Ο ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Ο ορυκτός πλούτος του νομού Ξάνθης περιλαμβάνει κοιτάσματα λιγνίτου στην Κοτύλη. Λίγο βορειότερα, και πλησίον των βουλγαρικών συνόρων, διεπιστώθη ουράνιο. Στην κοινότητα Θερμών υπάρχουν αναγνωρισμένες χλωριονατριούχες ιαματικές πηγές (βλ. Γ.Λεκάκη Οι 755 ιαματικές πηγές της Ελλάδας , 2016). Επίσης αναγνωρισμένες είναι και οι χλωριονατριούχες αλκαλικές πηγές της Γενισέας.

Ο ορυκτός πλούτος του νομού Ροδόπης, ιδίως της περιοχής της οροσειράς Ροδόπης, δεν έχει επαρκώς ερευνηθεί – όπως δεν έχει τίποτε επαρκώς ερευνηθεί στην Θράκη. Έχουν ανακαλυφθεί κοιτάσματα χρωμίτου, στην περιφέρεια Οργάνης, αντιμονίου στην περιφέρεια Γρατινής, λιγνίτου στην περιφέρεια Καρυδιάς και Πανδρόσου, σιδηροπυρίτου στην περιφέρεια Ξυλαγανής, μολύβδου στα Σύμβολα Πανδρόσου, και σε άλλα μέρη, αμιάντου στην περιφέρεια Κομοτηνής, ενώ σε διάφορα άλλα μέρη του νομού, έχει βρεθεί χαλκός, ψευδάργυρος, πυριτικό οξύ, κ.ά. Τέλος, οι μικρές λιμνοθάλασσες και τα παράλια προσφέρονται για την κατασκευή αλυκών, όπως αυτών της Μέσης.

Ο ορυκτός πλούτος του νομού Έβρου είναι σημαντικότατος, αλλά ελάχιστος ευρίσκεται υπό εκμετάλλευση. Στο Σουφλί υπάρχουν χρωμίτες, τιτάνιο και μαγγάνιο. Στην Κίρκη (αν και την απομύζησαν οι Γερμανοί επί Κατοχής ΒΔ. της Αλεξανδρουπόλεως) μεικτά θειούχα μεταλλεύματα, τα 3α της Ελλάδος, μετά το Λαύριο και την Κασσάνδρα (μόλυβδος, ψευδάργυρος, σιδηροπυρίτης και χαλκός) και ουράνιο! Στην περιοχή της Νέας Ορεστιάδος, ευρίσκονται κοιτάσματα λιγνίτου. Στην Παναγιά Αλεξανδρουπόλεως ευρίσκεται λιγνιτωρυχείο, και εντός της άμμου, ανατολικώς της Αλεξανδρουπόλεως, απαντάται τιτάνιο. Στο Αρδάνιο στην περιοχή των Φερών έγιναν γεωτρήσεις για πετρέλαιο. Υπάρχει αλλά οι ποσότητες δεν ήταν ενθαρρυντικές. Αντιθέτως ελπίδες βασίζονται για την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου επί της υφαλοκρηπίδος και των ακτών, προεκτάσεως των κοιτασμάτων που ανακαλύφθηκαν στην Θάσο. Στον νομό υπάρχουν 5 ιαματικές πηγές εκ των οποίων αναγνωρισμένες είναι η υδροθειο-χλωριο-νατριούχος του Λουτρού Αλεξανδρουπόλεως, που ενδείκνυται για ρευματο-αρθριτικές παθήσεις και νευραλγίες, και παρόμοια των Θερμών Σαμοθράκης. Μη αναγνωρισμένη είναι της Λούτσας Λευκίμμης Σουφλίου και του Θεραπειού Κυπρίνου Νέας Ορεστιάδος. ΠΗΓΗ: Δημητράκου Ελλάς , εκδ. Κουτσούμπου, 1975.

Ειδικώς στην Σαμοθράκη το υπέδαφος της έχει σιδηροπυρίτιο, θειούχα μεικτά μεταλλεύματα, σιδηρομεταλλεύματα, χαλκό, γρανίτες, μάρμαρα, αργυρούχο μόλυβδο (βλ. Ν.Φαρδύ). Κατά την παράδοση, ο μαγνήτης (σιδηρίτις/ ηράκλεια) εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στην Σαμοθράκη. Αναφέρεται η μαύρη πολύτιμη πέτρα σαμοθρακία λίθος (βλ. Πλίνιο). Και μια πέτρα πιο σκληρή από μάρμαρο, με κοκκινωπό χρώμα, με τις βάσεις χωρισμένες σε 5 τρίγωνα και σε όποιο σημείο κι αν την σπάσεις, θα βρεις τις ίδιες ακτίνες, έτσι ώστε να φαίνεται ότι αποτελείται από 5 πρίσματα (βλ. E.Veryard, 1686)! βλ. Γ.Λεκάκη «Σαμοθράκη, ιερά νήσος», εκδ. Ερωδιός, 2006.

[ΠΗΓΗ: KONTRA NEWS, του Γ. Λεγάκη, 23/02/2018]