ΣΤΑΘΑΚΗΣ: ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΜΕΤΑ ΤΟ MARKET TEST ΓΙΑ ΤΑ ΛΙΓΝΙΤΙΚΑ ΤΗΣ ΔΕΗ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το market test για τα λιγνιτικά της ΔΕΗ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αναλυτικότερα, προς αποεπένδυση τίθενται το εργοστάσιο και η άδεια για νέα μονάδα στην περιοχή της Μελίτης και οι δύο μονάδες της Μεγαλόπολης, ενώ δεκαπέντε επενδυτές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τουλάχιστον μία από τις από αυτές τις μονάδες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ:

Τις προηγούμενες εβδομάδες η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp) πραγματοποίησε market test σχετικά με τη λύση που προωθείται για την αποεπένδυση της ΔΕΗ από την αγορά λιγνίτη. Στο market test συμμετείχε πλήθος εταιρειών: παραγωγοί της ελληνικής ενεργειακής αγοράς, μεγάλοι παραγωγοί απ’ όλον τον κόσμο (όχι μόνο Ευρωπαίοι), καθώς και μεγάλοι εγχώριοι καταναλωτές (βιομηχανία). Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την οικονομική βιωσιμότητα και την ελκυστικότητα  των μονάδων προς αποεπένδυση.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας o Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε: “Το market test στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και υπήρξε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον. Η DG Comp, λαμβάνοντας υπόψη τις απαντήσεις που έλαβε, κατέληξε σε τεχνικού χαρακτήρα παρατηρήσεις, τις οποίες κοινοποίησε τις προηγούμενες ημέρες στην ελληνική πλευρά. Αυτές ήδη συζητήθηκαν και υπήρξε οριστική συμφωνία, στη βάση της οποίας η κυβέρνηση θα νομοθετήσει”.

Τα βασικά σημεία που προκύπτουν είναι:

Προς αποεπένδυση διατίθενται το εργοστάσιο και η άδεια για νέα μονάδα στην περιοχή της Μελίτης και οι δύο μονάδες της Μεγαλόπολης. Στο πλαίσιο του market test το χαρτοφυλάκιο αυτό κρίθηκε άκρως ικανοποιητικό και δεν υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος να τροποποιηθεί. Μάλιστα, 15 επενδυτές εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτηση τουλάχιστον μίας από αυτές τις μονάδες.

Επειδή τις τελευταίες ημέρες επιχειρείται να επανέλθει στο προσκήνιο η περίφημη συζήτηση περί πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων, επαναλαμβάνουμε ότι δεν τίθεται με οποιονδήποτε τρόπο τέτοιο ζήτημα. Επιτυγχάνεται πλήρης συμμόρφωση με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για τους λιγνίτες και υλοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές, με τη ΔΕΗ να διατηρεί:

-το 100% του σημερινού δυναμικού σε υδροηλεκτρικές μονάδες

-το 100% του σημερινού δυναμικού σε μονάδες φυσικού αερίου

-το 78,6% του λιγνιτικού δυναμικού βραχυπρόθεσμα (μέχρι το τέλος της δεκαετίας), το 68% του λιγνιτικού δυναμικού μεσοπρόθεσμα (μέχρι το 2026) και το 65% μακροπρόθεσμα (μέσος όρος περιόδου 2018-35)

Σε διαδραστικό χάρτη σημειώνεται το χαρτοφυλάκιο θερμικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, όπου προς αποεπένδυση είναι οι λιγνιτικοί σταθμοί με αρίθμηση 4 & 5.

Η ΔΕΗ μπορεί να διαχειριστεί χωρίς καμία δέσμευση τις λιγνιτικές μονάδες που θα διατηρήσει.

Διασφαλίζονται πλήρως οι θέσεις και οι σχέσεις εργασίας στις μονάδες προς αποεπένδυση. Τις σχετικές προβλέψεις θα περιλαμβάνει η νομοθετική ρύθμιση που θα έλθει τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή.

Στη συμφωνία γίνεται ρητή αναφορά περί δίκαιου τιμήματος μέσα από ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος θα διενεργηθεί από την ίδια τη ΔΕΗ. Διασφαλίζονται, έτσι, πλήρως τα οικονομικά συμφέροντα της εταιρείας και των μετόχων της, άρα και του Ελληνικού Δημοσίου.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, 21/1/2018]