BONO: ΜΗΝ ΔΑΙΜΟΝΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΑΥΤΕΣ ΘΑ ΛΥΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Αγώνας Ενημέρωσης από τον Bono, ροκ-σταρ και lead singer των U2, συνιδρυτής της ΟΝΕ, (RED), της Elevation Partners, και της Rise Fund.

Ο καπιταλισμός δεν είναι ανήθικος, είναι απερίσκεπτος. Και χρειάζεται την καθοδήγησή μας. Είναι ένα άγριο θηρίο που πρέπει να εξημερωθεί, ένας υπηρέτης που ξεπερνά τον αφέντη του.

Αυτή είναι η φιλοσοφία μου με τη (RED), η οποία συνεργάζεται με επιχειρήσεις ούτως ώστε να αφιερώσουν μέρος των κερδών τους στην καταπολέμηση του HIV/AIDS. Η ιδέα μού ήρθε έπειτα από μια συνάντηση με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Bob Rubin, ο οποίος μου είπε: “Πρέπει να πείτε στους Αμερικανούς πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα και τι μπορούν να κάνουν γι’ αυτό. Και πρέπει να το κάνετε όπως η Nike: ξοδεύει $50 εκατ. σε διαφημιστικές καμπάνιες”. Και είπα: “Ναι, αλλά πού θα βρούμε αυτά τα χρήματα;”. Και απάντησε: “Έξυπνοι είστε, θα βρείτε τρόπο”.

Και βρήκαμε. Συνειδητοποίησα ότι το να κυνηγάς μεγάλες εταιρείες για ένα κομμάτι από τα λίγα κεφάλαια που διαθέτουν για φιλανθρωπικούς σκοπούς ήταν χαμένη υπόθεση. Αυτό που χρειαζόμασταν ήταν τα τεράστια κεφάλαια που δαπανούσαν για μάρκετινγκ και προβολή. Σκεφτείτε μόνο τα δημιουργικά μυαλά που στελεχώνουν αυτά τα τμήματα -η αποστολή μηνυμάτων είναι το πιο σημαντικό πράγμα για να διατηρείς ένα θέμα “ζεστό” και να το συσχετίζεις με τα πάντα.

Η καταπολέμηση του HIV είναι πολύ δύσκολη. Οι ακτιβιστές συχνά δαιμονοποιούν τον κόσμο των επιχειρήσεων. Αυτή είναι η εύκολη λύση, αλλά θεωρώ πως είναι σκέτη ανοησία να μην αναγνωρίζεις τη δημιουργικότητα που μπορείς να ξεκλειδώσεις στον εταιρικό κόσμο, σε συνδυασμό με τον κόσμο της ψυχαγωγίας. Η (RED) έχει μέχρι στιγμής συγκεντρώσει σχεδόν $500 εκατ. για τον αγώνα κατά του AIDS, αλλά ο ζήλος που έχουν δημιουργήσει οι εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται λειτουργεί ως μοχλός πίεσης στις κυβερνήσεις να παίξουν τον δικό τους ρόλο -και εδώ μαζεύεται πολύ χρήμα, με τα κράτη να έχουν δώσει $87,5 δισ. για τον HIV/AIDS από το 2002. Αυτός είναι και ο λόγος που το κάνουμε!

Μερικοί από τους πιο εγωιστές ανθρώπους που έχω γνωρίσει είναι καλλιτέχνες –είμαι ένας από αυτούς– και μερικοί από τους πιο ανιδιοτελείς που ξέρω προέρχονται από τον κόσμο των επιχειρήσεων, όπως ο Warren Buffett. Δεν είχα, λοιπόν, ποτέ παγιωμένη άποψη για τη διαφορά ανάμεσα στο εμπόριο και την κουλτούρα.

*Από την επετειακή λίστα του Forbes με τα 100 κορυφαία εν ζωή επιχειρηματικά μυαλά του πλανήτη

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, 15/1/2018]