Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ALPHA 96,5

episkepsi katadromeon sto madem lakko

Ο Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος, διευθύνων σύμβουλος «Ελληνικός Χρυσός», βγήκε στον αέρα και μίλησε στον Alpha 96,5 για θέματα τα οποία θίγει η περίφημη έκθεση του Παρατηρητηρίου, γνωστή και ως «έκθεση Τόλη», που –εννοείται αφιλοκερδώς και ανιδιοτελώς– συνέταξε αυτή την «αξιόπιστη» όσο και το ίδιο έκθεση των 78 σελίδων από την… αγάπη του για το περιβάλλον, την πατρίδα και την υγεία των μεταλλωρύχων…

Ο κος Θεοδωρακόπουλος έδωσε χρησιμότατες πληροφορίες και απάντησε σε όλες τις ατεκμηρίωτες κατηγορίες της έκθεσης που του τέθηκαν σαν ερωτήσεις. Ο ερωτών δημοσιογράφος του Alpha 96,5 ήταν εμφανώς άσχετος με το θέμα, αλλά και αδιάβαστος, αφού μετά βίας καταλάβαινε τι διάβαζε κατά λέξη από τις σελίδες της έκθεσης και περίμενε τον κο Θεοδωρακόπουλο να απαντήσει…

Τελικά κάτι έμαθε από τον διευθύνοντα σύμβουλο και ελπίζουμε το ίδιο και για τους ακροατές τους ραδιοσταθμού… Σίγουρα έμαθαν πως οι κατηγορίες της «έκθεσης Τόλη», όπως δηλαδή το δήθεν ανεφάρμοστο της μεθόδου flash smelting και η αδυναμία κατεργασίας συμπυκνωμάτων με περιεκτικότητα 12% αρσενικού, ανήκουν στη σφαίρα του παραμυθιού…

Όσον αφορά τη μέθοδο flash smelting εφαρμόζεται με επιτυχία στο Αμβούργο, σε τέσσερις εγκαταστάσεις στη Φινλανδία, και αλλού. Έχει την εγγύηση του αδιαμφισβήτητου ηγέτη του κλάδου, Outotec (πρώην Outokumpu), και η μελέτη για τη μεταλλουργία έχει ήδη κατατεθεί στο Υπουργείο από τον Δεκέμβριο του 2014.

Για την περιεκτικότητα των συμπυκνωμάτων με 11% αρσενικού, και την θεωρία πως «δεν υπάρχει εργοστάσιο εμπλουτισμού στον κόσμο που να τροφοδοτείται με τέτοιας περιεκτικότητας συμπυκνώματα», η απάντηση ήταν πως κάθε εργοστάσιο κατασκευάζεται ανάλογα με τις προδιαγραφές της πρώτης ύλης που θα δέχεται. Έτσι, το εργοστάσιο έχει σχεδιαστεί για το συγκεκριμένο υλικό και η μελέτη που έχει κατατεθεί στο Υπουργείο συνοδεύεται από πιστοποίηση καλής λειτουργίας από την Outokumpu.

Για το επιχείρημα της εξαγωγής των συμπυκνωμάτων χρυσοφόρου πυρίτη από τα τέλματα της Ολυμπιάδας στην Κίνα, απαντήθηκε πως εξάγεται σε χώρες που διαθέτουν μεταλλουργία χρυσού. Έτσι, αν η έκθεση υποστηρίζει πως υπάρχουν απώλειες εσόδων από το κράτος, πρέπει για ακόμα έναν λόγο παραπάνω να γίνει το συντομότερο δυνατόν η μεταλλουργία χρυσού στην ΒΑ Χαλκιδική.

Ακούστηκαν κι άλλα… Να αναφέρουμε πως ο κος Θεοδωρακόπουλος εξήγησε για άλλη μια φορά, πως το μεταλλείο στις Σκουριές είναι πρωτίστως μεταλλείο χαλκού και ακριβώς αυτή η ύπαρξη χαλκού είναι ο καταλύτης για την παραγωγή χρυσού από τα συμπυκνώματα της Ολυμπιάδας χωρίς τη χρήση κυανίου. Και όταν λέμε πως το εργοστάσιο μεταλλουργίας χρυσού θα λειτουργήσει σε 6-7 χρόνια, αυτό ισχύει διότι η στοά των 8 χιλιομέτρων που θα συνδέει το Στρατώνι με την Ολυμπιάδα βρίσκεται σήμερα στο δεύτερο χιλιόμετρο της διάνοιξής της.

Τελικά, ο κάθε ακροατής κατάλαβε πως απάντηση για όλα αυτά έχει δώσει και το ΣτΕ με τις αποφάσεις του, και η πολιτεία με τις εγκρίσεις της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και των επιμέρους μελετών.