ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΣΙΠΡΑ: ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ

0de73126cf67047fece6db8351be7cb3

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στον Τύπο, σχετικά με την έρευνα και την εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων. Ο κ. Μανιάτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Καλώ τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να… καταδικάσει τις εθνικά επικίνδυνες, οικονομικά επιζήμιες και κοινωνικά απαράδεκτες δηλώσεις του υποψήφιου βουλευτή του κόμματός του, κ. Απόστολου Αλεξόπουλου για τους Υδρογονάνθρακες. Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να ξεκαθαρίσει εάν ο κ. Αλεξόπουλος εκφράζει τις επίσημες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ή προσωπικές του απόψεις. Εάν συμβαίνει το πρώτο, θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό για το μοντέλο ερευνών και εκμετάλλευσης των Υδρογονανθράκων που επαγγέλλεται το κόμμα του, τη διεθνή απομόνωση της χώρας που συνεπάγεται η επιλογή αυτή, την αποτροπή επενδυτών να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και, τελικά, την οικονομική υπανάπτυξη. Εάν συμβαίνει το δεύτερο, θα πρέπει να καταδικάσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις δηλώσεις του στελέχους του.

Στα χρόνια αυτά, εργαστήκαμε σκληρά, με μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον και τη διασφάλισή του, για να μπει η χώρα μας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Υλοποιήσαμε με τολμηρά και γοργά βήματα όσα δεν είχαν γίνει για δεκαετίες. Για την έρευνα και εκμετάλλευση των Υδρογονανθράκων στο ελληνικό υπέδαφος, όπως ήδη έχουμε δημοσιοποιήσει, με τιμές 2013, αναμένουμε τα επόμενα 25 χρόνια συνολικά έσοδα 150 δις ευρώ. Τα χρήματα αυτά, θα κατευθυνθούν στο Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών, εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος και την παροχή αξιοπρεπών συντάξεων για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

Προχωρήσαμε με απόλυτη διαφάνεια, με σεβασμό στο περιβάλλον και μετά από παραγωγικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, σε διεθνείς διαγωνισμούς και κατακυρώσεις με ομόφωνες εισηγήσεις 17μελους επιτροπής των καλύτερων επιστημόνων που διαθέτει η χώρα. Την ευθύνη αυτή, της διεξαγωγής των διαγωνισμών, έχει αναλάβει ήδη συγκροτημένος Δημόσιος Φορέας (ΕΔΕΥ), στον οποίο συμμετέχουν, μετά από έγκριση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, διακεκριμένοι καθηγητές και επιστήμονες.

Προχωρήσαμε με πλήρη έλεγχο και έγκριση των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο και κύρωσή τους από το εθνικό Κοινοβούλιο – καίτοι δεν είχαμε υποχρέωση για το τελευταίο, αλλά ήταν επιλογή υπευθυνότητας, διαφάνειας και σεβασμού προς τους θεσμούς.

Για τις τρεις συμβάσεις που έχουν ήδη εγκατασταθεί ανάδοχοι, σε Ιωάννινα, Κατάκολο και Πατραϊκό, αναμένουμε άμεσα έσοδα 12 δις ευρώ, ενώ οι διαδικασίες επενδύσεων που έχουν ήδη δρομολογήσει οι ανάδοχοι προοπτικά θα πλησιάσουν τα 700 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας περί τις 3.000 νέες θέσεις εργασίας, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Επισημαίνω, τέλος, ότι ο τύπος των συμβάσεων που επιλέξαμε ακολουθείται από όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες και, όπως έχω δηλώσει επανειλημμένα στη Βουλή, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον τύπο συμβάσεων ακολουθείται μόνον από αφρικανικές χώρες».

ΠΗΓΗ: greece-salonika.blogspot.gr, 18/01/2015