ΝΕΟ “ΡΑΝΤΕΒΟΥ” ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΓΙΑ ΧΡΕΟΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ

Μία νέα διορία, περίπου δύο εβδομάδων, έως την σύνοδο του EuroWorking Group της 1ης Μαρτίου έδωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να λυθούν τα 2 εκκρεμή προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης. Σχετίζονται με το Ελληνικό (σ.σ. συνεδρίαση ΣτΕ) και με την ομαλοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ώστε να διενεργούνται απρόσκοπτα σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Στο χθεσινό Eurogroup κατέστη σαφές στην ελληνική αποστολή ότι μόνο εάν εκπληρωθούν τα 2 (επί συνόλου 110) προαπαιτούμενα, θα ξεκινήσει η διαδικασία (σ.σ. θετική εισήγηση Κομισιόν σε EWG, έγκριση Κοινοβουλίων, ESM κ.λ.π.) για την εκταμίευση της υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ της 3ης αξιολόγησης. Μιας αξιολόγησης της οποίας η τεχνική συμφωνία κατέστη εφικτή  τον Δεκέμβριο. Πλέον, στο πιο καλό σενάριο, ο Κλάους Ρέγκλινγκ τοποθετεί 1 μήνα αργότερα από τον αρχικό σχεδιασμό την καταβολή της υποδόσης. Ενώ τον Ιανουάριο ο ίδιος είχε προαναγγείλει ότι τα λεφτά θα έρθουν το δεύτερο 15ήμερο του Φεβρουαρίου πλέον μιλά για  το 2ο 15ήμερο του Μαρτίου.

Η σύνοδος του EWG και  το χρέος

Το ζήτημα είναι πλέον οι “σκιές” που δημιουργούνται. Στην σύνοδο του EWG της 1ης Μαρτίου στο “μενού” θα βρίσκεται πέρα από τις εκκρεμότητες και το θέμα του χρέους προετοιμάζοντας  την υπουργική σύνοδο που θα ακολουθήσει.

Ο αρχικός στόχος (όπως είχε δομηθεί από την κυβέρνηση και τους θεσμούς) ήταν το Eurogroup της 12ης Μαρτίου να επικεντρωθεί στο χρέος μαζί με τις υπόλοιπες “παρεμέτρους” της μεγάλης αξιολόγησης που ξεκίνησε. Έτσι η κυβέρνηση καλείται να τελειώσει με τα “κατάλοιπα” του παρελθόντος, ώστε να μην σκιάζουν την διαπραγμάτευση που ξεκίνησε για την επόμενη ημέρα της Ελλάδος.
Το πρώτο βήμα θα γίνει την επόμενη Δευτέρα 26/2 με την κάθοδο των επικεφαλής των κλιμακίων στην Αθήνα την οποία επιβεβαίωσε χθες ο Επίτροπος  για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί. Θα προηγηθεί μέσα στην εβδομάδα η έλευση των τεχνικών κλιμακίων.

Χθες ο Επίτροπος επιχείρησε και να λειάνει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η πληροφορία για μία λεκτική αντιπαράθεση κατά την διάρκεια της συνόδου του Eurogroup (που ασχολήθηκε 2 φορές με το θέμα Ελλάδα για την αποτίμηση προόδου και για την έγκριση του κειμένου του μνημονίου σε επίπεδο ESM).

Η κόντρα Τσακαλώτου  – Ντράγκι

Πληροφορίες κάνουν λόγο για λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ του  υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι με επίκεντρο τους πλειστηριασμούς, αλλά και την ρήση Ντράγκι για τις πιέσεις στην απόδοση του 7ετούς ομολόγου που πρόσφατα εκδόθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι θα μπορούσε να έχει κλείσει τελείως το ζήτημα της 3ης αξιολόγησης, αν υπήρχε καλή θέληση. Φέρεται πάντως να ικανοποιήθηκε από τις κατευναστικές δηλώσεις μετά την σύνοδο. “Δεν έγινε κάτι ξεχωριστό σήμερα”, ανέφερε ο Σεντένο, με τον Επίτροπο Μοσκοβισί να προσθέτει ότι “πάντα στο Eurogroup γίνονται ζωντανές συζητήσεις”.

Επίσης, η ελληνική πλευρά επιχειρηματολόγησε ότι τα 2 εναπομείναντα προαπαιτούμενα συνδέονται με τρίτα μέρη εκτός κυβέρνησης, (δηλαδή με το  ΣτΕ και με τους συμβολαιογράφους) και μετέφερε ότι υπάρχει κοινή πεποίθηση πως θα προχωρήσουν.

Σημειολογικά πάντως χθες, παρά τα πολλά θέματα που συζητήθηκαν στο Eurogroup δεν έγιναν δηλώσεις μετά την σύνοδο πέραν της κοινής συνέντευξης Τύπου στην οποί κατ’ επανάληψη δημοσιογράφοι ρωτούσαν διευκρινήσεις για το θέμα Τσακαλώτου- Ντράγκι…

Την προηγούμενη εβδομάδα πηγές του ΥΠΟΙΚ συνέδεαν τους πλειστηριασμούς με την 2η υποδόση (1 δισ. ευρώ) που θα είναι διαθέσιμη από την 1η Απριλίου. Ωστόσο, στα αποτελέσματα της χθεσινής συνόδου γίνεται εκ νέου σαφές ότι δεν θα ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής  της 1ης υποδόσης αν δεν εκπληρωθούν όλοι οι όροι.

Το ορόσημο της 21ης Ιουνίου

Ο Επίτροπος Μοσκοβισί κατ επανάληψη αναφέρθηκε στο… τέλος χρόνου. Στην ανάγκη για οριστική συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου που θα γίνει στο Λουξεμβούργο, εξηγώντας ότι έτσι προκύπτει μία ακόμη ανάγκη: να καταστεί εφικτή  η 1η συμφωνία  έναν μήνα νωρίτερα, τον Μάιο. Επανέλαβε και την ανάγκη να ολοκληρωθεί το Εθνικό Σχέδιο για την επόμενη ημέρα πριν το Πάσχα για να ενταχθεί η Ελλάδα το ταχύτερο δυνατό στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, της Δήμητρας Καδδά, 20/2/2018]