ΤΑ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

Round_Mountain_gold_mine,_aerial

Σας παρουσιάζουμε το Top 10 των χρυσωρυχείων του κόσμου με βάση την παραγωγή τους. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορείς να καταστρώσεις μια τέτοια λίστα. Για παράδειγμα, με την ποσότητα της ετήσιας παραγωγής , ή με το μέγεθος των αποδεδειγμένα και πιθανών αποθεμάτων. Εδώ η κατάταξη έχει γίνει με βάση το συνολικό μέγεθος των πόρων κάθε ορυχείου σε χρυσό για να δώσει στον αναγνώστη μια αίσθηση πιο ρεαλιστική από το μέγεθος των αποθεμάτων και τις δυνατότητες εξόρυξης. Η λίστα ξεκινά με το μικρότερο σε δυναμικότητα ορυχείο για να καταλήξει στο νούμερο 1 .

# 10 | Obuasi | 29.830.000 ουγγιές χρυσού. Τοποθεσία : ΓΚΑΝΑ , δυτική Αφρική

obuasi-gold-mine

Στη θέση 10 είναι το Obuasi, που ανήκει σε μεγάλες εταιρείες χρυσού όπως η AngloGold Ashanti. Είναι πρωτίστως υπόγειο ορυχείο με περιοδικές open- pit λειτουργίες κατά τη διάρκεια της μακράς ιστορίας του . Βρίσκεται στην περιοχή νοτιοδυτικά της περιοχής Ashanti, στη Γκάνα. Υπόγεια εκτείνεται σε ένα βάθος 1.500 μέτρα. Η εξόρυξη στο Obuasi ξεκίνησε περισσότερα από 110 χρόνια πριν, το 1897 , όταν ήταν αρχικά γνωστό ως ορυχείο Ashanti .

# 9 | Cadia East | 37.600.000 ουγγιές χρυσού. Τοποθεσία : Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας

cadia-valley-operations

Στη θέση 9 βρίσκεται το Cadia East, που ανήκει στην αυστραλιανή Newcrest. Η μεγάλη υπόγεια εξόρυξη είναι μέρος μιας ομάδας από τρία μεταλλεία χρυσού , σε κοντινή απόσταση από το ένα στο άλλο , γνωστά συλλογικά ως Operations Cadia Valley Newcrest, περίπου 250 χιλιόμετρα δυτικά του Σίδνεϊ . Τα άλλα δύο ορυχεία είναι το Cadia Hill και το Ridgeway. Το Cadia Hill είναι ένα μεγάλο ανοιχτό ορυχείο και πλησιάζει στο τέλος της ωφέλιμης ζωής του, ενώ το Cadia East ξεκίνησε πρόσφατα με αναμενόμενη διάρκεια ζωής 30 έτη. Ο χρυσός ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη περιοχή το 1851 και στο Cadia East το 1994 .

# 8 | Mponeng | 39557000 ουγγιές χρυσού. Τοποθεσία : Κοντά σto Γιοχάνεσμπουργκ, Νότια Αφρική.

mponeng-mine-shaft

Στη θέση 8 το Mponeng , ανήκει στην AngloGold Ashanti Νότιας Αφρικής. Βρίσκεται μόλις 65 χλμ δυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ, σε μια από τα πιο παραγωγικές περιοχές εξόρυξης στον κόσμο, γνωστή ως Witwatersrand . Εκτός του ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα ορυχεία, το Mponeng είναι επίσης ένα από τα βαθύτερα υπόγεια ορυχεία του κόσμου. Εκτείνεται πάνω από 2 μίλια (3.200 μέτρα) κάτω από την επιφάνεια και παίρνει πάνω από μια ώρα για να φτάσετε στο κάτω μέρος . Οι βράχοι σε αυτό το βάθος φτάνουν σε θερμοκρασία 65,5 βαθμών και απαιτείται διοχέτευση λιωμένου πάγου για την ψύξη του περιβάλλοντος σε ένα υποφερτό επίπεδο γύρω στους 29 βαθμούς .

