ΤΙ ΦΟΒΑΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΙΓΝΙΤΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ

Σπεύδουν… βραδέως κυβέρνηση και Κομισιόν για τον διαγωνισμό της πώλησης του 40% των λιγνιτών της ΔΕΗ. καθώς η συμφωνία για το ποιες μονάδες θα διατεθούν αλλά και για τον οδικό χάρτη της διαδικασίας άνοιξε ήδη το αμέσως επόμενο μεγάλο κεφάλαιο, που δεν είναι άλλο από την αντιμετώπιση των εμποδίων και των τοπικών και συνδικαλιστικών αντιδράσεων. Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, ο υπουργός Ενέργειας είδε από κοντά τις διαθέσεις αλλά και την άκαμπτη στάση σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας της Μεγαλόπολης η οποία εκπροσωπήθηκε στην πρώτη παράσταση διαμαρτυρίας που έγινε την Τρίτη έξω από το ΥΠΕΝ.

Η συστοίχιση συνδικάτων, τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων και… Εκκλησίας στο αίτημα να μην πουληθούν μονάδες εντοπίζεται στο γεγονός ότι η περιοχή της Μεγαλόπολης, ύστερα από περίπου 50 χρόνια άμεσης σύνδεσης, κινδυνεύει να απωλέσει τους δεσμούς που έχει με τη ΔΕΗ αλλά και τα οφέλη που αποκομίζει από αυτήν σε επίπεδο άμεσων αντισταθμιστικών ωφελημάτων (ανταποδοτικά τέλη και λοιπές παροχές), απασχόλησης (1.100 άτομα μόνιμο ή έκτακτο προσωπικό), αλλά και έμμεσης τόνωσης της τοπικής οικονομίας.

Ορυχεία

Ειδικά για την περίπτωση της Μεγαλόπολης, δεν είναι μόνο η εργασιακή αβεβαιότητα για τους εργαζομένους (με μέσο μικτό μισθό 4.173 ευρώ και εξασφαλισμένη μονιμότητα). Επιπρόσθετα, υπάρχουν προβλήματα με τα ορυχεία, που εξαντλούνται σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Ήδη στην περιοχή έχουν εξοφληθεί δύο ορυχεία την περασμένη δεκαετία (Θωκνία, Κυπαρισσία), ενώ συνεχίζεται με αρκετά προβλήματα η εκμετάλλευση των ορυχείων της Μαραθούσας και του Χωρεμίου Ακόμα ένα σοβαρό ζήτημα που εγείρεται αφορά το γεγονός ότι το 2025 λήγει η άδεια λειτουργίας της μονάδας Μεγαλόπολη III.

Στα προβλήματα αυτά έρχεται να προστεθεί το ζήτημα του τιμήματος που θα εισπράξει η ΔΕΗ. Βεβαίως, θα υπάρξει due diligence, ωστόσο είναι σαφές ότι πρόκειται για αποσβεσμένα πάγια, μεγάλης ηλικίας, με σοβαρά προβλήματα. Με τους αντικειμενικούς περιορισμούς του διαγωνισμού (οι μεγάλες ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες δεν επενδύουν στον άνθρακα) και την περιορισμένη δεξαμενή πιθανών επενδυτών, εκφράζονται ήδη ανησυχίες όχι τόσο για την επιτυχία του market test όσο για τη δυνατότητα της αποεπένδυσης του 40% των λιγνιτών να φέρει σημαντικά έσοδα στα άδεια ταμεία της ΔΕΗ των μυρίων προβλημάτων.

 

[ΠΗΓΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ, του Χάρη Φλουδόπουλου, 02/12/2017]