ΣΤΑΓΕΙΡΑ & ΑΚΑΝΘΟΣ «ΠΟΛ(ε)ΙΣ» – ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΠΑΡΕΛΘΟΝ & ΜΕΛΛΟΝ

Ο Δήμος Αριστοτέλη σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, διοργάνωσε με επιτυχία διήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο στα Αρχαία Στάγειρα και την Αρχαία Άκανθο, συμμετέχοντας στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017 με κεντρικό θέμα «ΠΟΛ(ε)ΙΣ».

Οι εκδηλώσεις που στέφτηκαν με απόλυτη επιτυχία, ήταν αφιερωμένες στις μεγάλες κοιτίδες του Παγκόσμιου Πολιτισμού τις δύο σπουδαίες πόλεις – αποικίες της Άνδρου στη ΒΑ Χαλκιδική τα Αρχαία Στάγειρα και την Αρχαία Άκανθο.

Με τις αφιερωματικές εκδηλώσεις στις δύο σπουδαίες πόλεις τα Αρχαία Στάγειρα και την Αρχαία Άκανθο, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017 με κεντρικό θέμα «ΠΟΛ(ε)ΙΣ», δήλωσε ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Γιώργος Ζουμπάς, που υλοποιήθηκαν με την συνεργασία του Δήμου με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής, επετεύχθησαν όλοι οι στόχοι που σχεδιάσαμε όταν γινόταν ο προγραμματισμός τους με βάση το ταξίδι του κόσμου στο χώρο και τον χρόνο των δυο πόλεων της αρχαιότητας.

“Οι εκδηλώσεις «ΠΟΛ(ε)ΙΣ», Αρχαία Στάγειρα και Αρχαία Άκανθος, αποτελούν το εφαλτήριο για τον προγραμματισμό δράσεων που σκοπό έχουν α) την δημιουργία του Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών στην Ολυμπιάδα, με την συνεργασία του Δήμου Αριστοτέλη, του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών του ΑΠΘ και του Συλλόγου «Αριστοτέλειος Πολιτεία» και β) τον χαρακτηρισμό της πόλης των Αρχαίων Σταγείρων ως Εθνικό Μνημείο και στην συνέχεια την ένταξή του στα Παγκόσμια Μνημεία Πολιτισμού της Unesco” τόνισε ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Γ. Ζουμπάς.

Οι εκδηλώσεις που ανά μέρα ήταν αφιερωμένες σε κάθε πόλη χωριστά, περιελάμβαναν το πρωί του Σαββάτου 30 Σεπτεμβρίου, ξενάγηση στην αρχαία πόλη των Σταγείρων από τον ανασκαφέα Δρα Κωνσταντίνο Σισμανίδη, συζήτηση φορέων και κοινού για τα Αρχαία Στάγειρα, ενώ το απόγευμα στο Κέντρο Πολιτισμού Ιερισσού, ομιλίες των κ. Κ. Σισμανίδη «Ανάγλυφο με επιγραφή από την αρχαϊκή πύλη των Σταγείρων», της Ελ. Τρακασοπούλου «Άκανθος – Αιγαίο – Μεσόγειος», της κ. Aικ. Τσανανά «Μεσαιωνική Ιερισσό» και ομιλία του Δημάρχου κ. Γ. Ζουμπά για τις «Αρχαίες Πόλεις – Αποικίες στη Χαλκιδική και τις σύγχρονες αναπτυξιακές πολιτικές» ενώ μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Θ. Σουσούδης.

Η πρώτη αφιερωματική μέρα έκλεισε με δεξίωση που παρέθεσε ο Δήμαρχος για όλους τους συμμετέχοντες.

Την Κυριακή 1 Οκτωβρίου το πρόγραμμα συνεχίστηκε στην Αρχαία Άκανθο με περιήγηση στην πόλη και το νεκροταφείο της αρχαίας Ακάνθου από την αρχαιολόγο κ. Oλ. Nασιώκα .

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Κυριακή λόγω όμως των καιρικών συνθηκών ματαιώθηκε η παράσταση από τοπικά μουσικά και χορευτικά σύνολα.

 

[Πηγή: http://respentza.blogspot.gr, 3/10/2017