# 7 | Pueblo Viejo | 40085000 ουγγιές χρυσού. Τοποθεσία : Δομινικανή Δημοκρατία

pueblo-viejo-mine

Στην 7η θέση είναι το Pueblo Viejo, που ανήκει από κοινού στις εταιρείες Barrick ( 60 % ) και Goldcorp ( 40 % ) . Αυτό το μεγάλο κοίτασμα βρίσκεται στη Δομινικανή Δημοκρατία , περίπου 100 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Σάντο Ντομίνγκο . Μπορεί να δημιουργεί κάποια έκπληξη ότι αυτό το μικρό νησιωτικό έθνος είναι πλούσια σε αποθέματα ορυκτών. Το ανοικτό ορυχείο είναι πολύ νέο και ξεκίνησε την παραγωγή τον Ιανουάριο του 2013 . Διαθέτει επίσης μεγάλες ποσότητες από ασήμι και αποθέματα χαλκού. Όταν φτάσει στην πλήρη παραγωγή, θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο.

# 6 | Oyu Tolgoi | 46.340.000 ουγγιές χρυσού. Τοποθεσία : Νότια έρημο Γκόμπι, Μογγολία

oyu-tolgoi-mine

Στην 6η θέση της λίστας βρίσκεται το Oyu Tolgoi, που ανήκει από κοινού στην Rio Tinto (34 %), στην Turquoise Hill(32 %) και στο κράτος της Μογγολίας (34 %). Αυτό είναι ένα άλλο νεοαποκτηθέντα μαμούθ καταθέσεων που βρίσκεται σε απομακρυσμένη νότια φτάνει της Μογγολίας . Η δική μου κόστισε το αστρονομικό ποσό των US $ 6.6B να αναπτύξουν και πήγε στην παραγωγή τον Ιανουάριο του 2013 . Εκτός από τις 46 εκ. ουγγιές χρυσού , περιέχει επίσης πάνω από 20 δισ. κιλά χαλκό αξίας US $ 140 δις. Είναι ένα ορυχείο χαλκού που έχει μεταμφιεστεί σε ορυχείο χρυσού. Θα είναι επίσης ένα από τα μεγαλύτερα ορυχεία παραγωγής χρυσού και χαλκού στη γη ότανφτάσει στην πλήρη παραγωγή .

# 5 | Ολυμπιάδα | 47.500.000 ουγγιές χρυσού. Τοποθεσία : Κεντρική Σιβηρία , Ρωσία

olimpiada-gold-mine

Στη θέση 5 βρίσκεται η Ολυμπιάδα , που ανήκει αποκλειστικά στον ρωσικό κολοσσό Polyus. Αυτό το μεγάλο ανοιχτό ορυχείο βρίσκεται στην πιο παραγωγική περιοχή χρυσού της χώρας, το Krasnoyarsk Krai στην κεντρική Σιβηρία. Η Ολυμπιάδα ανακαλύφθηκε το 1970 και τελικά ξεκίνησε την παραγωγή το 1996 και, παρά την ηλικία του, έχει ακόμη μεγάλη παραγωγή. Η Ρωσία είναι η 4η μεγαλύτερη παραγωγός χρυσού στον κόσμο, και ως ο μεγαλύτερος παραγωγός της Ρωσίας, η Ολυμπιάδα ήταν υπεύθυνος για το 9 % του χρυσού στο σύνολο της χώρας το 2012 .

