ΨΑΛΙΔΙ ΣΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ELDORADO

To 2018 θα διατεθούν στην Ελλάδα 54 εκατ. δολ. από 260 εκατ. πέρυσι

Με ψαλιδισμένες κεφαλαιακές δαπάνες προχωρά η Eldorado Gold τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία απολογισμού της δραστηριότητας της καναδικής πολυεθνικής to 2017 και τον επενδυτικό οδηγό για το 20l8, η Eldorado Gold αναμένεται να διαθέσει στο έργο της στην περιοχή της Χαλκιδικής κεφάλαια ύψους 54 εκατ. δολαρίων, έναντι 260 εκατ. το 2017.

Αναλυτικά, για την Ολυμπιάδα έχουν προϋπολογιστεί 30 εκατ., για τις Σκουριές 20 εκατ. και για το Στρατώνι 4 εκατ. δολάρια. Το 2017, για την Ολυμπιάδα είχαν προϋπολογιστεί 55 εκατ., για τις Σκουριές 185 εκατ. και για το Στρατώνι 20 εκατ. δολάρια. Όπως τονίζεται από κύκλους της εταιρείας, τόσο η φύση των εργασιών (στην Ολυμπιάδα ολοκληρώνεται η φάση δοκιμαστικής λειτουργίας και το 2018 μπαίνει στην παραγωγή) όσο όμως και τα προβλήματα στην πορεία υλοποίησης του έργου της Ελληνικός Χρυσός, θυγατρικής της καναδικής πολυεθνικής, ειδικά στην περιοχή των Σκουριών, είχαν ως συνέπεια την αναθεώρηση των επενδυτικών δαπανών της εταιρείας. Οι εργαζόμενοι στις Σκουριές στο τέλος του 2017 ανήλθαν στα 250 άτομα από 520 που απασχολούνταν μέχρι τότε (κυρίως εργολάβοι).

Το μήνυμα από τον Καναδά στην Ελλάδα είναι περιορισμός κόστους και αύξηση της παραγωγής. Η στρατηγική που θα ακολουθηθεί συνοψίζεται στο εξής: στο τέλος κάθε τριμήνου να συζητείται τι θα γίνει στο επόμενο τρίμηνο. Πρακτικά αυτό σημαίνει συνεχή αναθεώρηση των στόχων αλλά και των επενδύσεων, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Κλειδί της υπόθεσης είναι η ολοκλήρωση της διαιτησίας, που αναμένεται στις 6 Απριλίου. Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι και επιφυλάξεις για τυχόν επιπλέον καθυστερήσεις που θα εμποδίσουν περαιτέρω το επιχειρηματικό έργο της εταιρείας.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold Τζορτζ Μπερνς, το 2018 αναμένεται να είναι μια χρονιά με πολλή δουλειά καταλυτικής σημασίας για την εταιρεία. Λαμάκ, Σκουριές και Κισλαντάγκ είναι οι περιοχές στις οποίες η διοίκηση εστιάζει το ενδιαφέρον της, προκειμένου να φέρει εις πέρας τα ζητήματα που είναι ανοιχτά μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου και κατόπιν να τα θέσει σε αναπτυξιακή τροχιά για το καλό της εταιρείας και των μετόχων της. Το 2017, σύμφωνα με τον κ. Μπερνς, ήταν ένα έτος που επισκιάστηκε από τις πολιτικές αντιξοότητες στην Ελλάδα και τις τεχνικές προκλήσεις στο Κισλαντάγκ της Τουρκίας. Υποστήριξε πως n ομάδα του χειρίστηκε τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της χρονιάς που τελείωσε, ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Integra στον Καναδά και ξεκίνησε η εμπορική παραγωγή στη Φάση II στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής. Για το 2018 η παραγωγή συμπυκνώματος χρυσού στην Ολυμπιάδα αναμένεται να είναι 160.000- 190.000 ουγκιές. Συνολικά n παραγωγή μεταλλεύματος (μόλυβδος, ψευδάργυρος, χρυσός) υπολογίζεται στους 390.000 τόνους.

Για το 2017 η παραγωγή της εταιρείας σε χρυσό ανέρχεται στις 285.919 ουγκιές (συμπεριλαμβανομένης της εμπορικής παραγωγής από την Ολυμπιάδα) έναντι αναθεωρημένης στόχευσης 280.000- 310.000 ουγκιών. Η συνολική ρευστότητα διαμορφώθηκε σε περίπου 730 εκατ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των 480 εκατ. δολαρίων σε μετρητά, ταμειακά ισοδύναμα και προθεσμιακές καταθέσεις και 250 εκατ. δολάρια σε μη εκταμιευμένες πιστωτικές γραμμές.

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, της Λέττας Καλαμαρά, 18/01/2018]