ΜΑΔΕΜΟΧΩΡΙΑ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

thema1404

Ο Δημήτρης Πάφιλας, στο σημερινό φύλλο του Πρώτου Θέματος, παραθέτει μαρτυρίες των εκλεγμένων αντιπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Χαλκιδικής και εξηγεί γιατί 11 Μαδεμοχώρια λένε ναι στην επένδυση του 1 δισ. «Η παραπληροφόρηση προκάλεσε εμφύλιο», δηλώνουν οι πρόεδροι των 11 Μαδεμοχωρίων που υποστηρίζουν την επένδυση χρυσού στη Χαλκιδική και μιλάνε για μια ηχηρή μειοψηφία που έπεισε κατοίκους της Χαλκιδικής 15 χλμ. μακριά από τα μεταλλεία ότι θα… καταστραφούν!

Ενώ 11 από τα περίφημα Μαδεμοχώρια υπερασπίζονται μια επένδυση πάνω από 1 δισ. ευρώ, στην Ιερισσό αν και βρίσκεται 15 χλμ. από την επένδυση, καθημερινά εκδηλώνονται διαδηλώσει με μαύρες σημαίες κατά των μονάδων που «θα ρυπάνουν το νερό και τον αέρα της περιοχής μας» , όπως λένε οι κάτοικοί της. Τις προηγούμενες ημέρες μάλιστα η κατάσταση εκτραχύνθηκε, καθώς  διαδηλωτές στράφηκαν με πέτρες και μολότοφ εναντίον και των εργαζομένων, εμποδίζοντάς τους να αλλάζουν τη βάρδια σε ένα από τα μεταλλεία. Ποιοι αντιτίθενται, όμως, σε ένα project πάνω από 1 δισ. ευρώ, που αποδίδει 13 εκατ. φόρους στο δημόσιο και το 30%-35% του τζίρου καταλήγει στην τοπική κοινωνία και το κράτος;

Για τους 11 από τους 16 προέδρους των τοπικών κοινοτήτων της Χαλκιδική5 (Βαρβάρας, Στρατονίκης, Στρατωνίου, Ολυμπιάδας, Πυργαδικίων, Σταγείρων, Αρναίας, Παλαιοχωρίου, Νεοχωρίου, Στανού, Με γάλης Παναγιάς) είναι μια ηχηρή μειοψηφία, δήλωσαν σε πρόσφατη συνάντησή τους με δημοσιογράφους. Στην έδρα του Δήμου Αριστοτέλη, την Ιερισσό, οι πρόεδροι, οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι των μεταλλείων δεν τολμούν να πάνε όχι μόνο στο καφενείο, αλλά και οπουδήποτε αλλού. Ολοι τους ρωτούν αν είναι υπέρ ή κατά της επένδυσης και στη συνέχεια χειροδικούν εναντίον τους αν δεν δηλώσουν πολέμιοι της επένδυσης. Κι όμως, ο Δήμος Ιερισσού και δυο τρεις κοινότητες αριθμούν 5.000 κατοίκους έναντι των 10.000 κατοίκων των προαναφερόμενων κοινοτήτων. «Πρέπει να ακουστεί η αλήθεια. Το χωριό μου το 1994 (όταν έκλεισε η μονάδα της TVX) πέρασε κακουχίες και αδελφοί βρέθηκαν εναντίον αδελφών στα δικαστήρια, με οικογένειες να έχουν διαλυθεί. Η παραπληροφόρηση έχει προκαλέσει εμφύλιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε εκδήλωση κατά των εξορύξεων, στο πρόσφατο παρελθόν, είχε αναφερθεί ότι η Στρατονίκη, το Στρατώνι και τα Στάγειρα, κάτω από τα οποία βρίσκονται μεταλλεία, έχουν “βουλιάζει “. Την ίδια στιγμή, η Ιερισσός, από την οποία προέρχεται το μεγαλύτερο κύμα αντιδράσεων, υδροδοτείται από το… τοξικό χωριό μας», σημειώνει ο πρόεδρος της κοινότητας Στρατονίκης κ. Χρήστος Mπρίκος.

Πιο αποκαλυπτικός είναι ο πρόεδρος της κοινότητας Βαρβάρας κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης: «Οι ίδιοι οι οποίοι αντιτίθενται σήμερα στην επένδυση είχαν έρθει το 1994 στο χωριό μας και μας έλεγαν να αντισταθούμε και να ασχοληθούμε με βιολογικές καλλιέργειες. Όλοι αυτοί που μας προέτρεψαν τότε σήμερα έχουν φύγει!». Ως επικεφαλείς των αντιδράσεων, όπως δηλώνουν ορισμένοι πρόεδροι, φέρονται ο κ. Τόλης Παπαγεωργΐου, πολιτικός μηχανικός, η ακτιβίστρια καθηγήτρια πιάνου κυρία Έλλη Δαμάσκου και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Κατερίνα Ιγγλέση.

Όσον αφορά τα νούμερα της επένδυσης, πρόκειται για καθαρή επένδυση ύψους 1 δισ. σε ορίζοντα πενταετίας, που θα αποφέρει άμεσα το 30% του τζίρου της στο Ελληνικό Δημόσιο μέσω εισφορών και φορολογίας. Ήδη έχουν επενδυθεί 100 εκατ. δολάρια, ενώ δημιουργήθηκαν 1.200 θέσεις εργασίας και υπάρχει σχεδιασμός για άλλες 5 000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εντός πενταετίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 1.200 εργαζομένους, οι 30 είναι γεωλόγοι μεταλλειολόγοι από τη Χαλκιδική και άλλα μέρη της Μακεδονίας.