# 4 | Muruntau | 50.000.000 ουγγιές χρυσού. Τοποθεσία : έρημος Κιζίλ Κουμ, στο Ουζμπεκιστάν

muruntau-open-pit-gold-mine

Στο νούμερο 4, το Muruntau είναι φυσικά το μεγαλύτερο ανοιχτό (open-pit) ορυχείο χρυσού στη γη, μετρώντας 3,5 χιλιόμετρα x 2,5 χιλιόμετρα σε επιφάνεια . Αυτό το τεράστιο ορυχείο ανήκει σήμερα στην κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν. Όπως και τα ξαδέλφια του, το Oyu Tolgoi και η Ολυμπιάδα , το ορυχείο βρίσκεται σε απομακρυσμένες παρυφές της ασιατικής στέπας. Η παραγωγή άρχισε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 , καθώς η σύγχρονη παραγωγή μεγαλύτερης κλίμακας ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 με τη συμμετοχή της Newmont . Αν και οι μεγάλο, το πραγματικό μέγεθος των αποθέσεων είναι δύσκολο να εξακριβωθεί λόγω μη παροχής στοιχείων από την ιδιοκτησία.

# 3 | Lihir | 64.100.000 ουγγιές χρυσού. Τοποθεσία : νήσος Niolam (Lihir ), Παπούα Νέα Γουινέα

lihir-gold-mine

Στη θέση 3 το Lihir με 64 εκ. ουγγιές χρυσού. Αυτό το μεγάλο τροπικό ανοιχτό ορυχείο άρχισε την παραγωγή το 1997 και αυτή τη στιγμή ανήκει στην αυστραλιανή Newcrest που το απέκτησε το 2010, για US $ 22 δισ. Είναι ένα άλλο απομακρυσμένο ορυχείο, το οποίο βρίσκεται στο μικρό νησί Lihir , πάνω από 900 χιλιόμετρα ανατολικά του Πορτ Μόρεσμπι, στην Παπούα Νέα Γουινέα . Ο λάκκος είναι πραγματικά μέσα στην γεωθερμικά ενεργή καλντέρα ενός ανενεργού ηφαιστείου. Βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης για να αυξήσει δραματικά την παραγωγή του, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα το καταστήσουν ένα από τα μεγαλύτερα ορυχεία παραγωγής χρυσού.

# 2 | South Deep | 81.413.000 ουγγιές χρυσού. Τοποθεσία : Κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ, Νότια Αφρική

south_deep_ops

Το South Deep βρίσκεται επίσης στο Witwatersrand Basin , πολύ κοντά στο Mponeng (Νο 8). Είναι κι αυτό ένα υψηλής παραγωγικότητας βαθύ υπόγειο ορυχείο, νοτιοδυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ. Το ορυχείο βρίσκεται στα αρχικά στάδια της αναδιοργάνωσης για πλήρη παραγωγή. Η εξόρυξη ξεκίνησε στο χώρο το 1961 και η Gold Fields, το αγόρασε το 2006 . Το ορυχείο παρήγαγε 273.000 ουγκιές το 2012 και αναμένεται να παράγει 770.000 ουγκιές ετησίως από το 2015. Εκτιμάται ότι το ορυχείο θα διατηρήσει αυτό το υψηλό ποσοστό της παραγωγής μέχρι το 2057 με παραγωγική «ζωή» μέχρι το 2080 .

# 1 | Grasberg | 106231000 ουγγιές χρυσού. Τοποθεσία : Παπούα, Ινδονησία

grasberg_gold_mine

Στο νούμερο 1, το Grasberg είναι ο «παππούς» όλων αυτών των ορυχείων με ένα εντυπωσιακό σύνολο πόρων χρυσού πάνω από 100.000 ουγγιές. Το τεράστιο ορυχείο ανήκει στην Freeport McMoRan , αλλά υπάρχει και μια σημαντική συμφωνία με την Rio Tinto. Η περιοχή βρίσκεται ψηλά στα βουνά, σε υψόμετρο 4.300 μέτρων. Στην πραγματικότητα, η Grasberg παράγει πολύ περισσότερο χαλκό, με βάση την αξία , σε σχέση με το χρυσό και ως εκ τούτου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ορυχεία χαλκού και χρυσού στον κόσμο. Περιλαμβάνει τόσο ανοιχτό λάκκο όσο και υπόγεια ορυχεία. Λειτουργεί από το 1980 και ο λάκκος έχει διάμετρο 1.600 περίπου μέτρα.

πηγή: http://www.mining.com