ΣΜΕ: “ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΧΡΥΣΟΥ ΠΡΟΣΔΙΔΟΥΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ”

 

hi-newmont-gold-crop-cp4138464-620x355

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ο ΣΜΕ σε ανακοίνωσή του πριν από λίγες μέρες, κάνει μια γενική αποτίμηση της κατάστασης στην Ελλάδα όσον αφορά τις μεταλλευτικές επιχειρήσεις, ανά κλάδο. Όσον αφορά τον κλάδο του χρυσού, ο ΣΜΕ υπογραμμίζει ότι τα κοιτάσματα χρυσού συνιστούν ουσιαστική πλουτοπαραγωγική πηγή στη διεθνή οικονομία και προσδίδουν εκτός από οικονομική ευρωστία και γεωπολιτική σημασία στις χώρες παραγωγής.

Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Β.Α. Χαλκιδική της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.

Άρχισε η υλοποίηση της μελέτης για την αξιοποίηση του πορφυριτικού κοιτάσματος των Σκουριών με πρώτο έργο το ξεκίνημα όρυξης υπόγειας ράμπας το συνολικό μήκος της οποίας προβλέπεται να φτάσει τα 27km, προκειμένου να προσπελάσει σε διάφορα επίπεδα το κοίτασμα. Το κοίτασμα χαλκού χρυσού των Σκουριών αποτελείται από 138 εκ. τόνους μεταλλεύματος με 0,8 γρ. τον. χρυσό και 0,5 % χαλκό. Η παραγωγή υπολογίζεται ν’ αρχίσει το 2015 μετά την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών έργων του εργοστασίου εμπλουτισμού. Η συνολική διάρκεια του μεταλλείου υπολογίζεται, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα διαπιστωμένα αποθέματα σε 27 χρόνια. Χρυσός θα εξορύσσεται και από το μεταλλείο της Ολυμπιάδας. Το κοίτασμα μεικτών θειούχων υπολογίζεται με τα σημερινά δεδομένα ότι περιέχει 13,6 εκ. τον. μεταλλεύματος με 8,7 γρ/ τον. χρυσό, 132 γρ/ τον. άργυρο, 5,1% μόλυβδο και 6,7% ψευδάργυρο. Η παραγωγή θα ξεκινήσει το 2015 μετά το πέρας των εργασιών εκσυγχρονισμού του μεταλλείου. Ήδη έχει ξεκινήσει η διάνοιξη σήραγγας που θα συνδέει το μεταλλευτικό κέντρο του Μαντέμ Λάκκου με το υπόγειο μεταλλείο της Ολυμπιάδος. Η σήραγγα αυτή προβλέπεται να έχει μήκος 9 km και να φτάσει σε υψόμετρο 660 m ώστε να είναι δυνατή η προσπέλαση της συνέχειας του κοιτάσματος, σε πολύ μεγαλύτερο βάθος έναντι των παλαιών έργων εκμετάλλευσης.

Επενδυτικό σχέδιο της ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ AMBE στο Πέραμα Θράκης.

Η εταιρεία Χρυσωρυχεία Θράκης AMBE είναι φορέας της επένδυσης του Έργου Χρυσού Περάματος στη Θράκη με κεφάλαιο επένδυσης 150 εκατ. ευρώ, ενώ σε βάθος δεκαετίας θα επενδυθούν στην περιοχή ακόμη 190 εκατ. Προβλέπονται 200 άμεσες θέσεις εργασίας και 800 έμμεσες. Τα έσοδα από το Έργο Χρυσού Περάματος υπολογίζονται σε 660 εκατ. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι οι φόροι (40%) από την λειτουργία του έργου υπολογίζονται σε 260 εκ. και αποτελούν εύλογα σημαντική συμβολή του επενδυτικού σχεδίου στην εθνική οικονομία (οι υπολογισμοί έγιναν με τιμή χρυσού 1400 δολάρια ανά ουγκιά). Είναι πολύ σημαντικό επίσης να σημειωθεί ότι περίπου το 70% της επένδυσης κεφαλαίου και 100% του κόστους λειτουργίας προβλέπεται να παραμείνουν στην Ελλάδα, και ειδικότερα στην περιοχή της Θράκης, με την μορφή μισθών, υπηρεσιών, προμηθειών, έργων μηχανικού, μεταφορές, ενέργεια, κλπ. Η εταιρεία κατέθεσε στο ΥΠΕΚΑ προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων η οποία εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο του 2012. Τον Μάρτιο του 2012 η εταιρεία κατέθεσε πλήρη ΜΠΕ ξεκινώντας διαβούλευση και με την τοπική κοινωνία. Τον Ιούνιο του 2012 το έργο εντάχθηκε στη διαδικασία για την επιτάχυνση υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων fast track του Υπουργείου Ανάπτυξης. Επίσης τέλος του 2012 η ΜΠΕ εγκρίθηκε από το κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο οπότε αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για την έκδοση ΑΕΠ.

Επενδυτικό σχέδιο της ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ Α. Ε. στις Σάπες Ροδόπης.

Η ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗΣ Α.Ε. είναι κάτοχος του δημοσίου μεταλλευτικού χώρου των Σαπών Ροδόπης συνολικής έκτασης 20,1 τετ. χιλιομέτρων Το Δεκέμβριο του 2011 η εταιρεία Glory Resources Limited απέκτησε το 100% της Μεταλλευτικής Θράκη. Η Glory Resources Limited είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Perth. Μέχρι σήμερα έχουν εκτελεσθεί πάνω από 35,000 μέτρα γεωτρήσεων για τον εντοπισμό και τεχνικοοικονομική αξιολόγηση των κοιτασμάτων της Οχιάς και του Αγ. Δημητρίου. Με βάση τα γνωστά βεβαιωμένα μεταλλευτικά αποθέματα, το έργο θα παράξει συνολικά 510.000 ουγγιές χρυσού, 250.000 ουγγιές αργύρου και 3.000 τόνους χαλκού. Οι επενδύσεις στην έρευνα κατά την παραγωγική διαδικασία για ανεύρεση νέων κοιτασμάτων στην περιοχή θα αυξήσει την συνολική παραγωγή και θα επιμηκύνει την περίοδο λειτουργίας του μεταλλευτικού χώρου Τον Οκτώβριο του 2011 η εταιρεία συνέταξε την προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΠΠΕ) την οποία και υπέβαλε προς έγκριση στο ΥΠΕΚΑ. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας γνωμοδοτήσεων συναρμόδιων Υπουργείων και υπηρεσιών της Περιφέρειας εκδόθηκε θετική γνωμοδότηση του Γ.Δ. Περιβάλλοντος ΥΠΕΚΑ επί της ΠΠΕ του έργου. Το Φεβρουάριο του 2012 η εταιρεία κατέθεσε ΜΠΕ για ερευνητικές γεωτρήσεις που στοχεύουν σε πληροφορίες ώστε να είναι δυνατή η λεπτομερής μελλοντική σχεδίαση των έργων εκμετάλλευσης. Επίσης στο τέλος του 2012 κατατέθηκε προς έγκριση πλήρης μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο.