13 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΤΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟ!

euro-xartia

Στα 13 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται, σύμφωνα με την εταιρεία Ειρηνικός Χρυσός , τα ανταποδοτικά δώρα της προς το Δήμο Αριστοτέλη της Χαλκιδικής, από το 2006 μέχρι σήμερα. Ο Σάκης Αποστολάκης της Ελευθεροτυπίας κάτι έχει να πει και γι’ αυτό… Υπάρχει λέει πρόβλημα, διότι η ανταποδοτικότητα αυτή «δεν είναι θεσμοθετημένη». Δεν προβλέπεται λέει από το νόμο, παρά από ένα μνημόνιο μεταξύ δήμου και εταιρείας. Και ο πρώην δήμαρχος Αριστοτέλης και νυν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Μιχάλης Βλαχόπουλος, μας ενημερώνει ότι «ο νόμος δεν προβλέπει να καταβάλλουν ανταποδοτικά τέλη οι μεταλλευτικές εταιρείες, ούτε ορίζει κάποιο ποσοστό επί του τζίρου τους ως ανταποδοτικό τέλος. Αυτό ισχύει μόνο για τις λατομικές επιχειρήσεις».

Σιγά παιδιά!… Για να καταλάβω κάτι: Η Ελληνικός Χρυσός δίνει χρήματα για κοινωφελή έργα στις περιοχές που δραστηριοποιείται και οι αντιδρώντες στην επένδυση στραβώνουν; Μέχρι που μπορεί να φτάσει η ηλιθιότητα;

Να δούμε τι έγιναν αυτά τα 13 εκατομμύρια; Λοιπόν, το μεγαλύτερο μέρος αυτών πήγαν σε έργα υποδομής, όπως π.χ. γεωτρήσεις, αποχετευτικά συστήματα, εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, πεζοδρομήσεις, ανακαινίσεις κτηρίων κ.ά., για τα χωριά Στρατώνι, Στρατονίκη, Στάγειρα, Μεγάλη Παναγία, Παλαιοχώρι, Νεοχώρι, Αρναία, Βαρβάρα, Στανό, Ολυμπιάδα κ.ά. Πέραν αυτού, η «Ελληνικός Χρυσός» υποστηρίζει οικονομικά πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους της ευρύτερης περιοχής. Για το Δήμο Αριστοτέλη πήγαν σε έργα υποδομής 5 εκατ. ευρώ, για δρόμους, σχολεία, εκκλησίες, κοινωφελή δίκτυα, πλατείες, μνημεία, παιδικές χαρές. Άλλες 277.000 ευρώ δόθηκαν μέχρι σήμερα για μελέτες έργων του δήμου. Η εταιρεία δίνει ετησίως στο Δήμο Αριστοτέλη 3 εκατ. ευρώ και υπόσχεται ότι το ποσό θα αυξηθεί κατά πολύ. Από το 2012 το ποσό που αποδίδεται στις τοπικές κοινότητες του δήμου για την κάλυψη έργων και αναγκών κοινής ωφέλειας αυξήθηκε από το 1 εκατ. ευρώ στα 3 εκατ. ευρώ ετησίως. Το 2016, όταν θα ξεκινήσει η παραγωγή στην Ολυμπιάδα και στις Σκουριές, το ποσό αυτό μπορεί να φτάσει στα 8 εκατ. ευρώ το χρόνο, εξαρτώμενο από τις τιμές των μετάλλων και το ύψος της παραγωγής. Και δεν τα λέμε εμείς αυτά, αλλά η ίδια η εταιρεία.

Τι δεν κατάλαβες λοιπόν Σάκη και κε Βλαχόπουλε; Γιατί ξυνίσατε; Θα τα ζητήσει η εταιρεία πίσω, αν ο «τίμιος αγώνας» σας δικαιωθεί και η επένδυση φύγει; Ή μήπως τσούζει το ότι έτσι αποκτά η εταιρεία λαϊκό έρεισμα και σας χαλάει τη συνταγή για περισσότερη συκοφάντηση εναντίον των… «χρυσοθήρων που ήρθαν να λεηλατήσουν τη γη μας»;

Ο λαός της Χαλκιδικής δεν είναι χαζός… Βλέπει και το συμφέρον του και το παιχνίδι με τα συμφέροντα άλλων που γίνεται πάνω στην πλάτη του… Αλλά μην στεναχωριέστε, για άλλους οι δημοτικές εκλογές και για άλλους οι αποφάσεις της δικαιοσύνης είναι ΚΟΝΤΑ!