ELDORADO: ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΜΑ 23% ΤΗΣ ΜΕΤΟΧΗΣ

Το «κεφάλαιο Ελλάδα» αποτελεί το κορυφαίο ζήτημα στην ατζέντα των συζητήσεων και των σχεδιασμών της καναδικής ElDorado Gold. Τα βλέμματα της διοίκησης και των επενδυτών του Βανκούβερ και όχι μόνο, είναι στραμμένα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στη χώρα μας, ειδικά τους τελευταίους τέσσερις μήνες από το Σεπτέμβριο και έπειτα, οπότε και οι σχέσεις των Καναδών με την ελληνική κυβέρνηση μπήκαν σε νέο κύκλο αντιπαραθέσεων και η απειλή μιας οριστικής ρήξης επικρέμεται πάνω από τον ορίζοντα.

Πόσο πιθανό είναι κάτι τέτοιο; Υπάρχει ελπίδα να αντιστραφεί το κλίμα και να αλλάξουν οι ισορροπίες ώστε να αποφευχθεί το διαζύγιο; Κάποιοι επενδυτές δεν βλέπουν ως καθυστέρηση και οπισθοχώρηση την όλη διαδικασία της διαιτησίας, στην οποία έχει παραπεμφθεί το θέμα του project στις Σκουριές με πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Και η οποία έχει λάβει επιπλέον παράταση 60 ημερών και συγκεκριμένα μέχρι τις 6 Απριλίου 2018.

Αντιθέτως θεωρούν ότι είναι ίσως μια ευκαιρία και ένα χρονικό διάστημα ικανό ώστε να ξεκινήσει η ElDorado Gold έναν ανοικτό διάλογο με τις ελληνικές Αρχές, ώστε να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα επιτρέψει στην εταιρία να προχωρήσει τις εργασίες της στα ορυχεία και να συνεχίσει τις μεγάλες επενδύσεις της στην Ελλάδα. Κάτι που θα λειτουργήσει ως «θετικό σήμα» και για άλλους υποψήφιους επενδυτές, που έχουν «παρκαρισμένα» κεφάλαια προς διάθεση και τοποθέτηση στην Ελλάδα.

Η θετική αυτή άποψη που αποτελεί ένα πιθανό σενάριο εξελίξεων για τις business της θυγατρικής της ElDorado Gold, Ελληνικός Χρυσός, στη Χαλκιδική σε συνδυασμό με το συνολικό πρόγραμμα αναδιοργάνωσης της μητρικής εταιρίας και των δραστηριοτήτων της σε διεθνές επίπεδο, είναι και οι βασικές αιτίες που τον Δεκέμβριο η μετοχή της ElDorado Gold πραγματοποίησε άλμα της τάξεως του 23%. Και αυτό μετά από μια παρατεταμένη βουτιά της τους προηγούμενους μήνες, που είχε θορυβήσει τους επενδυτές.

Σημειώνεται άλλωστε, ότι στο μετοχικό κεφάλαιο της ElDorado Gold βρίσκονται κολοσσοί του εξωτερικού που στα χέρια τους κρατούν το 56% των μετοχών. Μεταξύ αυτών είναι η BlackRock, η Morgan Stanley, η Citigroup, η Goldman Sachs, η Deutsche Bank κ.ά., επενδυτικά κεφάλαια που έχει προσεγγίσει η ελληνική πλευρά σε διάφορα roadshows, προκειμένου να τα πείσει να επενδύσουν στη χώρα μας.

Τα σενάρια

Εκτός από το αισιόδοξο σενάριο που θέλει να βρίσκεται μια λύση στο ζήτημα στα πλαίσια της διαιτησίας, υπάρχει και το πιο απαισιόδοξο της οριστικής αποχώρησης από τη χώρα. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε παρόλ’ αυτά τεράστια οικονομική χασούρα για τους Καναδούς, ενώ ταυτόχρονα θα ακύρωνε και τα projects που έχουν λάβει απαιτούμενες άδειες, όπως στην Ολυμπιάδα.

