ΤΩΡΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΗΣ BLACKROCK

Μετά το σάλο που προκλήθηκε από το δημοσίευμα του Capital.gr σύμφωνα με το οποίο η BlackRock αναστέλλει την επένδυσή της στον Κηφισό, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, από το βήμα της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, εξέφρασε σήμερα την αισιοδοξία του ότι το έργο  Academy Gardens, προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, θα προχωρήσει.

Παρ’ όλα αυτά, από την επίσημη ανακοίνωση του ΚΥΣΟΙΠ τον περασμένο Μάιο, βάσει της οποίας η επένδυση λαμβάνει το πράσινο φως, έχουν περάσει πέντε μήνες κατά τη διάρκεια των οποίων είναι ανύπαρκτη η πρόοδος ως προς την υλοποίηση της συγκεκριμένης επένδυσης.

Επίσης, ο κ. Σταθάκης δεν εξήγησε, κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ποια είναι τα ακριβή προσκόμματα για τα οποία δεν προχωρά η υπογραφή από τον ίδιο του Προεδρικού Διατάγματος.

Και αυτό δεδομένου ότι η νομιμότητα του ΠΔ έχει ελεγχθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι για να “ξεκλειδώσει” η επένδυση της BlackRock θα πρέπει να υπογραφεί από τον κ. Σταθάκη το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και αφότου υπογραφεί και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σταλεί προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σε παράλληλο χρόνο θα πρέπει να υπογραφεί μεταξύ των επενδυτών και του Δημοσίου το μνημόνιο συνεργασίας που προβλέπει συγκεκριμένα αντισταθμιστικά οφέλη.

Στο πρόσφατο ρεπορτάζ του Capital.gr μεταφέρθηκαν οι πληροφορίες υψηλόβαθμων στελεχών του επενδυτικού σχήματος σε σχέση με το αδιέξοδο που έχουν βρεθεί οι εκατέρωθεν συνομιλίες για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας. Αδιέξοδο που οδήγησε τους επενδυτές να βάλουν στο συρτάρι την επένδυση.

Όπως δήλωναν χαρακτηριστικά “δεν γίνεται αντιληπτό γιατί η ελληνική πολιτεία δεν πραγματοποιεί όσα προβλέπει ο νόμος προκειμένου να ξεκινήσει το έργο” για το οποίο έχουν συνολικά δαπανηθεί, έως σήμερα, 130 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία περίπου 35 εκατ. σε φόρους ακίνητης περιουσίας.  

Εξάλλου, εάν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και των επενδυτών εξελίσσονταν ομαλά, σήμερα, πέντε μήνες μετά την απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ, τα προαπαιτούμενα (υπογραφή μνημονίου συνεργασίας και Προεδρικό Διάταγμα) για την εκκίνηση της επένδυσης της BlackRock θα είχαν ολοκληρωθεί.

Ο κ. Σταθάκης μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής δήλωσε: “φτιάξαμε ένα Προεδρικό Διάταγμα με βάση τις υποδείξεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, αυτού του μισητού οργάνου που τελευταία έχει γίνει ένα ακόμα εμπόδιο στις επενδύσεις. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο λοιπόν,  είναι αυτό το οποίο ξεμπλόκαρε την επένδυση, έβαλε τους κανόνες. Βγάλαμε το ΠΔ,  άρα,  είναι έτοιμο να σταλεί στο ΣτΕ και ταυτόχρονα η κυβέρνηση δέσμευσε και τους επενδυτές, συμφωνημένα βέβαια”.

Το σημείο – κλειδί κατά τον υπουργό είναι ότι πρώτα θα υπογραφεί ένα σύμφωνο συνεργασίας με τον επενδυτή που θα δεσμεύει την εταιρεία σε τρία αντισταθμιστικά οφέλη: α) Ο επενδυτής θα πληρώσει την απαλλοτρίωση του χώρου υπέρ του Δημοσίου (εκτιμάται στα 5 εκατ. ευρώ), β) θα αναδείξει με δικές του δαπάνες τον αρχαιολογικό χώρο και γ) θα αναδείξει τον χώρο πρασίνου.

Καταλήγοντας ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι αυτές είναι οι τρεις προϋποθέσεις και εκκρεμεί η υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας, καθώς υπάρχουν ένα δύο θέματα νομικά με τα οποία υπάρχει μια διαφορετική ερμηνεία από την εταιρία και από την πλευρά μας που θέλουμε εκατό τοις εκατό κατοχύρωση και των τριών πραγμάτων.

Ο ίδιος  διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε διάλογο με την εταιρεία η οποία, όπως είπε με νόημα “δεν έχει βγάλει καμία ανακοίνωση” (κάνοντας συνειρμό με τις ανακοινώσεις της Ελντοράντο). Και συνέχισε λέγοντας ότι “το τοπίο είναι καθαρό. Εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε και το κάναμε σωστά και καλά.  Η εταιρεία είναι στην τελική συζήτηση για να υπογράψουμε και το σύμφωνο συνεργασίας το οποίο έχει τα τρία αντισταθμιστικά οφέλη που ανέφερα”.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr , του Δημήτρη Δελεβέγκου, 11/10/2017]