ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΙ ΣΚΟΥΡΙΕΣ, 500 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση της επένδυσης της Eldorado Gold στην Ελλάδα μετά την απόφαση νια πάγωμα του έργου της θυγατρικής της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές και την κατάθεση τριών προσφυγών στο ΣτΕ κατά του ΥΠΕΝ, εξαιτίας της διελκυστίνδας μεταξύ της εταιρείας και του υπουργείου Περιβάλλοντάς και Ενέργειας σχετικά με τη λειτουργία του εργοστασίου εμπλουτισμού στην περιοχή.

Με βάση τα οικονομικά στοιχεία της καναδικής πολυεθνικής, οι δραστηριότητες κατασκευής και ανάπτυξης του έργου των Σκουριών είναι μια επένδυση που μέχρι στιγμής ξεπερνά τα 350 εκατ. δολ. Στο τρίτο τρίμηνο 2017 δαπανήθηκαν στην περιοχή κεφάλαια ύψους 19,3 εκατ. δολ., ενώ η εταιρεία στηρίζει 560 άμεσες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων σε κίνδυνο τίθενται οι 500, μετά τη νέα εμπλοκή στις Σκουριές.

Το υπουργείο

Από την πλευρά του το υπουργείο επαναλαμβάνει την πάγια θέση του ότι αναμένει την ολοκλήρωση της διαιτησίας που έχει ξεκινήσει μεταξύ των δύο πλευρών, δίχως να προχωρά στη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων που αφορούν τις Σκουριές, αν και το αντικείμενο της διαιτησίας, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα, αφορά μόνο τη μεταλλουργία στο Μαντέμ Λάκκο.

Εκτός της απόφασης για πάγωμα της επένδυσης η εταιρεία προσέφυγε στην άσκηση ενδίκων μέσων, προκειμένου να διασφαλίσει τα έννομα δικαιώματά της στην Ελλάδα. Πρόκειται για τρεις προσφυγές ενώπιον του ΣτΕ κατά του ΥΠΕΝ, με τις οποίες αιτείται δικαστική προστασία έναντι της άρνησης του υπουργείου να προχωρήσει στην έκδοση απαιτούμενων αδειών ρουτίνας. Επίσης, η εταιρεία κατέθεσε στο ΣτΕ αίτηση κατά του ΥΠΕΝ για μη συμμόρφωση με προγενέστερη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η Eldorado Gold συμπληρώνει πως η εταιρεία θα επανεκτιμήσει την επένδυση της στο έργο των Σκουριών, κατόπιν της έγκρισης και παραλαβής όλων των απαιτούμενων αδειών για το έργο στις Σκουριές, σε συνδυασμό και με την ύπαρξη μιας σχέσης συνεργασίας και διαλόγου με την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τη χρήση και εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων πρακτικών και τεχνολογιών. Τα σωματεία: «Σήμερα οι Σκουριές, αύριο το Στρατώνι και μετά ποιος ξέρει τι…»

Να σημειωθεί πως στο ΣτΕ προσέφυγαν ακόμα και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χαλκιδικής, n συνδικαλιστική επαγγελματική οργάνωση των εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων της εταιρείας ΑΚΤΩΡ-ΑΤΕ Ελληνικός Χρυσός, καθώς και το Σωματείο Μεταλλωρύχων Υπογείων Στοών Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής. Τα σωματεία προσέφυγαν για το θέμα της μη παράτασης ενός έτους της άδειας εγκατάστασης μηχανολογικού εξοπλισμού των βοηθητικών εγκαταστάσεων.

«Συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σταθάκη ή τον υπουργό Επικράτειας κ. Φλαμπουράρη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, για να μας διασφαλίσουν ότι η επένδυση θα προχωρήσει και δεν θα μείνουμε στον δρόμο» είναι το αίτημα που απευθύνουν οι εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός σε ανακοίνωση τους, λίγες ώρες μετά την απόφαση της εταιρείας για πάγωμα του έργου των Σκουριών, με την ανεργία να απειλεί 500 εργαζόμενους στο έργο. Και συμπληρώνουν λέγοντας πως «ο κ. Σταθάκης “χαιρέτισε” την ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα συνεχίσει τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα. Όμως στην πράξη φαίνεται ότι χαιρετάει στην κυριολεξία την επένδυση και οδηγεί την εταιρεία σε διωγμό με συνεχόμενες παραλείψεις και σκόπιμες καθυστερήσεις. Σήμερα κλείνουν τις Σκουριές, αύριο το Στρατώνι και μετά ποιος ξέρει τι…».

 

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, της Λέττας Καλαμαρά, 10/11/2017]