Υπάρχει βέβαια και το σενάριο εκείνο που θέλει να περιορίζεται η δραστηριότητα των Καναδών και η ανατροπή της απώλειας 200 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ από την Ελλάδα να ανοίξει δρόμο για τη διαχείριση τους σε άλλες αγορές, με την Τουρκία να αποκτά προβάδισμα, μετά και τις πρόσφατες ανακοινώσεις για ανάγκη περισσότερων εξορύξεων και ερευνών στην περιοχή Kisladag.

Θα σηματοδοτήσει δε ακόμη μια «χαμένη ευκαιρία» για την Ελλάδα. Όπως και να έχει, τις εξελίξεις παρακολουθούν με ιδιαίτερη αγωνία και οι εργαζόμενοι των μεταλλείων Χαλκιδικής, καθώς έχουν επισημάνει πολλές φορές ότι θα χαθούν θέσεις απασχόλησης και θα αυξηθεί η ανεργία, αλλά και οι πολέμιοι της επένδυσης, κάτοικοι και περιβαλλοντικές οργανώσεις, που έχουν κατά καιρούς υποστηρίξει ότι το περιβαλλοντικό κόστος, όπως και εκείνο της υγείας των πολιτών, θα είναι μεγαλύτερο από εκείνο των θέσεων εργασίας.

Το χρονικό

Το χρονικό των νέων επεισοδίων στην υπόθεση της Χαλκιδικής ξεκινά από το Σεπτέμβρη. Ήταν τότε που το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι πάει στη διαιτησία το θέμα των Σκουριών, επικαλούμενο ελλείψεις στη μελέτη για το εργοστάσιο επεξεργασίας των projects σε Ολυμπιάδα και Σκουριές.

Το Νοέμβριο η ElDorado αποφάσισε ότι όσο αναμένονται οι αδειοδοτήσεις θα επενδύει μόνο στην απλή συντήρηση των υπαρχόντων έργων και προσέφυγε δικαστικά κατά της ελληνικής κυβέρνησης για καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών που οδήγησαν σε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην ανάπτυξη του έργου.

Τον Δεκέμβριο το υπουργείο προχώρησε στην παράταση της διαιτητικής διαδικασίας, για άλλες 60 ημέρες, κάτι που προκάλεσε πρόσθετη αβεβαιότητα για την έκβαση της υπόθεσης και το μέλλον της καναδικής επένδυσης στην Ελλάδα, καθώς η εταιρία θα προτιμούσε γρήγορες διαδικασίες στη διαιτησία και ιδιαίτερα μετά από παρατεταμένη αναμονή πολλών ετών προκειμένου να μπορέσει να ενεργοποιήσει τα projects της.

Τι φέρνει η άφιξη του Albino – Οι διοικητικές αλλαγές και οι προσδοκίες

Ιδιαίτερα σημαντικές για την επόμενη μέρα της ΕΙDorado Gold είναι και οι διοικητικές αλλαγές που ανακοινώθηκαν την τελευταία εβδομάδα του Δεκέμβρη. Ο διορισμός του Dr George Albino ως προέδρου του Δ.Σ. και η απόφαση για προσαρμογή της συνολικής και ατομικής αποζημίωσης ώστε να συμβαδίζει με τα δεδομένα της εταιρίας αποτελούν δύο σημαντικούς σταθμούς για τον καναδικό όμιλο. Οι επενδυτές θεωρούν ότι ο Albino μπορεί να επαναφέρει σε ορθή τροχιά την ΕΙDorado Gold, καθώς ο πρόεδρος του Δ.Σ. διατηρεί ρόλο κλειδί στη διαμόρφωση της στρατηγικής. Ο Albino ήταν γεωλόγος επί 18 χρόνια και κουβαλά τεράστια εμπειρία στα projects εξόρυξης εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες. Η διοίκηση ωστόσο έχει στραμμένο το βλέμμα της στις ελληνικές επενδύσεις.

 

[ΠΗΓΗ: DEAL NEWS, 13/01/2018]