KL. REGLING: ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Στην εποπτεία της Ελλάδας μετά το πέρας του προγράμματος, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ο Klaus Regling, σε συνέντευξη του στην “Καθημερινή της Κυριακής”. Ο επικεφαλής του ESM δηλώνει ότι η ελληνική εποπτεία θα είναι όμοια με αυτή που είχαν και οι άλλες χώρες που δανείστηκαν. “Υπάρχει μεταμνημονιακή εποπτεία, υπάρχει το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης από τον ESM και αυτό θα συμβαίνει για πολλά χρόνια ακόμα”, αναφέρει.

Όμως, αν η Ελλάδα επιθυμεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους της, τότε σύμφωνα με τον κ. Regling, “θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα, ότι δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα μεταρρυθμίσεων και θα τηρηθούν οι υποσχέσεις σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα, με τις μελλοντικές φορολογικές πολιτικές, με τις ιδιωτικοποιήσεις, με τη μείωση των “κόκκινων” δανείων”, αναφέρει χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε ότι οι δανειστές θέλουν να δουν τα μέτρα να υλοποιούνται και ότι δεν υπάρχει πισωγύρισμα στις μεταρρυθμίσεις.

Αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους, αναφέρει ότι τώρα οι συζητήσεις ξεκινάνε τώρα αλλά δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα τους.

Επίσης, ο επικεφαλής του ESM δίνει μεγάλη έμφαση στην κυριότητα του προγράμματος, την οποία χαρακτηρίζει “πολύ σημαντική”, όπως σημαντικό θεωρεί η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα να υποστηρίζουν το πρόγραμμα, “καθώς σκοπός του είναι να βοηθήσει την οικονομία και τους Έλληνες”.

Ο Klaus Regling τονίζει επίσης ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ θα ήταν “ένα επιπλέον σημάδι ότι το πρόγραμμα του ESM πηγαίνει καλά” εκτιμώντας ότι “είναι ένα από τα στοιχεία που θα παίξουν θετικό ρόλο στο να ενισχύσει τη θετική εικόνα που έχουν οι αγορές”.

Ολοκληρώνοντας, σημειώνει ότι η συμμετοχή του Ταμείου στο μαξιλάρι ρευστότητας θα μπορούσε να φτάσει σε ένα ποσό 8-10 δισ. ευρώ και πως “η προσδοκία είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να προσθέσει στο εν λόγω αποθεματικό από την έκδοση ομολόγων”.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, 28/1/2018]