ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΟΥΡΑΓΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Το μεγαλύτερο μέρος των δημοτικών αποβλήτων της Ελλάδας καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής (81%, έναντι 31% κατά μέσο όρο για την ΕΕ-28), ενώ μόλις το 16% ανακυκλώνεται (ΕΕ 27%) και 3% λιπασματοποιείται (ΕΕ 15%).

Όσον αφορά στην «καθαρή» ανακύκλωση των δημοτικών απορριμμάτων πανελλαδικά (δηλαδή χωρίς τους μπλε κάδους, τις μικρές μπαταρίες και τις οικιακές ηλεκτρικές συσκευές), φτάνει μόλις το 4,69%. Το 2016 στην Ελλάδα ανακυκλώθηκαν 15,81 κιλά / κάτοικο όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 110 κιλά / κάτοικο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, η πλήρης εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες από 15.900 θέσεις εργασίας και να αυξήσει τον ετήσιο κύκλο εργασιών του τομέα διαχείρισης αποβλήτων κατά 1,6 δις ευρώ.

Ειδικότερα στην Χαλκιδική και σύμφωνα με στοιχεία του 2016,  Περίπου έως 5 κιλά ανά κάτοικοι ανακυκλώνονται στους Δήμους Αριστοτέλη και Νέας Προποντίδας ενώ 5 έως 10 κιλά ανά κάτοικοι ανακυκλώνονται στους Δήμους Πολυγύρου, Κασσάνδρας και Σιθωνίας.

Σαφώς και οι δυο Δήμοι έχουν πολύ χαμηλές επιδόσεις και βρίσκονται στην προ τελευταία σκάλα ανακύκλωσης καθώς υπάρχουν και κάποιοι Δήμοι που έχουν μηδαμινή ανακύκλωση! Από εκεί και και πέρα σαφώς και θα βγουν καλύτερα συμπεράσματα από τα στοιχεία του 2017.

Αποτελεί πάντως κορυφαία ευκαιρία για τους Δήμους της Χαλκιδικής οι οποίοι για αρκετούς μήνες το χρόνο, φιλοξενούν τουρίστες που διαμένουν είτε σε ξενοδοχεία ή δωμάτια, είτε διαθέτουν εξοχικές κατοικίες, να εκμεταλλευτούν την ανακύκλωση εξαγγέλλοντας οργανωμένα προγράμματα ώστε να μπορούν να έχουν και έσοδα.

Άλλωστε στόχοι του Εθνικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων για το 2020 είναι να πέσει η ταφή κάτω από το 30% και να υπάρξει ανακύκλωση υλικών κατά 65% όπως γυαλί, χαρτί, μέταλλο και πλαστικό. Ακόμη αναφορικά με τα απόβλητα συσκευασίας να υπάρξει ανακύκλωση 80,2%.

*ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ http://politesaristoteli.blogspot.gr: Είναι οξύμωρο σχήμα ένας δήμος του οποίου τα στελέχη υπερηφανεύονται για τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες τους να φιγουράρει στις τελευταίες θέσεις της πανελλήνιας κατάταξης σε ζητήματα ανακύκλωσης.

Θα ευχηθούμε η νέα χρονιά να είναι μια χρονιά στην οποία ο δήμος θα διαθέσει κονδύλια για οργανωμένα προγράμματα ανακύκλωσης, καθώς τα οφέλη θα είναι πολλαπλά.

Αν δεν βρίσκονται κονδύλια, ας προσπαθήσουν να εξοικονομήσουν από τα χρήματα που δίνουν κάθε χρόνο για δικαστικές προσφυγές σε βάρος της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Αρκούν…  Επιτέλους! Να δούμε αυτή τη δημοτική αρχή να εφαρμόζει στην πράξη και σε διάρκεια την φιλοπεριβαλλοντική της θεωρία!

 

[ΠΗΓΗ: http://politesaristoteli.blogspot.gr, από ergoliptesxalkidikis, 3/1/2018]