ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ

Στην ενίσχυση των περιβαλλοντικών ελέγχων και των επιθεωρήσεων περιβάλλοντος προτίθεται να προχωρήσει το ΥΠΕΝ, ενώ ταυτόχρονα συγκροτείται ειδική γραμματεία, όπως έκανε γνωστό ο αναπληρωτής υπουργός, Σωκράτης Φάμελλος.

“Για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η αξία της επιθεώρησης περιβάλλοντος και του περιβαλλοντικού ελέγχου είναι κρίσιμη, όχι μόνο για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, αλλά και για την ίδια την ανάπτυξη” τόνισε ο κ. Φάμελλος, σε ημερίδα που διοργάνωσε το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων (ΣΕΠΔΕΜ), με θέμα την ενημέρωση για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Περιβαλλοντικών Επιθεωρήσεων (άρθρο 20 του ν. 4014/2011/Α΄209).

“Το περιβάλλον δεν αποτελεί τροχοπέδη, αλλά παράγοντα ανάπτυξης για τη χώρα. Η υγιής επιχειρηματικότητα απαιτεί έναν ισχυρό δημόσιο τομέα, ιδιαίτερα στον τομέα του περιβάλλοντος, με ισχυρές δομές περιβαλλοντικού ελέγχου. Είναι λανθασμένη η πεποίθηση ότι ο ιδιωτικός τομέας επιθυμεί ένα αδύναμο δημόσιο” ανέφερε χαρακτηριστικά ο αν. ΥΠΕΝ.

Επίσης, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, “προβλέπεται αναβάθμιση του περιβαλλοντικού ελέγχου, καθώς το νέο οργανόγραμμα του ΥΠΕΝ προβλέπει την αναβάθμιση της Γενικής Διεύθυνσης Επιθεώρησης Περιβάλλοντος σε Ειδική Γραμματεία”.

Πράγματι, σύμφωνα με τον νέο οργανισμό του ΥΠΕΝ η Ειδική Γραμματεία Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών ΥΠΕΝ θα περιλαμβάνει:

  • α) Σώμα Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος, με έδρα το νομό Θεσσαλονίκης.
  • β) Σώμα Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος,με έδρα την Αθήνα
  • γ) Διεύθυνση Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων και
  • δ) το Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών, που λειτουργεί σε επίπεδο Αυτοτελούς Τμήματος.

Κάθε Σώμα Επιθεώρησης (θα) αποτελείται από τα εξής Τμήματα:

  • α) Τμήμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος.
  • β) Τμήμα Επιθεώρησης Δόμησης και Κατεδαφίσεων
  • γ) Τμήμα Επιθεώρησης Ενέργειας.
  • δ) Τμήμα Επιθεώρησης Μεταλλείων.

Στο Σώμα Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος ανήκει: α) το Γραφείο Οινοφύτων Στερεάς Ελλάδος και β) το Γραφείο Σμυριδωρυχείων Νάξου, το οποίο υπάγεται στο Τμήμα Επιθεώρησης Μεταλλείων και έχει έδρα τη Νάξο.

(Επανα) συγκροτείται λοιπόν με ελάχιστα διαφορετική δομή η Ειδική Γραμματεία Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών ΥΠΕΝ σύμφωνα με τον νέο οργανισμό του ΥΠΕΝ, ΠΔ 132 (ΦΕΚ 160, 30.10.2017). Η παλιά λεγόταν Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Ε.Γ.Ε.Π.Ε.) και είχε συσταθεί με τον Ν. 3818/2010. Εντούτοις παραμένει το ζήτημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών αυτών. Ο αριθμός των επιθεωρητών περιβάλλοντος για όλη την επικράτεια δεν ξεπερνά τους είκοσι, ενώ οι επιθεωρητές δόμησης είναι μόνο επτά όπως και οι ενεργειακοί επιθεωρητές.

Όπως έγινε γνωστό, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ΣΕΠΔΕΜ το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ήδη ζητήσει από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης τον διπλασιασμό της στελέχωσης του συγκεκριμένου Σώματος, μέσω της αξιοποίησης της κινητικότητας και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Επιπλέον, ο αν. ΥΠΕΝ ξεκαθάρισε ότι στα θέματα του περιβάλλοντος δεν υπάρχουν αποκλειστικότητες. “Όλοι όσοι ανησυχούν για τα περιβαλλοντικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των κινημάτων και των ΜΚΟ, καλό θα ήταν να μην επιδεικνύουν εγωιστική συμπεριφορά. Κανείς μας δεν έχει την αποκλειστικότητα, ούτε το δημόσιο, ούτε το ιδιωτικό, ούτε το κοινωνικό κομμάτι της κοινωνίας μας. Στο περιβάλλον δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες, ούτε και παντογνώστες. Όσοι περισσότεροι συμμετέχουμε στον αγώνα για καλύτερο περιβάλλον και καλύτερη ποιότητα ζωής, τόσο μεγαλύτεροι είναι το όφελος. Οι ανταγωνισμοί μεταξύ ΜΚΟ και κράτους σχετικά με το ποιος ασκεί τον περιβαλλοντικό έλεγχο είναι άτοποι, υπάρχει χώρος για όλους”, σχολίασε ο ο αν. ΥΠΕΝ και ανέφερε ως παράδειγμα της διαφορετικής περιβαλλοντικής πολιτικής της κυβέρνησης, την ανάρτηση των δασικών χαρτών, που “κανείς δεν τολμούσε να αγγίξει για 40 ολόκληρα χρόνια”.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του συνεχάρη το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων (ΣΕΠΔΕΜ) και το Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικής Ζημιάς (ΣΥΓΑΠΕΖ) για την αποτελεσματικότητα που έχουν επιδείξει σε δύο καίρια ζητήματα, την αντιμετώπιση της ρύπανσης στον Ασωπό και τη ρύπανση που προκλήθηκε από το ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ στην περιοχή του Σαρωνικού.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.oryktosploutos.net/, 9/11/2017]