Η ΧΙΜΑΙΡΑ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Τα μεγάλα ζητήματα που ανέκυψαν για μια ακόμη φορά με τις εμβληματικές επενδύσεις στο Ελληνικό και στα μεταλλεία της Χαλκιδικής καταδεικνύουν με τον πιο εμφατικό τρόπο τι καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επενδυτές στην Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Το έργο στο Ελληνικό αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη ύψους 8 δις ευρώ. Κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου θα δημιουργηθούν 10.000 θέσεις εργασίας, οι οποίος θα εκτιναχθούν κατόπιν της ολοκλήρωσής του στις 75.000, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες λειτουργίας του. Οι καθυστερήσεις όμως στο κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων από την πλευρά του κράτους είναι τέτοιες, ώστε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες ευρωπαίος αξιωματούχος αποκάλεσε την επένδυση «σύμβολο κακοδιαχείρισης και καθυστέρησης». Οι πρόσφατες αποφάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού για την επιβολή νέων όρων στην υλοποίηση του έργου ώθησαν μάλιστα τον επενδυτή να αναρωτιέται αν αυτό είναι πλέον εφικτό.

Τα έργα στα μεταλλεία της Χαλκιδικής και στην Θράκη αφορούν μια επένδυση που υπερβαίνει τα 3 δις ευρώ, με προοπτική να αγγίξει τα 6 δις ευρώ. Έχει οδηγήσει στη δημιουργία 2.400 θέσεων εργασίας και αναμένεται η δημιουργία επιπλέον 1.200 θέσεων. Ο επενδυτής έχει μιλήσει κατά το παρελθόν για ασυνέπεια λόγων και πράξεων των στελεχών της κυβέρνησης, ιδίως για μεγάλες καθυστερήσεις στις αναγκαίες αδειοδοτήσεις. Έτσι, πριν από λίγες ημέρες ο επενδυτής ανακοίνωσε το πάγωμα των εργασιών στο μεταλλείο των Σκουριών.

Τα αναφερόμενα αποτελούν δύο μόνο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, ανάμεσα σε πληθώρα άλλων. Η απόφαση για κλείσιμο μεγάλου εργοστασίου ηλεκτρικών συσκευών, η απόφαση για αποχώρηση μεγάλης εταιρίας αναφορικά με τη δραστηριότητα της στο ελαιόλαδο, σειρά επενδύσεων σε ακίνητη ιδιοκτησία, που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, είναι μερικές ακόμα περιπτώσεις μεγάλων δυσκολιών των επενδυτών που οδηγούν σε αποεπένδυση.

Εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε. Ουδείς είναι υπεράνω των ελληνικών νόμων. Η νομιμότητα πρέπει να τηρείται πάντα, έναντι παντός. Το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της Χώρας μας και ο αρχαιολογικός πλούτος μας χρειάζεται σε κάθε περίπτωση να διαφυλαχτούν. Όμως η κρατική δράση πρέπει να αναπτύσσεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην έννομη τάξη μας και σε συμμόρφωση με τα συμφωνηθέντα στο πλαίσιο της εκάστοτε επένδυσης. Δυστυχώς, οι συμπεριφορές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Αντίθετα, κυριαρχούν τα κούφια λόγια, οι σκόπιμες καθυστερήσεις και οι θεατρινισμοί, που μόνο βλάπτουν.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την εκτόξευση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, το φρενάρισμα των μεταρρυθμίσεων και το στέγνωμα της αγοράς, έχουν οδηγήσει στην κατάρρευση των επενδύσεων στην Ελλάδα. Τα τελευταία δύο έτη κινούνται γύρω στο 11% του ΑΕΠ, όταν το 2007 βρίσκονταν περίπου στο 26% του ΑΕΠ. Το υποτιθέμενο ρεκόρ, κατά την Κυβέρνηση, των άμεσων ξένων επενδύσεων είναι ψευδές, δεδομένου ότι υπολογίζεται ως ποσοστό με βάση ένα ΑΕΠ εξαιρετικά εξασθενημένο λόγω της μακροχρόνιας κρίσης. Στην πραγματικότητα, σε απόλυτους όρους, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα το 2016 ήταν περίπου 50% λιγότερες σε σύγκριση με το 2008. Η Χώρα μας χρειάζεται επειγόντως νέες επενδύσεις ύψους 80 με 100 δις ευρώ, για να βγει από το τέλμα.

Δυστυχώς, αν δεν αλλάξει στάση η κυβέρνηση, οι επενδύσεις στην Ελλάδα οδηγούνται σε αδιέξοδο. Η Νέα Δημοκρατία θα τις βάλει στην ημερήσια διάταξη της οικονομίας μας, με τέσσερις προϋποθέσεις. Πρώτον, να γίνει η κυβερνητική αλλαγή. Οι επενδυτές φοβούνται και ανησυχούν από την επενδυτική αναξιοπιστία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δεύτερον, χρειάζεται μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών. Αλλιώς πώς να επενδύσει κανείς; Τρίτον, να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά. Πώς αλλιώς θα βρεθούν τα αναγκαία κεφάλαια για επενδύσεις; Τέταρτον, να απλοποιηθούν οι αδειοδοτήσεις και να γίνει διαυγής χωροταξικός σχεδιασμός. Όσο αυτά δεν γίνονται πράξη, οι επενδύσεις και η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα θα παραμένουν χίμαιρες.

 

[Πηγή: ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ KONTRA NEWS, του Θεόδωρου Φορτσάκη, Βουλευτή Επικρατείας ΝΔ, Καθηγητή της Νομικής Σχολής Αθηνών και τ. Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, 26/11/2017]