ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

Στις αίθουσες των δικαστηρίων θα αναμετρηθούν για μία ακόμη φορά η Ελληνικός Χρυσός και το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, για την επίλυση των επιμέρους διαφορών τους, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαιτησία που αφορά συνολικά την πορεία της επένδυσης της καναδικής μητρικής Eldorado Gold στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας. Διαδικασία στην οποία οι δυο πλευρές κατέληξαν κοινή συναινέσει στις αρχές Νοεμβρίου 2017. Αυτό το γεγονός έχει οδηγήσει σε φάση παρατεταμένης αναμονής τη συγκεκριμένη επένδυση, τόσο όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολεί όσο και το ακριβές ύψος των κεφαλαίων που αναμένονται να διατεθούν στην Ελλάδα το 2018 από τους μετόχους της καναδικής μητρικής. Απόφαση που είναι ακόμα σε εκκρεμότητα.

Αναλυτικά ο αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος, με επιστολή που απέστειλε στο Γραφείο Νομικού Συμβούλου του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, για τομείς Περιβάλλοντος, Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Δασών ζήτησε την άσκηση έφεσης κατά των υπ’ αριθμ. 22056 2017 και 22065 2017 δύο αποφάσεων του 25ου Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, με τις οποίες ακυρώθηκαν τα πρόσημα συνολικού ύψους 1.734.000 ευρώ στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. Όπως τονίζεται από την πλευρά του υπουργείου, «τα πρόστιμα επιβλήθηκαν τον Ιανουάριο 2016 στην Ελληνικός Χρυσός ΑΕ. για σωρεία περιβαλλοντικών παραβάσεων στις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας και των Μαύρων Πετρών, ενώ οι προαναφερόμενες δύο αποφάσεις του 25ου Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, αν και δεν αμφισβητούν τα αποτελέσματα των περιβαλλοντικών ελέγχων, συνεπώς και τις περιβαλλοντικές παραβάσεις στην περιοχή, εντούτοις περιορίζουν το βασικό σκεπτικό τους στην πάροδο του εύλογου χρονικού διαστήματος των 33 μηνών, κατά το οποίο η Διοίκηση όφειλε να είχε αποστείλει τις αποφάσεις των προστίμων». Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα έχει και επιπλέον σημεία που απαιτούν δικαστική διευθέτηση και απασχολούν τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές.

Να σημειωθεί πως n ανακοίνωση για τα συγκεκριμένα πρόστιμα είχε γίνει στις 12 Ιανουαρίου 2016. Τότε n εταιρεία είχε τοποθετηθεί δημόσια λέγοντας πως «το ΥΠΕΝ αποφάσισε την κοινοποίηση και δημοσίευση δυο προστίμων (που αφορούν στα έργα Ολυμπιάδας & Στρατωνίου) ενάντια στην εταιρία Ελληνικός Χρυσός λίγες μόνο ώρες μετά την συνέντευξη τύπου του προηγούμενου διευθύνοντος συμβούλου της Eldorado Gold κ. Paul Wright όπου ανακοίνωσε την απόφαση της εταιρίας για αναστολή των εργασιών στις Σκουριές Χαλκιδικής». Παράλληλα είχε επισημανθεί το γεγονός πως «η κυβέρνηση αντιμετώπιζε το πρόβλημα με όρους εντυπώσεων και με μια στάση αδιανόητη απέναντι σε έναν θεσμικό επενδυτή». Και υπήρξε η τοποθέτηση πως «η εταιρία επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός της σχετικά με τα συγκεκριμένα πρόστιμα», τονίζοντας επίσης πως «καμία εταιρεία στην Ελλάδα δεν έχει υποστεί τους ελέγχους που έχει υποστεί η Ελληνικός Χρυσός τα τελευταία 3 4 χρόνια». Αναφορικά με τα στοιχεία της έκθεσης βάσει των οποίων ακολούθησε η επιβολή των προστίμων, η τότε διοίκηση της εταιρείας είχε σχολιάσει δημόσια πως η έκθεση «δεν αναφέρεται στις παρούσες δραστηριότητες παραγωγής ή ανάπτυξης της παραγωγικής λειτουργίας των μεταλλείων, αλλά αφορά στην αποκατάσταση των περιβαλλοντικών αλλοιώσεων που είχαν συντελεστεί στο παρελθόν κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης προγενέστερης λειτουργίας των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός, ότι δεν αποτυπώνονται πουθενά οι ουσιώδεις βελτιώσεις που επέφερε η δραστηριότητα της εταιρείας μας στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής .

«Ουδέν σχόλιο»

Επί της άσκησης έφεσης από την πλευρά του υπουργείου κατά της ακύρωσης των προστίμων, κύκλοι της αγοράς αποδίδουν πολιτική διάσταση. Ωστόσο από την πλευρά της τωρινής διοίκησης της Ελληνικός Χρυσός τονίζεται πως δεν προχωρά σε σχολιασμούς που αφορούν δικαστικές αποφάσεις. Και επαναλαμβάνει αυτό που έχει πει πολλές φορές, πως «οι περιβαλλοντικοί όροι δεν είναι ζήτημα υποχρέωσης, αλλά ζήτημα ζωής. Και για τις αρχές τις εταιρίας μας και για το καλό του τόπου». Παράλληλα παραπέμπει στη συνέντευξη που είχε δώσει το φθινόπωρο του 2017 στη γερμανική εφημερίδα Handlesblatt ο George Burns, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της καναδικής μητρικής Eldorado Gold, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε επισημάνει τις 16 αποφάσεις του Συμβουλίου του Κράτους, του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου. Όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Bums «οι συγκεκριμένες αποφάσεις πιστοποιούν την τήρηση όλων των κανονισμών προστασίας του περιβάλλοντος».

 

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, της Λέττας Καλαμαρά, 13/01/2018]