Με θαλασσινά γλέντια, γιορτές των λιμανιών και υπέροχα ελληνικά δείπνα γέμισαν οι βραδιές της δεύτερης εβδομαδιαίας θεματικής ενότητας με τίτλο «Η ευλογία του αγιορείτικου κόλπου», η οποία πραγματοποιήθηκε στην παράκτια ζώνη της προ του Άθω περιοχής από τις 19 μέχρι και τις 25 τρέχοντος. Έλληνες, ολλανδοί, βέλγοι, γάλλοι και βρετανοί εκπρόσωποι Τύπου ξεναγήθηκαν σεκάθε θαλασσινή γωνιά της περιοχής, ακολούθησαν τμήματα του αριστοτελικού περιπάτου, επισκέφθηκαν τις μυδοκαλλιέργειες της Ολυμπιάδας, συνέλεξαν βιολογικό μέλι από τις παρυφές του Στρατονικού όρους, γλέντησαν στις γιορτές του λιμανιού της Αμμουλιανής, κολύμπησαν στα νερά του νησιωτικού συμπλέγματος Δρένια , παρακολούθησαν μαθήματα ελληνικής μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, συμμετείχαν στη διαδικασία παρασκευής πίτας με κρίταμα της θάλασσας, πραγματοποίησαν τον παράπλου του Αγίου Όρους και γεύθηκαν υπέροχα θαλασσινά μενού, που φτιάχτηκαν με τα ευλογημένα προϊόντα της αθωνικής θάλασσας που περιβάλλει την περιοχή. Η γιορτή άρχισε στην Ολυμπιάδα, στην κεντρική προβλήτα της οποίας ο σεφ Jean Louis Kapsalas και η Σμαρούλα Ανδριώτη (του fish restaurant Καπετάν Μανώλης ) παρουσίασαν ένα εξαιρετικό μάθημα μαγειρικής με τίτλο «Μύδια Ολυμπιάδας με χόρτα από το αριστοτελικό βουνό». Την επόμενη ημέρα προσέφεραν ένα ιδιαίτερο και εμπνευσμένο μενού με τίτλο «Η γιορτή της θάλασσας του Αριστοτέλη», το οποίο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές. Την ίδια στιγμή, στο λιμάνι της Αμμουλιανής παραδόθηκε μάθημα παραδοσιακής μαγειρικής με τίτλο «Πίτα με αρμυρίκια της θάλασσας», ενώ ακολούθησε η ελληνική Γιορτή του Ψαρέματος , με τη σύμπραξη των τοπικών κοινωνικών φορέων να αποτελεί υποδειγματική ουνέργεια εξωστρέφειας. Η ενότητα ολοκληρώθηκε στην Αμμουλιανή, όπου η σεφ Ντίνα Νικολάου και ο Παύλος Τούσιος (του restaurant Ανεμότρατα ) παρουσίασαν μενού με θέμα «Η Γιορτή της Ευλογημένης Θάλασσας», το οποίο χαρακτηρίστηκε από τους συνδαιτυμόνες ως πραγματική ωδή στα 300 χιλιόμετρα ακτογραμμής του τρίτου ποδιού της Χαλκιδικής. Η επόμενη εβδομάδα του Mount Athos Area Kouzina είναι αφιερωμένη στη μοναστηριακή κουζίνα, με δεδομένη τη γειτνίαση της περιοχής με την αθωνική πολιτεία. Εστιάζει, δε, στην προβολή της γύρω από την Ουρανούπολη περιοχής, αλλά και στον τρόπο με τον οποίον αυτή εμπνέεται από τις μοναστηριακές γεύσεις του Άθωνα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν το αναλυτικό πρόγραμμα της διοργάνωσης στην ιστοσελίδα του οργανισμού (www.mountathosarea.org)
[ΠΗΓΗ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 27/05/2014]