ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΘΕΣΙΑ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΣΤΗΝ Ι.Μ. ΙΕΡΙΣΣΟΥ

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και μέσα σε κλίμα κατάνυξης, πνευματικής ανατάσεως και πολλής συγκινήσεως σήμερα, Κυριακή 26η Νοεμβρίου τ.ε. (ΙΓ Λουκά, Πλουσίου νεανίσκου), πραγματοποιήθηκε στον πάγκαλο Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου Μ. Παναγίας Χαλκιδικής από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητο η εις Πρεσβύτερον χειροτονία και εις Αρχιμανδρίτην χειροθεσία του Οσιολογιωτάτου Διακόνου π. Γαβριήλ Καλαϊτζή, ο οποίος ανήκει στη Συνοδεία του Μοναστικού Οίκου «Παναγία, η Χαρά των Θλιβομένων» Παλαιοχωρίου, του οποίου Γέροντας και πνευματικός Πατέρας είναι ο Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως Παν. Αρχιμ. π. Ιγνάτιος Ριγανάς.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν οι Παν. Αρχιμανδρίτες π. Βαρθολομαίος, Καθηγούμενος της Ι.Μ. Εσφιγμένου Αγίου Όρους, π. Ιγνάτιος Ριγανάς, π. Αιμιλιανός Αγιορείτης εκ του Ιερού Κελίου Αγίου Νικολάου Καρυών, π. Καλλίνικος Παπαδόπουλος εκ της Ι.Μ. Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, π. Λεόντιος Καρίκας, π. Παίσιος Σουλτανικάς, π. Νήφων Καζάνας, π. Βαρθολομαίος Χατζόγλου, π. Χριστόδουλος Στυλιανός, π. Σπυρίδων Τόψης και π. Νικόδημος Δράκος, ο Αιδ. π. Πέτρος Ασβεστόπουλος και ο Διάκονος της Ι. Μητροπόλεως π. Γεώργιος Κυριάκου.

Ο Λαός της Μ. Παναγίας προσήλθε ομοθυμαδόν για να τιμήσει τον συντοπίτη του Κληρικό, με επικεφαλής τον τέως Υπουργό κ. Χρήστο Πάχτα, τον τ. Αντιδήμαρχο κ. Ιωάννη Μητροφάνη, τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας κ. Γεώργιο Κυριανό και άλλους επισήμους, οι οποίοι εξεδήλωσαν ποικιλοτρόπως την αγάπη τους και τον ενθουσιασμό τους για την χειροτονία ενός Κληρικού με ήθος, με γνώσεις πολλές και μοναστική πείρα.

Ο νέος Αρχιμανδρίτης είναι πτυχιούχος του Αρχαιολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής και της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., άριστος γνώστης της αγγλικής και αραβικής γλώσσης και εξαίρετος χειριστής των Η/Υ.

Ο σεπτός Ποιμενάρχης της Χαλκιδικής κ. Θεόκλητος, αφού μίλησε πρώτα για τον π. Γαβριήλ με θερμά λόγια, στάθηκε σε δύο σημεία της περαιτέρω ιερατικής του ζωής που είναι ανάγκη, καθώς είπε, να βιώσει εντονότερα.

Μίλησε ο Δεσπότης πρώτα για την ανάγκη της υπακοής, ως θεοδίδακτης αρετής, που οφείλει να αυξήσει στο διάβα του, υπακοή που ώρισε πως είναι κατά τον Όσιο Ιωάννη της Κλίμακος «Άρνησις ψυχής οικείας παντελής. Εκούσιος Θάνατος, μνήμα θελήσεώς, νέκρωσις μελών, αμελέτητος Θεού απολογία, αφοβία θανάτου».

Ερμηνεύοντας βαθύτερα τη σκέψη του ο Επίσκοπος τόνισε ότι, κατά τον Όσιο Θεόδωρο Εδέσσης, υπακοή σημαίνει «σφαγιασμός της θελήσεως με τη μάχαιρα της ταπεινοφροσύνης» και κυρίως σημαίνει ελεύθερη και υπεύθυνη πράξη που χαριτώνει τον άνθρωπο, χωρίς να καταργεί την ελευθερία του. Χτίζεται δε καρτερικά ως απαύγασμα υιϊκής σχέσεως κάτω από το πετραχήλι δοκιμασμένου, απλανούς και αγίου πνευματικού.

Συνεχίζοντας ζήτησε από τον π. Γαβριήλ να καταλάβει ότι ο άνθρωπος της ταπεινώσεως είναι εκείνος που παύει να θεωρεί τον εαυτό του κέντρο των πάντων· το παν ανήκει στον Θεό.

Η τέχνη της ταπεινώσεως, κατέληξε ο Δεσπότης, δεν είναι καθόλου το να γίνεις τούτο ή εκείνο, αλλά να είσαι ακριβώς στο μέτρο που σου δόθηκε από τον Θεό, κατά τον π. Παύλο Ευδοκίμωφ.

Αυτά ζήτησε ο χειροτονών από το πνευματικό του παιδί και του ευχήθηκε να έχει υπόδειγμα υπακοής και ταπεινώσεως την θυσιαστική του Κυρίου αγάπη που πηγάζει από τον Σταυρό.

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος προεχείρισε σε Αρχιμανδρίτη τον π. Γαβριήλ, κρεμώντας στο στήθος του τον επιστήθιο Σταυρό που ο ίδιος έφερε κατά τη διάρκεια της Θ. Λειτουργίας.

Ο π. Γαβριήλ θα διακονήσει τον Μοναστικό Οίκο της μετανοίας του και επιπλέον ωρίσθη Εφημέριος – Ιεροκήρυξ του Καθεδρικού Ιερού Ναού του Γενεσίου της Θεοτόκου Ιερισσού και ολόκληρης της Β’ Αρχ. Περιφερείας της Ι. Μητροπόλεως που διακονεί.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

 

[ΠΗΓΗ: http://ergoliptesxalkidikis.blogspot.gr, 26/11/2017]