ΧΡΥΣΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

  • ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΧΡΥΣΟΧΟΙΑ

    Πολύτιμες πηγές για την χρυσοχοΐα της εποχής της Βυζαντινής αυτοκρατορίας μας παρέχουν οι διάφορες τοιχογραφίες αλλά και τα περίφημα ψηφιδωτά.

    Περισσότερα...
  • ΤΑ ΧΡΥΣΟΡΥΧΕΙΑ (“Χρυσεια”) ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Αναμφίβολα λοιπόν στην εξελικτική πορεία του αρχαίου Ελληνισμού έπαιξαν τα «χρυσεία» της Μακεδονίας

    Περισσότερα...
  • ΠΑΓΓΑΙΟ

    Κατά τον Ηρόδοτο, οι Θάσιοι, που ως το 463 π.Χ. είχαν στα χέρια τους το εμπόριο του χρυσού και του αργύρου του Παγγαίου.

    Περισσότερα...

Τα μεταλλεία Χαλκιδικής (Κασσάνδρας) εκτείνονται σε μία ευρύτερη περιοχή συνολικής έκτασης 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων και ο χρυσός είναι ανάμεσα στα πολύτιμα μέταλλα της Χαλκιδικής. Περιλαμβάνουν τα κοιτάσματα θειούχων βασικών και πολύτιμων μετάλλων Ολυμπιάδας, Μαντέμ Λάκκος, Μαύρες Πέτρες, τα κοιτάσματα μαγγανίου-χρυσού της Πιάβιτσας και Βαρβάρας και το κοίτασμα χαλκού-χρυσού των Σκουριών, Μεγάλης Παναγίας Χαλκιδικής.

Τα μεταλλεία που εξορύσσουν χρυσό, άργυρο, μόλυβδο κά στη Βόρεια Χαλκιδική (Στρατώνι και Ολυμπιάδα) αποτέλεσαν τον κυρίαρχο χρηματοδότη του μακεδονικού βασιλείου και των εκστρατειών του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Με βάση ιστορικές πηγές και τα αποτελέσματα άμεσων και έμμεσων η έναρξη της δραστηριότητας όσον αφορά τον Χρυσό στη Χαλκιδική εντοπίζεται στις αρχές της κλασικής αρχαιότητας. Στις μέρες μας η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων για χρυσό και χαλκό κυρίως στην περιοχή των Σκουριών στην Χαλκιδική έχει παραχωρηθεί σε ιδιωτική εταιρεία.