ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Έτοιμη η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας για την στήριξη και προώθηση των προϊόντων της μακεδονικής γης. Το σκοπό και τους στόχους του Φορέα παρουσίασε χθες στη Βέροια ο Κώστας Κιλτίδης με τον αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας.

Με την ενημερωτική εκδήλωση, στη Βέροια χθες το μεσημέρι, έκλεισε ο κύκλος της παρουσίασης της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από τον πρόεδρο του Φορέα κ. Κώστα Κιλτίδη και τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη.

Ένας φορέας, που συστάθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 και από την 1η Ιανουαρίου του 2018 θα είναι έτοιμος ώστε να διεκδικεί αυτοτελή προγράμματα, καινοτομίες και προώθηση εμπορία διατροφικών προϊόντων. Στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη συμμετέχει με 47% η Περιφέρεια Κεντρ. Μακεδονίας (ΠΚΜ), καθώς επίσης και οι Δήμοι Λαγκαδά -Παιονίας, Θερμαϊκού, Δέλτα, Κιλκίς, Ωραιοκάστρου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, τα Επιμελητήρια των Νομών Χαλκιδικής και Σερρών, η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, η Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος, η Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής, η Gaia Επιχειρείν, ο Σύνδεσμος Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς, ενώ μετά τις εκλογές τους, θα ζητηθεί και η συμμετοχή των Επιμελητηρίων και των 7 νομών της Περιφέρειας.

«Τέτοιας μορφής σύμπραξη, δεν έχει γίνει σε άλλη Περιφέρεια της χώρας. Ο πήχης μπήκε πολύ ψηλά, συμμετέχει ότι ισχυρό δυναμικό υπάρχει και μπορούν να αναπτυχθούν όλες οι δράσεις, επιπροσθέτως και η γαστρονομία» τόνισε ο κ Κιλτίδης, πολύ καλός γνώστης των αγροτικών θεμάτων, από την χρόνια πολιτική του εμπειρία στον τομέα αυτό και ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επί Ν.Δ.

Σκοπός του Φορέα είναι να αποτελέσει ένα εργαλείο, όχι μόνο πολιτικής και στρατηγικής, σε επίπεδο σχεδιασμού και θεωρίας, αλλά να μπορεί να τις εφαρμόσει, στους συγκεκριμένους τομείς: πρωτογενή, μεταποιητικό, εμπορικό και προώθηση των προϊόντων που παράγει η μακεδονική γη. Να αποτελέσει έναν ευέλικτο οργανισμό και αποτελεσματικό, ώστε να διαπραγματεύεται εκ μέρους Κοινοπραξιών, Ενώσεων αλλά και μεμονωμένων εταιριών, την προώθηση των προϊόντων διατροφής με εγγύηση την ταυτότητά του.  Το τρίπτυχο που θα εκφράζει τον φορέα είναι: διυπηρεσιακός, διεπιστημονικός και διεπαγγελματικός.

«Προσπαθούμε να σηματοδοτούμε τί είναι αυτό που θέλουμε να πετύχουμε. Ενδιαφερόμαστε, σε πρακτικό επίπεδο, για το τί ενδιαφέρει και συμφέρει, τόσο τους παραγωγούς, όσο και τους καταναλωτές. Μας αφορά, τί έχει ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο» πρόσθεσε ο κ. Κιλτίδης.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης συμπεριλαμβάνεται και ένα κεφάλαιο συνεργαζόμενων μελών, για τη διασφάλιση της διαφάνειας του Φορέα, ο οποίος θέλει να παραμείνει φορέας, χωρίς να μπει στην επιχειρηματική διάσταση.

Μάλιστα, στη σημερινή σύσκεψη για τη σύνταξη του κανονισμού θα επιχειρηθεί να δοθεί ταυτότητα συνεργαζόμενου μέλους, αφού ελεγχθεί προηγουμένως ότι είναι εντάξει και συνεπής στις υποχρεώσεις του, ως εταιρία.

Των διαδικασιών λειτουργίας του Φορέα, θα ακολουθήσει επιστολή προς τις Περιφερειακές Ενότητες, και της Ημαθίας εν προκειμένω, με την οποία θα ζητείται η ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων και των μέγιστων διατροφικών προϊόντων της περιοχής, με ιδιαίτερη ή μονοπωλιακή αξία.

Επίσης, στα προσεχώς, αναμένεται η σύνταξη ενός “οδικού χάρτη” της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης. «Τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα είναι τα υπέροχα προϊόντα της μακεδονικής γης», επεσήμανε ο κ. Κιλτίδης, προσθέτοντας ότι η Κεντρική Μακεδονία παράγει το 25% του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας.

[ΠΗΓΗ: ΛΑΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ, της Σοφίας Γκαγκούση, 30/11/2017]