ΤΟ 80% ΤΩΝ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΕ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ

“Σκανάρισμα” του Υπουργείου Οικονομικών και των υπόλοιπων παραγωγικών Υπουργείων ξεκινά σήμερα από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, με στόχο να προετοιμάσουν τη διαπραγμάτευση σε επίπεδο επικεφαλής που ξεκινά από την προσεχή Δευτέρα.

Οι θεσμοί έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, μαζί τους στοιχεία που δείχνουν ότι το ποσοστό επίτευξης των προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης φτάνει περίπου στο 20% χωρίς σημαντική πρόοδο το προηγούμενο διάστημα. Και περιμένουν από την κυβέρνηση διαβεβαιώσεις για το πώς θα πετύχει το 80% ετοιμότητας μέσα σε έναν μήνα, όπως η ίδια έχει δεσμευθεί.

Από σήμερα όμως ανοίγουν και τα μεγάλα δημοσιονομικά μέτωπα για τον ρυθμό ανάπτυξης, τις αποκλίσεις που καταγράφονται στο πεδίο των άμεσων φόρων και τις επιπτώσεις που αυτές ενδεχομένως να έχουν το 2018. Δηλαδή για το αν χρειάζονται ή όχι νέα δημοσιονομικά μέτρα για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο.

Στο δημοσιονομικό μέτωπο προστέθηκε ένας άλλος παράγοντας, η συμφωνία για τα F-16. Πηγές των δανειστών αναφέρουν από χθες ότι αναμένονται εξηγήσεις από την ελληνική πλευρά προκειμένου να υπολογιστούν οι τυχόν δημοσιονομικές συνέπειες, εκφράζοντας την έλλειψη ενημέρωσης που προς το παρόν έχουν.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί και το μέρισμα το οποίο θέλει να διαμείνει η ελληνική κυβέρνηση φέτος, για δεύτερο συνεχές έτος, με εκπροσώπους των δανειστών να κάνουν σαφές ότι αυτή τη φορά αν δοθεί θα πρέπει να στραφεί προς άλλες δαπάνες. Βασική θεωρούν την αποπληρωμή περισσότερων ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες και κυρίως εκκρεμείς συντάξεις.

Οι Θεσμοί περιμένουν και στοιχεία για τον τρόπο διάθεσης της πρώτης υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ, ούτως ώστε να φανεί αν θα καταφέρει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του μήνα να λάβει την επόμενη δεύτερη υποδόση ή αν θα αναγκαστεί να ζητήσει πολιτικά τη χρονική παράταση της διαθεσιμότητας της.

Οι θεσμοί έχει προγραμματιστεί να μείνουν σε επίπεδο επικεφαλής κάποιες μέρες στην Αθήνα, να αναχωρήσουν και να επιστρέψουν τον Νοέμβριο. Και τότε, αν υπάρχει πρόοδος, θα επιχειρήσουν να ολοκληρώσουν την τρίτη αξιολόγηση.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, της Δήμητρας Καδδά , 19/10/2017]