ΟΣΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΔΟΥΝ ΑΝΕΡΓΟΥΣ, ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ…

1

Με πολύ μεγάλη επιτυχία, όπως αναμενόταν, πραγματοποιήθηκε σήμερα η προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου των Σωματείων Εργαζομένων στα μεταλλεία Κασσάνδρας, στην Μεγάλη Παναγιά. Το αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου αποδείχθηκε μικρό αφού, παρά την βροχή, η προσέλευση ήταν τέτοια, ώστε πολλοί αναγκάστηκαν να παραμείνουν όρθιοι.

Η συγκέντρωση τα είχε όλα: παλμό, σύμπνοια, αποφασιστικότητα και πάνω απ’ όλα σοβαρότητα… Ότι ακούστηκε είχε βάσεις, επιχειρήματα και λογική. Δεν ακούσαμε ούτε παράλογες απαιτήσεις, ούτε ύβρεις, ούτε απειλές…

Από τις ομιλίες και τις τοποθετήσεις οι πλέον αντιπροσωπευτικές ήταν αυτές του πρόεδρου των εργαζόμενων υπογειτών στα μεταλλεία Χρήστου Ζαφειρούδα και του πρόεδρου εργαζομένων επιφανείας Γιώργου Χατζή.

Όπως δήλωσε ο κος Ζαφειρούδας, σήμερα σηματοδοτείται το ξεκίνημα ενός κοινού αγώνα των εργαζομένων, οι οποίοι καθημερινά εμποδίζονται να πάνε στη δουλειά τους χωρίς να αντιδρούν οι ίδιοι απέναντι σε αυτή τη μεθόδευση. Μίλησε για τις επαφές που είχαν τα σωματεία με την κυβέρνηση στην Αθήνα και τις υποσχέσεις Λαφαζάνη και Τσιρώνη να επανεξετάσουν την υπόθεση. Μάλιστα ο κος Τσιρώνης δήλωσε πως πιθανόν να αλλάξει και κάποια νομοθεσία σχετικά με την επένδυση – ότι κι αν σημαίνει αυτό… Η θέση των εργαζομένων είναι πως η διαπραγμάτευση για την επένδυση έχει λήξει και όλα πλέον είναι νόμιμα. Οι εργαζόμενοι δεν διεκδικούν τίποτα περισσότερο από τα αυτονόητα, ενώ θεωρούν πως η μεταλλευτική δραστηριότητα μπορεί κάλλιστα να συνυπάρξει με ένα σωρό άλλα επαγγέλματα και δραστηριότητες.

Από εκεί και πέρα, οι εργαζόμενοι θέτουν κάποιες κόκκινες γραμμές, τις οποίες και δεν διαπραγματεύονται:

Λένε όχι στα προγράμματα του ΕΣΠΑ που κάποιοι θέλουν να τους εντάξουν ως ανέργους.

Δεν θα ανεχτούν άλλο να τους εμποδίζουν να πάνε στις δουλειές τους και μάλιστα σκοπεύουν να πουν στα ΜΑΤ να φύγουν από τα εργοτάξια, θεωρώντας πως μπορούν να προστατευτούν μόνοι τους.

Δηλώνουν πως αν χρειαστεί θα βγουν και στους δρόμους και πως σχεδιάζουν και οι ίδιοι τις επόμενες κινήσεις τους.

Ο κος Χατζής εξέφρασε μια εύλογη απορία του: «Ενώ έχουμε κυβέρνηση της Αριστεράς και είμαστε εργάτες, αναρωτιέμαι γιατί κανείς δεν μας καλεί σε διάλογο…» Κατηγόρησε δε την σημερινή κυβέρνηση πως η μόνη πληροφόρηση που έχει είναι η μονόπλευρη πληροφόρηση που αντλεί από την κα Ιγγλέζη, και δήλωσε πως ήρθε η ώρα να μιλήσουν και οι εργαζόμενοι.

