ΣΕ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΓΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ Η ΧΩΡΑ, ΕΝΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΕΛΕΙ ΛΕΦΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Οι θέσεις στη διαπραγμάτευση για τα μέτρα του 2018 αλλά και για το τι θα ακολουθήσει στη μετά μνημονίου εποχή, έχουν αρχίσει να ξεδιπλώνονται, τόσο από ελληνικής πλευράς όσο και από την πλευρά των Θεσμών οι οποίοι προς το παρόν σχεδιάζουν να ξεκινήσουν (σε επίπεδο επικεφαλής) την 3η αξιολόγηση σε δύο εβδομάδες από σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ως ημέρα άφιξης έχει οριστεί η 16η Οκτωβρίου, αμέσως μετά δηλαδή τη Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, αν και δεν αποκλείεται τα σχέδιά τους να αλλάξουν (και πάλι), ανάλογα με τα γεγονότα των επόμενων ημερών.

Θα προηγηθεί ένα ακόμη Eurogroup (9η Οκτωβρίου) στο οποίο δεν αναμένονται αποφάσεις και για αυτό λείπει η Ελλάδα από την επίσημη ατζέντα, αν και θεωρείται εξαιρετικά πιθανό το ζήτημα της τρίτης αξιολόγησης, της υποδόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και της μετά μνημονίου εποχής να απασχολήσει τους υπουργούς στο περιθώριο των εργασιών. Αυτό άλλωστε συνέβη και στο Εuroworking Group της προηγούμενης εβδομάδας.

Οι θεσμοί άλλωστε έχουν πλέον στα χέρια τους και το προσχέδιο του προϋπολογισμού, βάσει του οποίου (αλλά και των νεότερων στοιχείων για τα έσοδα), θα πρέπει να διαμορφώσουν την στάση τους για το αν θα ζητήσουν νέα μέτρα για το 2018.

Σημειώνεται ότι πλέον αποτελεί κοινό στόχο η ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης έως τον Δεκέμβριο. Ειδικά για την ελληνική πλευρά το παραπάνω ορόσημο σχετίζεται πλέον άμεσα και με την καθαρή έξοδο από το μνημόνιο που διεκδικεί η ελληνική πλευρά τον Αύγουστο του 2018.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον η κυβέρνηση καταγράφει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και τον οδικό χάρτη των επόμενων μηνών. Προϋποθέτει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης φέτος προκειμένου να έρθουν τα λεφτά τα οποία θα διατηρήσουν γεμάτα από διαθέσιμα τα κρατικά ταμεία.

Το προσχέδιο προβλέπει ένα πακέτο δόσεων της τάξης των 5,5 δισ. ευρώ φέτος, καθώς και μία επιπλέον ένεση διαθέσιμων η οποία θα προέλθει από έξοδο της χώρας στις αγορές εντός του έτους.

Γίνεται λόγος επίσης για μία ακόμα αξιολόγηση και για νέες εξόδους στις αγορές εντός του 2018, καθώς και για ένα πακέτο χρηματοδότησης το οποίο ζητά να διατεθεί στην κυβέρνηση με το τέλος του προγράμματος από το αδιάθετο υπόλοιπο του δανείου του ESM ούτως ώστε να διασφαλίσει τα αναγκαία ταμειακά διαθέσιμα μετά το τέλος του προγράμματος.

Η άλλη όψη

Βεβαίως το σχέδιο αυτό της κυβέρνησης για καθαρή έξοδο χωρίς νέο πρόγραμμα είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη πλευρά, περιγράφεται από τους δανειστές μέσα από πολλές δηλώσεις τις τελευταίες ημέρες.

Χθες, ο κ. Βίζερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Έθνος έκανε σαφές ότι στην Ελλάδα η εποπτεία μετά το μνημόνιο θα είναι πιο αυστηρή από ό,τι στην Ισπανία ή σε άλλα κράτη δεδομένου του μεγάλου ποσού του δανείου και των μεγάλων περιόδου ωρίμανσης της αποπληρωμής του, που θα δημιουργήσουν μία σειρά από ζητήματα στην περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος.

Επανέλαβε ότι η διαδικασία εποπτείας θα ισχύει έως ότου ολοκληρωθεί αποπληρωμή του 75% του χρέους και αυτό θα πάρω πολύ καιρό. “Δεν θα βρίσκομαι εδώ για να το δω” επισήμανε.

Εκτίμησε ότι αν τελειώσει η αξιολόγηση το Δεκέμβριο μετά μπορεί να τελειώσει η άλλη μία “ιδανικά” τον Ιούνιο και ότι στο μεσοδιάστημα η κυβέρνηση θα μπορέσει να βγει μία ή δύο φορές στις αγορές. Επανέλαβε ότι είναι πιθανόν να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για το 2018, λέγοντας ότι τελεί υπό εξέταση ακόμα το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Και έθεσε ακόμα δύο μεγάλα μέτωπα στις διαπραγματεύσεις: τις ιδιωτικοποιήσεις και τα κόκκινα δάνεια.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, της Δήμητρας Καδδά, 4/10/2017]