ΑΓΩΝΑΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ

SPL-Zoi-Stoes

Δυο μεταλλωρύχοι διηγούνται τη ζωή μέσα στις στοές

Υπόγειες γαλαρίες και στοές, εκατοντάδες μετρά κάτω από τη γη. Εργασία επίπονη, σκληρή δουλειά, με τις συνθήκες σταδιακά να καλυτερεύουν. Τιμή μας και καμάρι μας που δουλεύουμε εκεί, μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειες μας αξιοπρεπώς , αναφέρουν στον ΑτΚ εργαζόμενοι στα μεταλλεία της Χαλκιδικής. Και αν n τοπική κοινωνία έχει διχαστεί, για το εάν πρέπει να συνεχίσουν να υφίσταται τα μεταλλεία, και να παρέχουν εργασία στους 1.986 εργαζομένους, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι απαντούν εάν η εταιρία δεν προστατεύσει το περιβάλλον, πρώτα εμάς θα βρουν μπροστά τους: . Εργαζόμενος στα μεταλλεία της Χαλκιδικής, και συγκεκριμένα στο Μαντέμ Λάκκο, από το 1980, ο Πέτρος Τεκτονίδης, κάτοικος Σταγείρων, θυμάται όλη την πορεία της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή της βορειονατολικής Χαλκιδικής. Η μεταλλευτική δραστηριότητα εντατικοποιείται στις αρχές του περασμένου αιώνα από την Ανώνυμη Ελληνική Εταιρία Χημικών Προϊόντων και Λιπασμάτων (ΑΕΧΠ&Λ), συνέχισε με την TVX Hellas μέχρι τον Ιανουάριο του 2004 που κατέληξε στην Ελληνικός Χρυσός.

Ήταν καλοκαίρι του 2003, όταν το 80% περίπου των εργαζομένων, τότε στα μεταλλεία, αποφάσισαν με τρόπο δραστικό να διαμαρτυρηθούν, ώστε να μη χάσουν τις δουλειές τους. «Περίπου 15 μέρες είχαμε μείνει στη στοά 216, διαμαρτυρόμενοι για να μην κλείσει η εταιρία και χάσουμε τη δουλειά μας», διηγείται στον ΑτΚ ο Πέτρος Τεκτονίδης και συνεχίζει «θυμάμαι, είχαν έρθει οι γυναίκες μας, είχαν κατασκηνώσει και μας μαγείρευαν, ενώ μας έδιναν τρόφιμα τα σούπερ μάρκετ και τα κρεοπωλεία, κάναμε σαν συσσίτιο . Αυτός ήταν ο αγώνας μας, να συνεχίσουμε τη δουλειά μας, και είναι τιμή μας και καμάρι μας που είμαστε εκεί και μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας αξιοπρεπώς», λέει στον ΑτΚ ο κ. Τεκτονίδης. Η κοινωνία όμως έχει διχαστεί και πολλά ακούγονται για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή, η δε τοποθέτησή του κ. Τεκτονίδη, είναι ότι πρόσφατη περιβαλλοντική μελέτη που έχει ελεγχθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, την έχει αποφανθεί. «Η εταιρία μας δίνει δουλειά, και εμείς όμως, ζητάμε και την προστασία του περιβάλλοντος. Αν δεν το τηρήσουν, πρώτα εμάς θα βρουν μπροστά τους». Ο κ. Τεκτονίδης μιλώντας στον ΑτΚ , λέει ότι με την αγωνιστική τους συμπεριφορά έχουν καταφέρει να υπάρχει ζωή στα χωριά τους. «Με την ευημερία, προτρέπεις κι άλλους να έρθουν, έχουμε επανδρώσει τα σχολεία», λέει ο κ. Τεκτονίδη και συμπληρώνει «αν δεν υπάρχει σχολείο και εκκλησία, δεν υφίσταται χωριό». Επιπρόσθετα, έκανε αναφορά, στο πλεονέκτημα της κοντινής απόστασης από τη Θεσσαλονίκη, και όπως χαρακτηριστικά λέει, «από τότε που ξεκίνησε η διαμάχη με τους κατοίκους της Ιερισσού, έχουμε βάλει εμπάργκο στην Ιερισσό. Πηγαίνουμε στη Θεσσαλονίκη για τις αγορές μας, γεγονός που επωφελείται η αγορά και η οικονομία της πόλης.»

Είκοσι έξι χρόνια στο επάγγελμα του μεταλλωρύχου ο Χρήστος Ζαφειρούδας, πρόεδρος του Επαγγελματικού Σωματείου Υπογείων Στοών Μεταλλείων Κασσάνδρας θυμάται σαν να ήταν χτες τις μέρες του 2003, που η απόγνωση και η αγωνία τους έσπρωξε να κλειστούν στις στοές για 15 μέρες… Ήταν κι αυτός ένας από τους 170 περίπου εργαζομένους, που τα έδωσε όλα, διεκδικώντας μ’ αυτόν τον τρόπο τη συνέχιση της εργασίας του. «Αναγκαστήκαμε να κάνουμε αγώνα, χάσαμε τη γη κάτω από τα πόδια μας, χάνοντας τη δουλειά μας», λέει στον ΑτΚ ο κ. Ζαφειρούδας. Όπως αναφέρει, ήμασταν 400 μ. κάτω από τη γη, και μάλιστα για 4 -5 μέρες είχαμε κάνει και απεργία πείνας , επισημαίνοντας ότι στον αγώνα τους είχαν και τη στήριξη των υπόλοιπων εργαζομένων των μεταλλείων, οι οποίοι δούλευαν στην επιφάνεια. Ύστερα από 11 χρόνια, οι εξελίξεις στα μεταλλεία Χαλκιδικής, είναι περίπου οι ίδιες, όπως λέει ο κ. Ζαφειρούδας, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις και τις ανακοινώσεις της νέας κυβέρνησης, η οποία είναι αντίθετη με την επένδυση του χρυσού στις Σκουριές. «Θέλουμε ξεκάθαρες λύσεις και ξεκάθαρες δηλώσεις», λέει στον ΑτΚ ο κ. Ζαφειρούδας και συνεχίζει «το θέμα να λήξει τώρα, με ανοιχτά μεταλλεία, ή κλειστά, θέλουμε επενδύσεις ή όχι, θέλουμε να αξιοποιήσουμε τον ορυκτό πλούτο;» Σ’ ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος ο κ. Ζαφειρούδας είναι κατηγορηματικός. «Δεν έχουμε νικητές και ηττημένους, να συμπορευτούμε όλοι, αν θέλουμε να πάει ο τόπος μπροστά, χωράμε όλοι», λέει χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 15/02/2015