ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ… ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ;

Οι πολιτικές εξελίξεις τους επόμενους μήνες θα καθορίσουν την πορεία της οικονομίας και της αγοράς. Με θετικό ή έστω σταθερό το διεθνές περιβάλλον και την προοπτική απομάκρυνσης της αριστερής κυβέρνησης από την εξουσία, το ενδιαφέρον για το Χρηματιστήριο Αθηνών θα μπορούσε να αναθερμανθεί και ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί πάνω από τις 1.000 μονάδες

Την πορεία της  χρηματιστηριακής αγοράς τούς επόμενους μήνες αναμένεται να καθορίσουν τόσο οι πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό όσο και η κατάσταση των διεθνών αγορών και της παγκόσμιας οικονομίας.

Στο εσωτερικό δεν αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας.

Η θερινή αντεπίθεση της αριστερής κυβέρνησης με την προσπάθεια επίδειξης ενός φιλοεπιχειρηματικού και φιλοεπενδυτικού προφίλ έχει βουλιάξει στα λιμνάζοντα ύδατα των Σκουριών και του Ελληνικού, των δύο εμβληματικότερων επενδύσεων στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Η εκπληκτική πορεία των δημόσιων εσόδων τα δύο τελευταία χρόνια, καθώς βασίστηκε στην υφαρπαγή των υπολοίπων των καταθέσεων και όχι στην ανάπτυξη της οικονομίας, έχει ημερομηνία λήξης, ενδεχομένως και μέσα στο 2018.’Ηδη τα αρνητικά μηνύματα από το μέτωπο των εσόδων αρχίζουν και γίνονται εκκωφαντικά.

Η στασιμότητα της κατάστασης σε ό,τι αφορά τη στροφή της οικονομίας σε δυναμικούς ρυθμούς βιώσιμης ανάπτυξης επιτείνει το πρόβλημα της συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και προς τις τράπεζες («κόκκινα» δάνεια).

Τα νέα δεδομένα που φέρνουν το 2018 και, κυρίως, το 2019 για την οικονομία ίσως οδηγήσουν την κυβέρνηση στην επιλογή πρόωρων εκλογών το 2018, είτε την άνοιξη είτε το φθινόπωρο.

Με θετικό ή έστω σταθερό το διεθνές περιβάλλον και την προοπτική απομάκρυνσης της αριστερής κυβέρνησης από την εξουσία, το ενδιαφέρον για το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα μπορούσε να αναθερμανθεί και ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί πάνω από τις 1.000 μονάδες. θα δημιουργούνταν, επίσης, θετικός αντίκτυπος στην πραγματική οικονομία. Το εύρος και η δυναμική αυτών των αντιδράσεων, όμως, θα εξαρτηθούν από το εκλογικό αποτέλεσμα. Ήτοι, τη δυνατότητα να προκόψει μετά τις εκλογές σταθερή κυβέρνηση σε πρώτη φάση. Σε δεύτερη φάση, η επιστροφή της χώρας σε κάποιου είδους κανονικότητα θα εξαρτηθεί από την ύπαρξη ή όχι μιας μεταρρυθμιστικής πλειοψηφίας ικανής να βγάλει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να επιφέρει σημαντικές συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

 

[ΠΗΓΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ, 18/11/2017]