ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΚΔΙΚΑΣΗΣ ΣΤΟ ΣτΕ

15429120_12798506.limghandler

Θέμα αναρμοδιότητας του Συμβουλίου της  Επικρατείας τέθηκε κατά την χθεσινή συζήτηση  στο Ε΄  Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου των προσφυγών κατά της  τεχνικής μελέτης εξορυκτικών αποβλήτων  των μεταλλείων χρυσού της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Να θυμίσουμε πως στο ΣτΕ έχουν προσφύγει ο Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Αγγέλογλου, ο Αγροτικός Δασικός Συνεταιρισμός Μεγάλης Παναγιάς και εννέα κάτοικοι της Χαλκιδικής. Όλοι ζητούν να ακυρωθεί ως παράνομη η από 17.9.2014 απόφαση της Διεύθυνσης Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών του ΥΠΕΚΑ με την οποία εγκρίθηκε η τεχνική μελέτη του υποέργου «μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Σκουριών». Αντικείμενο της επίμαχης μελέτης είναι η τεχνική μελέτη των εγκαταστάσεων διαχείρισης εξορυκτικών αποβλήτων, των φραγμάτων και των χώρων απόθεσης τελμάτων εμπλουτισμού (μεταλλευτικών αποβλήτων) του μεταλλείου στις Σκουριές.

Κατά την συζήτηση της υπόθεσης (πρόεδρος, η αντιπρόεδρος  Αγγελική Θεοφιλοπούλου) έκαναν παρέμβαση υπέρ της επίμαχης απόφασης του ΥΠΕΚΑ   1) η εταιρεία  «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» με δικηγόρο την Ελένη Τροβά, 2) το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Χαλκιδικής με δικηγόρο τον Νικόλαο Αλιβιζάτο και 3) ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων με δικηγόρο τον Κωνσταντίνο Γώγο.

Από την άλλη πλευρά, τον  Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλο Αγγελόγλου εκπροσώπησε ο δικηγόρος Νικόλαος Κατράκης και τον Αγροτικό  Δασικό  Συνεταιρισμό ο δικηγόρος Γεώργιος Μπάλλιας, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο (ΥΠΕΚΑ) εκπροσωπήθηκε από την πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Γεωργία Παπαδάκη.

Ο Αρχιμανδρίτης, κ.λπ. υποστηρίζουν ότι η επίμαχη μελέτη δεν είναι πλήρης και ότι η απόφαση του ΥΠΕΚΑ είναι παράνομη, λόγω μη εγκρίσεως του επενδυτικού σχεδίου και παράνομης χορήγησης παρατάσεως.

Ο εισηγητής της υπόθεσης, σύμβουλος Επικρατείας Αντώνης Ντέμσιας επισήμανε κατ΄  αρχάς ότι τίθεται θέμα αρμοδιότητας δικαστηρίου, καθώς αρμόδιο για την επίλυση του επίμαχου θέματος είναι το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών και όχι το Συμβούλιο της Επικρατείας. Τόσο οι συνήγοροι της εταιρείας, του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, κ.λπ., όσο και ο εκπρόσωπος του Δημοσίου, συντάχθηκαν με την άποψη του κ. Ντέμσια περί αναρμοδιότητας του ΣτΕ να επιλύσει τα νομικά ζητήματα που τίθενται. Οι συνήγοροι των προσφευγόντων υποστήριξαν ότι αρμόδιο για την επίλυση του ζητήματος είναι το ΣτΕ. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.

Να σημειώσουμε πως τα ΜΜΕ δεν πήραν είδηση πως συνεκδικάζονταν δύο προσφυγές, μία της ομάδας Αγγελόγλου, και μία «επιτροπών κατοίκων» που αφορά στην επέκταση των εγκαταστάσεων της εταιρείας. Για την πρώτη το ΣτΕ δηλώνει αναρμόδιο, για την δεύτερη θα την επανεξετάσει σε 3 μήνες.

[ΠΗΓΗ: http://www.protothema.gr/]