ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ!

EGS-Book-Minerals

Ο καθένας ξέρει ότι ο χρυσός χρησιμοποιείται για διακοσμητικά αντικείμενα, αλλά πολλοί άνθρωποι μπορεί να αγνοούν ότι ο χρυσός χρησιμοποιείται επίσης στα πρόσφατα υψηλής τεχνολογίας ιατρικά όργανα. Παρομοίως, το κεχριμπάρι δεν χρησιμοποιείται μόνο σε κοσμήματα, αλλά και για τη φροντίδα αναπνευστικής νόσου, καθώς επίσης και για την απώθηση των ενοχλητικών εντόμων. Δεν υπάρχει τέλος στον κατάλογο. Πολλοί άνθρωποι θα ξέρουν ότι τα ορυκτά είναι σημαντικά για εμάς, αλλά πιθανώς δεν είναι με ακρίβεια βέβαιοι για το πώς και σε ποιο βαθμό. Ένα άτομο καταναλώνει και χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο 16 τόνους ορυκτών κάθε έτος.

Στις 25 Μαρτίου, στην Βασιλική Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Καλών Τεχνών του Βελγίου, η Fabrizia Benini, μέλος του Γραφείου του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Antonio Tajani, εγκαινίασε το νέο βιβλίο των EuroGeoSurveys με τίτλο «Τα ορυκτά στη ζωή σας», κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των EuroGeoSurveys – ένα γεγονός που συγκεντρώνει τους Γενικούς Διευθυντές των Εθνικών Γεωλογικών Ινστιτούτων από όλη την Ευρώπη, καθώς και διακεκριμένους διεθνείς επισκέπτες.

Μετά από μια σύντομη εισαγωγή για το τι είναι τα ορυκτά και μια ανασκόπηση σχετική με τη σημασία τους για την ευρωπαϊκή οικονομία, το βιβλίο οδηγεί τον αναγνώστη μέσα από μια περιπετειώδη ημέρα του πρωταγωνιστή κινουμένων σχεδίων, Norman, ενώ δείχνει τα ορυκτά που χρησιμοποιούνται σε πολύ κοινά αντικείμενα της καθημερινής μας ζωής, από το χαρτί στο σαμπουάν, από ένα ποδήλατο σε μια τηλεόραση.

Απλές ενέργειες, όπως το να ανάβετε το φως ή να βουρτσίζετε τα δόντια σας απαιτούν ορυκτά: χαλκός και αλουμίνιο για ηλεκτρικά καλώδια μας, ανθρακικό ασβέστιο στην οδοντόπαστα μας. Αλλά αυτό που είναι εκπληκτικό είναι ότι πολλές από τις χρήσεις και τις ιδιότητες των ορυκτών δεν είναι αρκετά γνωστές.

Ο Mart van Bracht, Πρόεδρος των EuroGeoSurveys είπε: «Αν δεν είχαμε ορυκτά, θα γυρίζαμε πίσω στη Λίθινη Εποχή … ή ίσως και πιο πριν, γιατί η πέτρα είναι φτιαγμένη από ορυκτά επίσης. Τα ορυκτά είναι ουσιαστικής σημασίας για την ύπαρξή μας».

Αυτό το εκπαιδευτικό και διασκεδαστικό βιβλίο είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας μιας διεθνούς κοινοπραξίας των κορυφαίων γεωλόγων της Ευρώπης, από 29 διαφορετικές χώρες. Κάθε Εθνικό Γεωλογικό Ινστιτούτο περιγράφει ένα ορυκτό που είναι χαρακτηριστικό για την εν λόγω χώρα. Υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος πίσω από τα ορυκτά που το βιβλίο θα σας παρουσιάσει.

Το EuroGeoSurveys (EGS), Τα Ευρωπαϊκά Γεωλογικά Ινστιτούτα, είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που εκπροσωπεί 32 Εθνικά Γεωλογικά Ινστιτούτα και κάποια περιφερειακά Ινστιτούτα στην Ευρώπη, με συνολικό εργατικό δυναμικό της τάξης των αρκετών χιλιάδων εμπειρογνωμόνων. Μεταξύ αυτών και το δικό μας ΙΓΜΕ. http://www.eurogeosurveys.org

[ΠΗΓΗ: http://nblo.gs/XEZjO]