ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΠΕΝ

001 (3)

Προς : Τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Θέμα : « Λειτουργία μεταλλείων « Κασσάνδρας» και επέκτασης αυτών στη θέση «Σκουριές» της Β. Α. Χαλκιδικής ».

κ. Υπουργέ,

Στην τοποθέτησή σας, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης, δηλώσατε ότι: « είστε αντίθετοι με το επενδυτικό σχέδιο της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στη θέση « Σκουριές » της Β.Α. Χαλκιδικής». Συγχρόνως απευθυνόμενος προς τους εργαζομένους δηλώσατε ότι θα διασφαλίσετε την εργασία τους.

Στις 25/02 ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, ερωτηθείς από δημοσιογράφο διαβεβαίωνε ότι «Η επένδυση εξόρυξης και κατεργασίας χρυσού που υλοποιεί η Eldorado Gold στη ΒΑ Χαλκιδική δεν πρόκειται να σταματήσει». Συγχρόνως σημείωσε, «δεν είναι δυνατή η ακύρωση των υπογεγραμμένων συμβάσεων, αλλά μόνο ο έλεγχος των αδειοδοτήσεων που έχουν δοθεί για το έργο», ( γνωρίζετε ότι έγινε έλεγχος για την υλοτόμηση καθώς και το αποτέλεσμα του ελέγχου ).

Ο κ. Πρωθυπουργός σε διαδικτυακή συνέντευξη, κατά την προεκλογική περίοδο, για την εξέλιξη των εργασιών της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε» στη θέση Σκουριές του Ν. Χαλκιδικής δήλωσε ότι : « θα πρέπει η διοίκηση της εταιρίας «Ελληνικός. Χρυσός Α.Ε.» να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι θα εφαρμοστούν οι νόμοι του Κράτους»

Πρόσφατα, 27 του Φλεβάρη, με απόφασή σας ανακαλέσατε τη θεώρηση της Αρχιτεκτονικής και της Ηλεκτρομηχανολογικής Μελέτης της «Μονάδας Εμπλουτισμού Σκουριών», ενώ λίγες ώρες πριν διαβεβαιώνατε τα σωματεία των εργαζομένων, που σας επισκέφτηκαν, ότι πριν πάρετε την οποιαδήποτε απόφαση θα συζητούσατε το θέμα επισκεπτόμενος την περιοχή.

Επειδή όλες αυτές οι αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις όχι μόνο δε δίνουν ξεκάθαρη απάντηση αλλά περιπλέκουν ακόμα περισσότερο το θέμα.

Επειδή μένουν αδιευκρίνιστα αρκετά ζητήματα, εσείς το λέτε « δημιουργική ασάφεια », ως προς το τι πρόκειται να γίνει και προκειμένου να μην διαταραχτεί περαιτέρω η κοινωνική συνοχή στην περιοχή, η οποία με τις αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις σας συνεχώς δοκιμάζεται και η αντιπαλότητα εντείνεται, γεγονός που ανάγκασε τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Πανούση, να δηλώσει ότι φοβάται για το απευκταίο ( δε θέλω ούτε να το κατονομάσω ).

Επειδή κάτοικοι και εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουμε επακριβώς τα επόμενα βήματα και τις ενέργειες της κυβέρνησης για την υπάρχουσα λειτουργία των μεταλλείων, για την εν εξελίξει επένδυση στη θέση « Σκουριές » της Β. Α. Χαλκιδικής και σε κάθε περίπτωση τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας

Σας ερωτώ: Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για τα μεταλλεία « Κασσάνδρας » στη Β. Α. Χαλκιδική; Επιτέλους, πάρτε απόφαση.