Η ELDORADO GOLD ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

eldorado

Συνολικά 65 εκατ. δολάρια επένδυσε ο καναδικός όμιλος Eldorado Gold για την εξόρυξη και κατεργασία χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων στη Βόρεια Ελλάδα, το τρίμηνο Ιούλιος-Σεπτέμβριος, με το αντίστοιχο ποσό για το αμέσως προηγούμενο (β’) τρίμηνο να διαμορφώνεται στα 70 εκατ. δολάρια. Κατά το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα αποτελέσματα, η εταιρεία εμφάνισε καθαρή κερδοφορία 19,8 εκατ. δολαρίων, ενώ τα συνολικά έσοδα από την πώληση χρυσού διαμορφώθηκαν στα 241,2 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, στις Σκουριές όπου απασχολούνται περισσότερα από 600 άτομα και βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η κατασκευή μονάδας κατεργασίας -για την οποία εκδόθηκε πρόσφατα άδεια δόμησης- η Eldorado επένδυσε 35,4 εκατ. δολάρια.

Στην Ολυμπιάδα από την επεξεργασία 137.566 τόνων συμπυκνωμάτων προέκυψαν συνολικά 4.772 ουγκιές (συμπυκνώματος) χρυσού. Κατά το τρίτο τρίμηνο η εταιρεία είχε έσοδα 6,5 εκατ. δολάρια από την πώληση 5.393 ουγκιών συμπυκνώματος χρυσού και επένδυσε στην περιοχή 27,9 εκατ. δολ. Η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο αναβάθμισης της μονάδας στην Ολυμπιάδα με στόχο την κατεργασία 650.000 τόνων μεταλλεύματος το χρόνο.

Στο Πέραμα, όπου εκκρεμεί η αδειοδότηση του έργου, προϋπολογισμού της τάξης των 150 εκατ. ευρώ, η εταιρεία επένδυσε 1,6 εκατ. δολάρια για την υλοποίηση μελετών.

Επίσης, κατά το εξεταζόμενο διάστημα, η Eldorado ολοκλήρωσε πρόγραμμα γεωτρήσεων σε βάθος 6.000 μέτρων στην περιοχή Πιάβιτσα που απέχει 2 χιλιόμετρα από το Στρατώνι.

Και μπορεί η μεταλλευτική δραστηριότητα να έχει επαναφέρει στη ζωή τα γραφικά μαντεμοχώρια της Χαλκιδικής, ωστόσο, με αφορμή την έκδοση άδειας δόμησης για το έργο στις Σκουριές, ο ΣΥΡΙΖΑ επαναδιατύπωσε, πριν από μερικές ημέρες, τη θέση του για αναστολή της συγκεκριμένης επένδυσης εάν και όποτε αναλάβει την εξουσία. Ωστόσο, μία τέτοια απόφαση θα οδηγούσε στο ταμείο ανεργίας τους περισσότερους από 1.900 εργαζόμενους που απασχολούνται στα έργα.

Και γι’ αυτό, όπως αναφέρουν παράγοντες της τοπικής κοινωνίας το κοινωνικό και πολιτικό κόστος μίας τέτοιας κίνησης θα ήταν δύσκολα διαχειρίσιμο, κάτι που γίνεται κατανοητό εάν ληφθούν υπόψη τα γεγονότα του 2003, όταν η πτώχευση της καναδικής TVX είχε οδηγήσει σε πολυήμερη απεργία πείνας 100 χρυσωρύχους.

Πάντως, η θυγατρική της Eldorado, Ελληνικός Χρυσός κάνει λόγο, σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, για  συντονισμένη εκστρατεία δυσφήμησης και συκοφαντίας ενορχηστρωμένη από μια ομάδα μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) με αδιευκρίνιστες στοχεύσεις. Και αυτό παρά τις «επανειλημμένες αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων δικαίωσης της επενδυτικής μας προσπάθειας η συκοφαντία αναπαράγεται και μάλιστα από τους ίδιους πάντα κύκλους».

«Αυξήσαμε την απασχόληση σε 1.900 άτομα από 400 που ήταν το 2012, υπογράψαμε την πρώτη και μόνη αυξητική ενδοεργοστασιακή σύμβαση στην Ελλάδα της κρίσης και έχουμε, εμείς και οι εργαζόμενοί μας, καταβάλει περίπου 47 εκατομμύρια ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Ταυτόχρονα έχουν διατεθεί περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ σε δράσεις του προγράμματος “Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης” (ΕΚΕ) στη Χαλκιδική και τη Θράκη. Μέσα σε δυόμιση χρόνια έχουμε επενδύσει άνω των 300 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα με σκοπό να αναπτύξουμε τις μεταλλευτικές μονάδες μας στη χώρα. Τα κεφάλαια που έχουμε επενδύσει στην Ελλάδα έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κύριο λόγο για την καταβολή μισθών των Ελλήνων εργαζομένων μας και άλλων οικονομικών υποχρεώσεων μας απέναντι σε Έλληνες εργολάβους, καθώς και Έλληνες προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών» σημειώνεται σχετικά.

[ΠΗΓΗ: capital.gr, tου Δημήτρη Δελεβέγκου]