ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΥΧΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

Ο εκσυγχρονισμός στη μεγαλύτερη παραγωγό άνθρακα θα φέρει τα πάνω κάτω στην παγκόσμια αγορά. Να δώσει τέλος στον κατακερματισμό της τεράστιας τοπικής αγοράς εξόρυξης και επεξεργασίας γαιάνθρακα επιδιώκει το Πεκίνο, με ένα άκρως φιλόδοξο σχέδιο συγχώνευσης των υφιστάμενων ορυχείων. Πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία θα επηρεάσει διεθνώς την αγορά άνθρακα, δεδομένου ότι n Κίνα είναι π μεγαλύτερη παραγωγός και ένας από τους κορυφαίους καταναλωτές του στερεού καυσίμου.

Η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης της Κίνας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνει ότι έως το 2020 θα έχουν δημιουργηθεί, μέσω συγχωνεύσεων, ορισμένα υπερανθρακωρυχεία, με δυνατότητα παραγωγής 100 εκατομμυρίων τόνων γαιάνθρακα ετησίως. Αυτό, όπως ανέφερε n ανακοίνωση, θα συμβάλει στις πολυετείς προσπάθειες εκσυγχρονισμού του κλάδου και στη δυνατότητά του να ανταγωνιστεί καλύτερα τους μεγάλους ξένους παίχτες στην παγκόσμια αγορά.

Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Διοίκησης Ενέργειας, η Κίνα διαθέτει σήμερα περισσότερα από 4.000 ανθρακωρυχεία, συνολικής παραγωγικής ικανότητας 3,41 δισ. τόνων ετησίως. Η Εθνική Ένωση Άνθρακα της χώρας υπολογίζει ότι μόνο έξι αυτών έχουν την δυνατότητα προς το παρόν να παράγουν περισσότερους από 100 εκατ. τόνους ετησίως. Όπως ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, σε αυτά περιλαμβάνονται τα ορυχεία των Shenhua Group, China Coal Energy Group και Datong.

To σχέδιο για συγχωνεύσεις ορυχείων ακολουθεί την απόφαση για εξαγορά της Shenua από την κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία ηλεκτρικού ρεύματος China Guodian πέρυσι, η οποία και δημιούργησε τη μεγαλύτερη επιχείρηση κοινής ωφελείας στον πλανήτη. Έρχεται δε στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών για αναμόρφωση του δημόσιου τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει εκατοντάδες μη ανταγωνιστικές και υπερχρεωμένες εταιρείες. Αυτές δεν θα κλείσουν, αλλά θα απορροφηθούν από άλλες πιο αποτελεσματικές ή θα επιχειρηθεί να ενώσουν δυνάμεις με ανταγωνίστριες του ιδιωτικού τομέα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται εν τω μεταξύ και το πενταετές σχέδιο (που εκπνέει το 2020) της Κίνας για κατάργηση περίπου 800 εκατ. τόνων παρωχημένης , όπως χαρακτηρίζεται παραγωγής άνθρακα και προσθήκης 500 εκατ. τόνων προηγμένης παραγωγής με μεθόδους πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Η συνολική παραγωγή άνθρακα θα κυμαίνεται, βάσει αυτού του σχεδίου, στα 3,9 δισ. τόνους ετησίως από το 2020. Είναι ένα μικρό πρώτο βήμα για τον περιορισμό της χρήσης άνθρακα και τη στροφή σε πιο καθαρές μεθόδους.

 

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 08/01/2018]