ΦΕΥΓΟΥΝ ΞΕΝΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΚΑΙ FUNDS ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΜΕΓΑΛΗ ΖΗΜΙΑ ΟΙ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

xa1--2-thumb-large

Φεύγουν ξένοι επενδυτές και funds από την Ελλάδα. Υπαναχωρούν KAUFLAND, BURGER King, Mekorot, ο γιος του Τζο Μπάιντεν και ο γαμπρός του Μπιλ Κλίντον, καθώς και funds σε τουρισμό και ενέργεια, ενώ ετοιμάζουν βαλίτσες για Βουλγαρία δύο πολυεθνικές του φαρμάκου.

[…] Μεγάλη η ζημιά από τις Σκουριές. Σημαντική ζημιά ως προς αυτό το επίπεδο δείχνει να έχει γίνει  κυρίως από δυο παράγοντες. Ο πρώτος αφορά την τύχη της επένδυσης στις Σκουριές. Μπορεί άλλοι επενδυτές να μην έχουν ευθύνη για περιβαλλοντικά ζητήματα όπως η καναδική Eldorado Gold, όμως η ευθεία κυβερνητική σύγκρουση με έναν επενδυτή που ήρθε και ήδη δουλεύει φοβίζει σε συνολικό επίπεδο. Εξάλλου οι επενδυτές δεν μπορούν να κατανοήσουν πώς η κάθε κυβέρνηση που εκλέγεται στην Ελλάδα μπορεί να ακυρώνει πωλήσεις κρατικών στοιχείων ή να αλλάζει κατά το δοκούν νόμους θίγοντας επιχειρήσει που έχουν δεσμεύσει χρήματα εντός των συνόρων μας. Το θέμα μάλιστα αυτό συζητήθηκε εκτενώς σε πρόσφατη συνάντηση στον ευρωπαϊκό εργοδοτικό φορέα EuroCommerce που διαβουλεύεται σε κεντρικό επίπεδο με την Κομισιόν και μαθαίνουμε ότι θα υπάρξει παρέμβαση κατά της χώρας μας. Ως προς τις Σκουριές όμως, ηχηρή ήταν η πρώτη ουσιαστικά παρέμβαση επιχειρηματικών και βιομηχανικών φορέων κατά της νέας κυβέρνησης. Με κοινή τους παρέμβαση προς τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, οι πρόεδροι των βιομηχανικών συνδέσμων ΣΕΒ, ΣΒΒΕ, ΣΒΑΠ, ΣΒΘΚΕ, ΣΒΠΔΕ επισήμαναν την ανάγκη άμεσης βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος στη χώρα με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στις Σκουριές της Χαλκιδικής. Μάλιστα εκφράζοντας την άποψη πως δεν υπάρχει μακρόπνοη εθνική βιομηχανική στρατηγική, εγκάλεσαν τον υπουργό για «εχθρικό επιχειρηματικό περιβάλλον απέναντι σε εγχώριες και ξένες επενδύσεις.» Η ενέργεια αυτή μάλιστα έρχεται δύο εβδομάδες μετά από σχετικό δημοσίευμα του business stories που προέβλεπε πορεία σύγκρουσης μεταξύ των βιομηχάνων επιχειρηματιών και του κ. Λαφαζάνη, καθώς οι πρώτοι θεωρούν ότι ο υπουργός δρα δίχως να τους υπολογίζει και προηγουμένως να τους ενημερώνει.

Από την Ελλάδα έφυγε και ο γαμπρός του Μπιλ Κλίντον και σύζυγος τη κόρη του Τσέλσι, Μαρκ Μεζβίνσκι. To hedge fund του Eaglevale Partners είχε στοιχηματίσει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, κάτι που δεν επαληθεύτηκε, με αποτέλεσμα να εμφανίσει ζημίες και να ακυρώσει σειρά επενδυτικών δράσεων.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ _ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, 26/04/2015