ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ

Skouries_15.02.2015

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς: Υπουργό ΠΑΠΕΝ

κ.κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη

Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,
Σας αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή ως εκπρόσωποι του Σωματείου Επιστημονικού Προσωπικού των Μεταλλείων Κασσάνδρας «Αριστοτέλης».
Το σωματείο μας ιδρύθηκε τον περασμένο μήνα από 100 ιδρυτικά μέλη του συνόλου επιστημονικού προσωπικού που ξεπερνά τα 200 άτομα. Το επιστημονικό προσωπικό εργάζεται σε Θέσεις υψηλής ευθύνης σε όλα τα εργοτάξια της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε στη ΒΑ Χαλκιδική . Η δύναμη μας ήδη ξεπερνά τα 150 μέλη και πιστεύουμε ότι σύντομα μέλη μας θα είναι όλο το επιστημονικό προσωπικό , που στη συντριπτική τους πλειονότητα, είναι Έλληνες Μηχανικοί, απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων (Γεωλόγοι, Χημικοί Ηλεκτρονικοί Περιβαλλοντολόγοι Οικονομολόγοι Δικηγόροι, Αρχαιολόγοι , Ιατροί Διαφόρων ειδικοτήτων , Νοσηλευτές κλπ.).
Υπό το βάρος της ευθύνης απέναντι στα μέλη μας και στις οικογένειες τους, σας απευθύνουμε επείγον αίτημα για συνάντηση μαζί σας προκειμένου να σας εκθέσουμε τις ανησυχίες μας σχετικά με το εργασιακό μας μέλλον, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την συνέχιση της επενδυτικής δραστηριότητας στην ΒΑ Χαλκιδική. Επίσης, ως επιστημονικό προσωπικό, το οποίο καθημερινά αγωνίζεται για την συνέχιση και ανάπτυξη της μεταλλευτικής δραστηριότητας, εφαρμόζοντας βέλτιστες επιστημονικές μεθόδους, συμμορφούμενο με τη σχετική νομοθεσία και τους κανονισμούς, ζητούμε να μας δοθεί η δυνατότητα να σας περιγράψουμε, με ξεκάθαρο και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο, την επιστημονική ορθότητα και την εφαρμοσμένη τεχνογνωσία στην οποία βασίζονται και προχωρούν όλες οι νόμιμα αδειοδοτημένες δραστηριότητες.
Είμαστε απόφοιτοι Ελληνικών και Ξένων Πανεπιστημίων, και πολλοί από εμάς ήδη έχουμε επαναπατριστεί από επιστημονική μετανάστευση μεταφέροντας πολύτιμη τεχνογνωσία προκειμένου να συμμετάσχουμε στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της επένδυσης, όπως αυτή περιγράφεται στη αδειοδοτημένη ΜΠΕ, και μας θλίβει να αμφισβητείται καθημερινά το ήθος και η επιστημονική μας κατάρτιση αλλά και η επαγγελματική μας αξιοπρέπεια.
Σας ζητούμε να κατανοήσετε την αγωνία μας και την σοβαρότητα της έκκλησης που σας απευθύνουμε. Σας ζητούμε να αναλογιστείτε τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει για εμάς που βλέπουμε εκ νέου δρόμο για το εξωτερικό , την τύχη της πολύπαθης περιοχή μας αλλά και την διεθνή εικόνα της χώρας μας ως επενδυτικό στόχο με τυχόν αποχώρηση του παρόντος επενδυτικού σχήματος.
Σας ζητούμε να σεβαστείτε την μακραίωνη μεταλλευτική ιστορία και παράδοση του τόπου που μας γέννησε.
Αναμένοντας την θετική σας απάντηση για συνάντηση

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Δ. ΜΠΑΛΛΑΣ Β. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