ΓΡΑΦΟΥΝ – ΣΒΗΝΟΥΝ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ, ΣΤΟΧΟΣ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΩΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Διαπραγματεύσεις επί κειμένου τεχνικής συμφωνίας βρίσκονται σε εξέλιξη από χθες στην Αθήνα. Τα στελέχη του ελληνικού διαπραγματευτικού επιτελείου αλλά και των Θεσμών ουσιαστικά διατρέχουν παράγραφο προς παράγραφο το κείμενο του Μνημονίου που θα πρέπει να επικαιροποιηθεί και παραπέμπουν προς πολιτική διαπραγμάτευση τα σημεία διαφωνίας.

Σήμερα στο επίκεντρο έχει προγραμματιστεί να τεθεί το Δημόσιο, ενώ αύριο σχεδιάζεται να ανοίξει το πεδίο των δημοσιονομικών με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα. Την Παρασκευή – όπως προανήγγειλε χθες στέλεχος του υπουργείου Εργασίας – θα τεθεί επί τάπητος το θέμα των παρεμβάσεων στα επιδόματα αλλά και του επανυπολογισμού των συντάξεων.Την Παρασκευή θα κριθεί άλλωστε και το ενεργειακό μέτωπο καθώς λήγει η προθεσμία για το θέμα της πώλησης των λιγνητικών μονάδων της ΔΕΗ.

Διώξεις ΤΑΙΠΕΔ και EWG

Ένα ακόμη μέτωπο που άνοιξε χθες, είναι αυτό των διώξεων εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ. O λόγος για την υπόθεση της πώλησης και επαναμίσθωσης των 28 ακινήτων του Δημοσίου και για τα 3 στελέχη (ένας Ισπανός, ένας Ιταλός και ένας Σλοβάκος) που διώκονται.

Το θέμα μάλιστα αποτέλεσε και μία “σκιά” στο δείπνο του EuroWorking Group την προηγούμενη Δευτέρα, στο οποίο συζητήθηκε το ελληνικό ζήτημα.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι ο μεγάλο φόβος των θεσμών είναι η δικαστική διαδικασία να “τραβήξει” τόσο ώστε να ξεπεράσει τον Αύγουστο του 2018 που λήγει το μνημόνιο (και έτσι δεν θα ελέγχεται για την εφαρμογή των δεσμεύσεων η Ελλάδα).

Στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων, τα ανοικτά θέματα είναι ευρύτερα και συνδέονται με διασφαλίσεις επιτάχυνσης των έργων που είναι σε εκκρεμότητα (Ελληνικό, Ελ. Βενιζέλος, Εγνατία κλπ) και πρέπει να φέρουν έσοδα που θα απομειώσουν το χρέος.

Συμφωνία έως την Δευτέρα

Το βασικό σενάριο με βάση το οποίο κινούνται κυβέρνηση και δανειστές, είναι να υπάρξει τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) έως την Δευτέρα που συνεδριάζει το Eurogroup. Στο σενάριο αυτό (σ.σ. το οποίο υπολογίζεται ότι την Παρασκευή θα είναι πιο ξεκάθαρο αν μπορεί να επαληθευτεί) πριν την υπουργική σύνοδο θα προηγηθεί έκτακτο EWG που θα προετοιμάσει την SLA για να αλλάξει η ατζέντα της Συνόδου και από απλή συζήτηση για το θέμα Ελλάδα να υπάρξει τεχνική απόφαση.

Χθες το πρωί έγινε μία πρώτη συνολική συνάντηση για να διαμορφωθεί το πρόγραμμα διαβουλεύσεων αλλά και για να αποτυπωθούν τα μεγάλα μέτωπα. Πέραν του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, μετείχαν ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Ακολούθησε 2ωρη διαπραγμάτευση για το ενεργειακό μέτωπο, ενώ παράλληλα “τρέχουν” οι συναντήσεις κλιμακίων.

Σήμερα, στο επίκεντρο βρίσκεται και το τραπεζικό μέτωπο με την εκκίνηση των πλειστηριασμών αλλά και με τις επαφές που έχει ο SSM κλιμάκια του οποίου επίσης βρίσκονται στην Αθήνα.

Αν υπάρξει συμφωνία πριν την σύνοδο της 4ης Δεκεμβρίου, η Αθήνα θα πρέπει μετά να λάβει την “σκυτάλη” της υλοποίησης των 10ων προαπαιτούμενων (μέσω εφαρμοστικών νόμων και διατάξεων), με επόμενο ορόσημο την πολιτική συμφωνία και τις δόσεις (πιθανότατα στο Eurogroup του Ιανουαρίου). Διαφορετικά, θα συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις.

Πάντως, σύμφωνα με πηγές των θεσμών, η ανάγκη για ομαλή τεχνική συμφωνία πηγάζει από τις πολιτικές εξελίξεις στην Γερμανία αλλά και από το ιδιαιτέρως “βαρύ” πρόγραμμα του Eurogroup της Δευτέρας που περιλαμβάνει την συζήτηση και την απόφαση για τον νέο πρόεδρο του Eurogroup αλλά και τον σχεδιασμό της πολύ κρίσιμης Συνόδου Κορυφής για το μέλλον της ΕΕ με τα σχέδια για τον νέο ESM, τον νέο πολυετή προϋπολογισμό μετά το 2020 (σ.σ. δηλαδή για το νέο ΕΣΠΑ), την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης και άλλα πεδία.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, της Δήμητρας Καδδά, 29/11/2017]