CITI: ΒΗΜΑΤΑ ΠΙΣΩ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΔΝΤ ΣΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ

Στις δηλώσεις Thomsen για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την ανάγκη να υπάρξουν αρκετές επεκτάσεις των ωριμάνσεων, επικεντρώνεται η Citigroup σε σημερινό της note.

Όπως επισημαίνει διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Poul Thomsen, ισχυρίστηκε ότι μια “σημαντική επέκταση” των ωριμάνσεων του ελληνικού χρέους αρκούν για να το κάνουν βιώσιμο μακροπρόθεσμα. Όπως δήλωσε, η διάρκεια των νέων αναδιαρθρωμένων δανείων συζητείται τώρα και σίγουρα δεν θα είναι 100 χρόνια. Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε στην διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, όπως ζητά από καιρό το ΔΝΤ για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας στην Ελλάδα.

Όπως σχολιάζει η Citi, αυτές οι δηλώσεις υποδηλώνουν ότι το ΔΝΤ μπορεί να είναι τελικά ευχαριστημένο ακόμη και με απλώς μεγαλύτερες διάρκειες χρέους παρά με πρόσθετες περιόδους χάριτος / μείωσεις επιτοκίων. Αυτό θα μπορούσε να διευκολύνει τη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους.

Το ΔΝΤ, όπως προσθέτει, είχε δεσμευτεί τον Ιούλιο σε ένα προληπτικό πρόγραμμα χρηματοδότησης stand-by ύψους € 1,3 δισ. για την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμφωνηθεί η πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους από τους ευρωπαίους πιστωτές. Η έκθεση του ΔΝΤ τον Ιούλιο ανέφερε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο από το Eurogroup δεν επαρκούν για να καταστήσουν το χρέος βιώσιμο και ζήτησε μακρύτερες επεκτάσεις, περιόδους χάριτος και αναβολές επιτοκίων, καθώς και έναν αυτόματο μηχανισμό που συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη του ΑΕΠ.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, 25/10/2017]