ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΕΙ ΚΑΝΝΑΒΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

3701726_orig

Κακώς κατηγορήθηκε η κα Ιγγλέζη όταν πρότεινε στους υποψήφιους ανέργους μεταλλωρύχους να γίνουν γεωργοί και μάλιστα να καλλιεργήσουν κάνναβη. Η κα… βουλεύτρια εννοούσε την κλωστική κάνναβη … Μόνο που ΚΑΙ ΠΑΛΙ δεν είναι πλήρως ενημερωμένη…

Πριν από ένα χρόνο περίπου, έπειτα από πιέσεις που δέχτηκε η Ελλάδα για την νομιμοποίηση της κλωστικής κάνναβης από την Ευρωπαική κοινότητα, ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νόμος περί εξαρτησιογόνων ουσιών, ο οποίος εξαίρεσε από τις ουσίες που υπάγονται στα ναρκωτικά τα προϊόντα κλωστικής κάνναβης (Cannabis Sativa L.), ανοίγοντας θεωρητικά τον δρόμο για την ελεύθερη καλλιέργεια της. «Μάλιστα θεωρήθηκε ότι η χώρα έπρεπε να απολογηθεί που δεν το είχε επιτρέψει νωρίτερα», είπαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Έκτοτε, τα δημοσιεύματα των εφημερίδων με θέμα την κλωστική κάνναβη άρχισαν σταδιακά να πληθαίνουν. Κάποιοι έκαναν λόγο για «βιώσιμη αγροτική ανάκαμψη» μέσω της καλλιέργειάς της, για την παρεξηγημένη κλωστική κάνναβη «που ανοίγει νέες δουλειές» και η οποία έρχεται «να αντικαταστήσει το βαμβάκι». Όμως όσο η έκδοση της κανονιστικής ΚΥΑ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η οποία θα όριζε το θεσμικό πλαίσιο, π.χ. τον έλεγχο των καλλιεργειών και τη χωροθέτηση των ζωνών καλλιέργειας, σύμφωνα με την οποία θα μπορεί ο αγρότης να καλλιεργήσει την κλωστική κάνναβη, καθυστερούσε, τα ΜΜΕ άρχισαν να κάνουν λόγο για αγανακτισμένους αγρότες, οι οποίοι ένα χρόνο μετά περιμένουν ακόμα να εκδοθεί η περιβόητη ΚΥΑ για να ξεκινήσουν να καλλιεργούν, μιλώντας για συνειδητή κυβερνητική ολιγωρία και για μπλοκάρισμα του δρόμου της κλωστικής κάνναβης.

Πηγές από τον ΕΛΓΟ επιβεβαιώνουν ότι αυτή τη στιγμή το θέμα της καλλιέργειας της κλωστικής κάνναβης δεν κινείται. Το σχέδιο της ΚΥΑ, το οποίο δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, θέτει σαν βασική προϋπόθεση για την καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης την σύναψη σύμβασης με βιομηχανία επεξεργασίας, χωρίς την οποία ο παραγωγός δεν μπορεί να αγοράσει τον σπόρο. Αλλά, προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοια βιομηχανία στην Ελλάδα, διότι η καλλιέργειά της είναι βασικά παράνομη ακόμη.