ΓΙΑΤΙ ΜΠΛΟΚΑΡΑΝ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

Αφιλόξενο το περιβάλλον για επενδύσεις – Σκουριές και Ελληνικό, οι δυο πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σήμερα

Το στοίχημα της προσέλκυσης επενδύσεων και μαζί της ουσιαστικής ανάπτυξης αποδεικνύεται μάταιο, καθώς η κυβέρνηση, παρά τις… δηλωμένες προθέσεις της, δυσκολεύεται να αποδείξει ότι μπορεί να δημιουργήσει φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, ενώ, αντίθετα, συστηματικά επιδεικνύει κυνική αδιαφορία για ό,τι θα μπορούσε να ενισχύσει τις επιχειρήσεις και τη ρευστότητα στην αγορά. Το τέλος της επένδυσης στις Σκουριές και οι συνεχείς καθυστερήσεις και αναβολές στα deadlines για το Ελληνικό είναι δύο ενδεικτικές περιπτώσεις που φανερώνουν ότι οι παραγωγικές επενδύσεις εμποδίζονται… και τελικά τα μόνα funds που προσέρχονται στην ελληνική αγορά είναι αυτά που αγοράζουν κόκκινα δάνεια και ακίνητα από τις τράπεζες.

Η κυβερνητική αδιαφορία για την αγορά και τις επενδύσεις αποδεικνύεται από την πολιτική της υψηλής φορολόγησης και τη νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών που δημιούργησε η κυβέρνηση την περίοδο 2015- 2017 προκειμένου να παρουσιάσει πλεόνασμα, συνεχίζοντας την αφαίμαξη στην αγορά και αποτρέποντας, έτσι, την ενθάρρυνση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι μέχρι και τον Οκτώβριο του 2017 έλαβε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας 5,1 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σήμερα συνεχίζει να χρωστάει 4,49 δισ. ευρώ.

Τράπεζες

Την ίδια στιγμή, ο τραπεζικός τομέας παραμένει, υπό το βάρος των NPL, αδύναμος να στηρίξει την ιδιωτική οικονομία, ενώ το σημαντικότερο η εμπιστοσύνη στη βούληση να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα στην πράξη δεν έχει κερδηθεί. Ο Aziz Francis, managing director της Brooklane Capital, εξηγώντας τους λόγους που αποθαρρύνουν τους ξένους επενδυτές σημείωσε την αδυναμία του εγχώριου επιχειρείν να εξασφαλίσει ρευστότητα και να επενδύσει προσελκύοντας και ξένους, ενώ τόνισε ότι ο φόβος του Grexit δεν έχει εκλείψει, γιατί, παρότι αυτό έχει αποδυναμωθεί σημαντικά, οι μεγάλοι επενδυτές δεν πείθονται και δεν ρισκάρουν να τοποθετηθούν μακροπρόθεσμα.

Έτσι, ακόμα και το Ελληνικό, που στηρίζεται από τον πρωθυπουργό, δεν προχωρά, η Κασσιόπη και η Αφάντου κόλλησαν, η Pepsico ΗΒΗ έκλεισε το εργοστάσιο των Οινοφύτων, το εργοστάσιο της BSH Hellas (πρώην Πίτσος) στου Ρέντη και η Fronen Hellas διέκοψαν τη λειτουργία του εργοστασίου τους, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δραπετεύουν προς τις πιο φιλικές γειτονικές χώρες.

Eldorado Gold

Το 2017 τελειώνει με τη μεγάλη επένδυση της Eldorado Gold στις Σκουριές να έχει ανασταλεί, με αποτέλεσμα 540 εργαζόμενοι να οδηγούνται στο ταμείο ανεργίας και σήμερα να βρίσκονται σε καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας.

Πριν από μερικές εβδομάδες, η Eldorado Gold ανακοίνωσε ότι στις Σκουριές θα περιοριστεί στις απαραίτητες εργασίες συντήρησης, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν προχωρά στην έκδοση των απαιτούμενων αδειών για την εγκατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού που αφορά το εργοστάσιο εκεί, όπως και για ζητήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη μετακίνηση των αρχαιοτήτων από την περιοχή.

Η χορήγηση των συγκεκριμένων αδειών, σύμφωνα με την εταιρεία, δεν σχετίζεται με τη διαδικασία της διαιτησίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, η οποία έχει ως αντικείμενο το είδος της μεθόδου μεταλλουργίας που θα εφαρμοστεί, όπως και το αν η προτεινόμενη μέθοδος (flash melting) συνάδει με τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου.

Ελληνικό: Εν αναμονή… μονίμως

Τα τελευταία δύο χρόνια, η επένδυση στο Ελληνικό βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, με τα εμπόδια να διαδέχονται το ένα το άλλο και τις προθεσμίες να μετατίθενται διαρκώς. Το αποτέλεσμα είναι το Ελληνικό να βρίσκεται για 14 χρόνια στην ίδια κατάσταση και να μην έχει ολοκληρωθεί παρά μόνο η πρώτη από τις 10 προϋποθέσεις ολοκλήρωσης της συμφωνίας. Ο Οδυσσέας Αθανασίου, επικεφαλής της Lamda Development, επεσήμανε ότι «το περιβάλλον στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από renewable deadlines, προθεσμίες που μετατίθενται διαιωνίζοντας καθυστερήσεις». «Η οικονομία όμως», τόνισε, «δεν μπορεί να αναπτυχθεί από μόνη της. Χρειάζεται εξωστρέφεια και αυτήν της την εξασφαλίζει η ρευστότητα που μπορεί να έρθει από το εξωτερικό, από επενδύσεις, τουρισμό ή εξαγωγές». Το Ελληνικό, όταν ολοκληρωθεί, θα έχει μεγάλη συμβολή στην ελληνική οικονομία, με 2,4% συνεισφορά στο ΑΕΠ, 75.000 θέσεις εργασίας, 8 δισ. άμεσες ξένες επενδύσεις και 14 δισ. έσοδα στο κράτος (φόροι και εισφορές), ενώ το κυριότερο είναι ότι θα ενισχύσει τον τουρισμό στην Αθήνα κατά 1 εκατ. επισκέπτες.

 

[ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ_MONEYPRO, της Μαρίνας Πρωτονοτάριου, 09/12/2017]