ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ Η ΔΙΕΝΕΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ELDORADO GOLD

Προς νομικές ενέργειες μετά το «όχι» σε ερευνητικές γεωτρήσεις στις Σάππες Ροδόπης

Σε νέο γύρο αντεγκλήσεων φαίνεται πως οδηγείται η Eldorado Gold και το ελληνικό κράτος, αλλά αυτή τη φορά η έριδα αφορά τη δραστηριότητα της καναδικής εταιρείας στην περιοχή της Θράκης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αδιέξοδο οδηγείται η εκ νέου προσπάθεια της Eldorado Gold να λάβει τις άδειες που απαιτούνται (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) για τη διεξαγωγή 16 ερευνητικών γεωτρήσεων (ποιότητα κοιτάσματος) στις Σάππες Ροδόπης, όπου κατέχει τα μεταλλευτικά δικαιώματα καθώς και την αξιοποίηση των παραχωρήσεων και για τα οποία καταβάλλει μισθώματα στο κράτος η Μεταλλευτική Θράκης, θυγατρική της Eldorado Gold από το 2013.

Στο μεταξύ σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η έγκριση περιβαλλοντικών όρων για το χρυσωρυχείο του Περάματος στον Έβρο που ανήκει στην εταιρεία Χρυσωρυχεία Θράκης, επίσης θυγατρική της Eldorado Gold. Για τη συγκεκριμένη περιοχή οι Καναδοί έχουν εκπονήσει σχέδιο επένδυσης ύψους 300 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία εργοστασίου για εξόρυξη και κατεργασία χρυσού, που θα ανοίξει θέσεις εργασίας, ενώ τώρα απασχολεί μόνο 29 άτομα.

Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις «στις 15 Φεβρουάριου 2018 το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) ΑΜΘ απέρριψε την ΜΠΕ των γεωτρήσεων και θα ακολουθήσει η έκδοση μη έγκρισης περιβαλλοντικών όρων από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μ-Θ, μόλις κοινοποιηθούν τα πρακτικά της συνεδρίασης. Να σημειωθεί πως οι αποφάσεις του ΠΕΣΠΑ έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για την έκδοση ή μη περιβαλλοντικών όρων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία σκέφτεται να κινηθεί νομικά εναντίον της απόφασης του ΠΕΣΠΑ ΑΜΘ, καθώς όπως τονίζεται από κύκλους «η παραπάνω απορριπτική απόφαση είναι αυθαίρετη, δεν μπορεί να στηριχθεί πουθενά και αντιτίθεται στην ομόφωνη θετική απόφαση του ΚΕ.Σ.ΠΛ στις 27 Φεβρουάριου 2013». Επίσης, στην προοπτική μιας νέας δικαστικής διαμάχης μεταξύ Eldorado Gold και ελληνικής πολιτείας, όπως τονίζουν νομικοί κύκλοι, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση μπορεί να κριθεί αναρμόδια να εκδώσει τους περιβαλλοντικούς όρους εξαιτίας της αλλαγής της νομοθεσίας. Διότι στις 14 Φεβρουάριου 2018 εκδόθηκε υπουργική απόφαση με αριθ. οικ. 2307/2018 (ΦΕΚ 439Β), με την οποία τροποποιήθηκε εκ νέου η κατάταξη έργων σε κατηγορίες και υποκατηγορίες, με αποτέλεσμα η ανόρυξη ερευνητικών γεωτρήσεων για ανεύρεση μετάλλων να είναι και πάλι αρμοδιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και όχι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Και σημειώνεται πως, σύμφωνα με το άρθρο 3 της Υ.Α. 2307, τα έργα για τα οποία έχει κατατεθεί ΜΠΕ στην αρχή που ήταν αρμόδια πριν από την έναρξη ισχύος της απόφασης, αδειοδοτούνται από την ως άνω αρχή εκτός εάν ζητηθεί η υπαγωγή στις νέες διατάξεις.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, το κοίτασμα Περάματος μπορεί να δώσει ως τελικά προϊόντα 560.000 ουγκιές χρυσού, 257.000 ουγκιές αργύρου και 3.250 τόνους χαλκού. Προβλέπεται ότι τα συνολικά έσοδα από την ανάπτυξη του έργου θα ανέρχονται σε 660 εκατ. ευρώ. Στις Σάππες προκύπτει ότι τα κοιτάσματα έχουν αποθέματα της τάξης των 474.000 ουγκιών χρυσού, 250.000 ουγκιών αργύρου και 3.000 τον. Χαλκού.

Να σημειωθεί πως η ατζέντα των δικαστικών διενέξεων της Eldorado Gold και της ελληνικής πολιτείας περιλαμβάνει την εκδίκαση μίας ακόμη προσφυγής στο ΣτΕ που κατέθεσαν, τον Νοέμβριο του 2017, 30 κάτοικοι της περιοχής της Χαλκιδικής που αντιδρούν στο έργο της Ελληνικός Χρυσός. Μόνο που αυτή τη φορά η προσφυγή έγινε εναντίον του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, για την άδεια που είχε δώσει σχετικά με τη δημιουργία χώρου απόθεσης τελμάτων (εξορυκτικά απορρίμματα) στον Κοκκινόλακα και αφορά τη δραστηριότητα στην Ολυμπιάδα.

Επίσης αρχές Απριλίου αναμένεται η απόφαση της διαιτησίας που αφορά την Τεχνική Μελέτη Μονάδας Μεταλλουργίας στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου Στρατωνίου, για την επεξεργασία των συμπυκνωμάτων της Ολυμπιάδας και των Σκουριών και η οποία θα δώσει το στίγμα για την πορεία της επένδυσης της Eldorado Gold στην Ελλάδα. Στο μεταξύ, μέχρι τέλος Μαρτίου στο έργο στις Σκουριές υπολογίζεται να απομείνουν 12 άτομα από 580 που ήταν περίπου κατά την πλήρη ανάπτυξη του συγκεκριμένου υποέργου και περίπου 200 που απασχολούνται σήμερα.

 

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, της Λέττας Καλαμαρά, 24/02/2018]