε το 2014 για φόρους και προς προμηθευτές ανέρχονται σε τουλάχιστον 50 εκατ. και 160 εκατ. δολάρια αντίστοιχα. Επίσης η εμπορευματική κίνηση που προέρχεται από τη δραστηριότητα της Eldorado Gold αντιστοιχεί στο 30% της συνολικής εμπορευματικής κίνησης στη Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία επισημαίνει ότι έχει δεσμευτεί να αναπτύξει την περιοχή όπου δραστηριοποιείται σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία και την κυβέρνηση. Η δραστηριότητά της είναι σύννομη και όπως ισχύει και στις άλλες χώρες όπου δραστηριοποιείται έτσι και στην Ελλάδα ακολουθεί τους ελληνικούς και τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Όσον αφορά την πρόοδο του έργου, κατά το πρώτο τρίμηνο συνεχίστηκε η υλοποίηση των πρόδρομων κατασκευαστικών εργασιών στις Σκουριές, όπου η εταιρεία επένδυσε περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ.

Στην Ολυμπιάδα το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς παρήχθησαν 4.743 ουγκιές χρυσού μέσω της κατεργασίας 157.040 χιλιάδων τόνων μεταλλεύματος, με το επενδυμένο ποσό να διαμορφώνεται σε 11,5 εκατ. ευρώ. Στο Στρατώνι συνεχίστηκε, σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας, η παραγωγή συμπυκνώματος, αλλά σε χαμηλότερες ποσότητες.

Συνολικά κατά το πρώτο τρίμηνο, η Eldorado Gold παρήγαγε συνολικά 189.414 ουγκιές χρυσού (συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής μέσω της κατεργασίας του τέλματος της Ολυμπιάδας), με την προσαρμοσμένη καθαρή κερδοφορία να διαμορφώνεται σε 19,5 εκατ. δολάρια. Τα έσοδα από την πώληση χρυσού με μέση τιμή της τάξης των 1.232 δολ. ανά ουγκιά διαμορφώθηκαν σε 224 εκατ. δολ., ενώ η ρευστότητα διαμορφώθηκε σε περίπου 870 εκατ. δολ.

Όσον αφορά το θέμα της νομικής κόντρας που έχει προκύψει μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και του ΥΠΑΠΕΝ για τα προσαρτήματα για την έγκριση των τεχνικών μελετών της μεταλλουργίας χαλκού, χρυσού και του νέου εργοστασίου εμπλουτισμού στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου, πρέπει να σημειωθεί ότι η μητρική εταιρεία έχει ενημερωθεί σχετικώς. Στο πλαίσιο αυτό από την πλευρά της ελληνικής θυγατρικής τονίζεται ότι θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες που εξασφαλίζουν τα συμφέροντά της, διασφαλίζοντας πάνω απ’ όλα το δημόσιο συμφέρον, την προστασία του περιβάλλοντος και την ομαλή συνέχιση των εργασιών της.

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 05/05/2015