ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΚΑΝΑΔΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ…

ELDORADO_17_11_13

Με τίτλο «Οι Καναδοί κάνουν δεύτερες σκέψεις για την Ελλάδα;», δημοσιεύεται σήμερα άρθρο στην Deal News, στο οποίο για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες θίγεται το θέμα της λήψης αποφάσεων από την μητρική Eldorado σχετικά με την επένδυση στην Ελλάδα. Ο αρθρογράφος αναφέρεται και στο πολιτικό σκηνικό που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή μετά την εκλογή Μίχου, εκφράζοντας την προσωπική του άποψη.

«Άνθρακας ο …θησαυρός για τον Άρη Θεσσαλονίκης και την Ελληνικός Χρυσός . Η εταιρία ξέκοψε ότι δεν πρόκειται να επενδύσει σε ποδοσφαιρικές ομάδες, να τις χρηματοδοτήσει ή να τους προσφέρει χορηγίες. Πολύς κόσμος πίστεψε ότι η θυγατρική της καναδικής Eldorado Gold επεδίωκε να δημιουργήσει μια σχέση με έναν δημοφιλή αθλητικό σύλλογο, με στόχο να αποκομίσει επικοινωνιακά οφέλη, να βελτιώσει το προφίλ της και να αποκτήσει λαϊκά ερείσματα, μετά τα γεγονότα στις Σκουριές. Αυτό, τελικά, δεν συμβαίνει. Ίσως, γιατί η θεωρία απέχει, συχνά, από την πράξη. Στην προκειμένη περίπτωση, το θέμα δεν είναι αν η Ελληνικός Χρυσός θα… είναι αρεστή στους φιλάθλους, μα αν θα λύσει τα προβλήματα της. Πρώτο σημείο ότι, ήδη, η μεταλλευτική βιομηχανία (η οποία φιλοδοξεί να αναπτύξει μεταλλουργία χρυσού στη βορειοανατολική Χαλκιδική), βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δύσκολη πραγματικότητα: ναι μεν αύξησε κατά 32,5% τα έσοδα της, αλλά διεύρυνε τις ζημιές στα 17,817 εκατ. ευρω. (κάτι που οφείλεται και στο αυξημένο κόστος των τόκων.). Το δεύτερο είναι ότι επικρατεί μια αναμονή, μετά την διαμόρφωση του νέου σκηνικού και σε πολιτικό επίπεδο. Οι πρόσφατες περιφερειακές εκλογές άλλαξαν τα δεδομένα. Ο Χρήστος Πάχτας έχασε τον δήμο Αριστοτέλη στις Σκουριές από τον Γιάννη Μίχο, μέλος του κινήματος κατά των μεταλλείων. Κάποιοι κατηγορούν τον υποψήφιο του Σύριζα νυν Δήμαρχο ότι προεκλογικά έταζε ότι θα έκλεινε τα μεταλλεία και τώρα τα γυρίζει, λέγοντας ότι δεν αποτελεί αρμοδιότητα του δήμου να ανακαλεί άδειες, να ακυρώνει επεκτάσεις ή να βάζει λουκέτα. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Μίχος μιλά για έναρξη διαλόγου και την εξέλιξη αυτού περιμένουν με αγωνία στα κεντρικά του Βανκούβερ, για να αποφασίσουν σχετικά με το μέλλον των επενδύσεων τους. Οι Καναδοί εισηγμένοι σε Τορόντο, Νέα Υόρκη, με ετήσιο τζίρο 1 δις. δολ. διαθέτουν πέντε ενεργά μεταλλεία και ορισμένα σε αναπτυξιακό ή κατασκευαστικό στάδιο σε Κίνα, Τουρκία, Ελλάδα και Βραζιλία. Οι προτεραιότητες τους θα εξαρτηθούν και από το αν θα διευκολυνθεί ή όχι η εν Ελλάδι δραστηριότητα τους! Ο χρόνος θα δείξει αν κρύβει κάτι παραπάνω η άρνηση τους να εμπλακούν σε χορηγίες και αν κάνουν δεύτερες σκέψεις για την Ελληνικός Χρυσός…».

Να συμπληρώσουμε λοιπόν κι εμείς από τη μεριά μας… αν δηλαδή ένας επενδυτής διατηρεί ένα επίπεδο σοβαρότητας και δεν κάνει συνεχώς δηλώσεις, η δεν μοιράζει χρήμα εκεί που θα θέλαμε, ΤΟΤΕ εμείς δημιουργούμε συνεχή θέματα με τάχαμου “δημοσιογραφικές πληροφορίες” και σκέψεις ώστε να ενεργοποιηθεί και  τελικά να ΠΛΗΡΩΣΕΙ. Είναι κι αυτή μια τρίτη σκέψη… έτσι δεν είναι;