Σημαντική ήταν και η παρέμβαση από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής κο Θεόδωρο Αδαλή, ο οποίος εξέφρασε την απόλυτη στήριξη του Εργατικού Κέντρου στους μεταλλωρύχους. Δήλωσε πως εδώ και καιρό παίζονται πολιτικά παιχνίδια εις βάρος τους και ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του να σταματήσουν. Ο τόπος ζει εδώ και αιώνες από τα μεταλλεία, είπε ο κος Αδαλής, είμαστε στο πλευρό των μεταλλωρύχων διότι η δουλειά τους δεν είναι παιχνίδι…

Αυτό όμως που έκανε αίσθηση από τα λεγόμενα του κου Αδαλή, ήταν η εξής δήλωση: «Να σας πω και για εμάς τους “πλούσιους” που δουλεύουμε στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής… Έχουμε δει από την καλή την τουριστική ανάπτυξη… Όλα τα παίρνουν οι ξενοδόχοι και τα πρακτορεία, και οι εργαζόμενοι παίρνουν 400 ευρώ…».

Τέλος, ανακοινώθηκε ένα ψήφισμα πέντε σημείων, το οποίο παραθέτουμε αυτούσιο:

Ψήφισμα Σωματείων εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας

«Δεν επιτρέπουμε να παίζουν με τις ζωές μας»

1. Έχουμε δώσει πολλούς αγώνες. Ενωμένοι όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Σήμερα εδώ από την Μεγάλη παναγία, ξεκινάει ένας νέος αγώνας και κάνουμε τώρα από εδώ την αρχή.

2. Περιμένουμε από την νέα κυβέρνηση να μας αντιμετωπίσει σοβαρά ως Έλληνες πολίτες και να ξεκαθαρίσει επιτέλους τις θέσεις τις. Περιμένουμε από μια Αριστερή κυβέρνηση να στηρίξει τον δίκαιο αγώνα μας για τα αυτονόητα δικαιώματά μας: για την εργασία, την ευημερία, την ανάπτυξη.

Οι αποφάσεις των επόμενων ημερών, θα καθορίσουν τις επόμενες ενέργειές μας.

3. Δεν διαπραγματευόμαστε την αξιοπρέπεια μας. Ότι κερδίσαμε με τόσους δίκαιους αγώνες.

4. Θα είμαστε εδώ και θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας μας, το μέλλον μας και το μέλλον του τόπου μας. Και αυτό είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε.

5. Τα χωριά μας, τα παιδιά μας και ότι δικαιωματικά κερδίσαμε με αγώνες δεν τα θυσιάζουμε στα ΕΣΠΑ.

Σήμερα πιο ενωμένοι και αποφασισμένοι από ποτέ, δηλώνουμε παρόντες στις εξελίξεις. Και έτοιμοι να τις δρομολογήσουμε.

Για το μέλλον μας, για τα παιδιά μας, για τα χωριά μας. Γιατί δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να παίζει με την ζωή μας.

Οι πρόεδροι των Σωματείων Εργαζόμενων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας

Όπως γίνεται σαφές από το ανωτέρω κείμενο, οι εργαζόμενοι δεν έχουν σκοπό να γίνουν τα θύματα μιας μικροπολιτικής ίντριγκας ανάμεσα στην προηγούμενη και στη σημερινή κυβέρνηση. Σήμερα, στείλανε ένα σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Χαρακτηριστικά είπαν πως καλούν όσους αντιδρούν να επισκεφθούν τα εργοτάξια να δουν τι πραγματικά γίνεται και είναι σίγουροι πως θα αλλάξουν γνώμη. Κάλεσαν και τους δημοσιογράφους να κάνουν το ίδιο. Όσον αφορά τις προθέσεις τους, συνοψίζονται στα εξής:

“Είμαστε σε ετοιμότητα να προστατεύσουμε τη δουλειά μας, την αξιοπρέπειά μας και τη ζωή μας. Δεν φοράμε ούτε κουκούλες, ούτε μαντήλια… Όσοι θέλουν να μας δουν άνεργους, θα μας βρουν απέναντί τους…”.