ΙΣΧΥΡΟ ΔΟΛΑΡΙΟ ΚΑΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΤΑΣΗ ΔΙΝΟΥΝ ΛΑΜΨΗ ΣΤΟΝ ΧΡΥΣΟ

Τη λάμψη του χρυσού αναζήτησαν και χθες οι διεθνείς επενδυτές, εκτοξεύοντας την τιμή του πολυτίμου μετάλλου στα υψηλότερα επίπεδα έτους. Η γεωπολιτική ένταση λόγω της κρίσης με τη Βόρεια Κορέα στρέφει τους επενδυτές προς ασφαλή «καταφύγια», όπως ο χρυσός, το γιεν και τα κρατικά ομόλογα, με τους αναλυτές να προβλέπουν συνέχιση της ανοδικής πορείας και ακόμη μεγαλύτερα κέρδη για το πολύτιμο μέταλλο.

Η τιμή σποτ του χρυσού αναρριχήθηκε χθες έως και τα 1.339,47 δολάρια ανά ουγκιά, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 27 Σεπτεμβρίου 2016.

Στη διάρκεια του τριμήνου ο χρυσός έχει ανατιμηθεί πάνω από 7% και από τις αρχές του χρόνου, η αξία του πολυτίμου μετάλλου έχει ενισχυθεί περισσότερο από 16%. Όπως όλα δείχνουν, η ανοδική του πορεία θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, λόγω της κρίσης στην κορεατική χερσόνησο. Η Πιονγιάνγκ πραγματοποίησε την Κυριακή την έκτη και πιο ισχυρή πυρηνική δοκιμή με βόμβα υδρογόνου. Ο επόμενος στόχος για τον χρυσό είναι τα 1.375 δολάρια, τα υψηλά που άγγιξε μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit, τον Ιούνιο του 2016.

Το ασθενές δολάριο αποτελεί ακόμη έναν παράγοντα ο οποίος στηρίζει τον χρυσό, που πιθανότατα θα συνεχίσει τις επόμενες ημέρες να κινείται ανοδικά, τονίζει σε δηλώσεις του στο Reuters ο Τομ Κένταλ, επικεφαλής στρατηγικής πολυτίμων μετάλλων στην ICBC Standard Bank.

«Έχουμε τα γεωπολιτικά γεγονότα, αλλά επίσης και συνθήκες ήπιων επιτοκίων και χαλαρής νομισματικής πολιτικής ανά τον κόσμο. Και δεν διαφαίνεται κάποια απειλητική κίνηση από την πλευρά της Fed», επισημαίνει, αναφερόμενος στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία έχει εγκαινιάσει νέο κύκλο αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής και από τις αρχές του έτους έχει αυξήσει δυο φορές τα επιτόκια.

Το ράλι του χρυσου σχολιάζει σε ανάλυσή της και η «DW», σημειώνοντας ότι ολοένα και περισσότεροι επενδυτές στρέφονται στο ασφαλές «λιμάνι» που προσφέρει το πολύτιμο μέταλλο, αντιδρώντας στις διεθνείς εντάσεις και την οικονομική αβεβαιότητα.

Ο Μπάρναμπας Γκαν από την Oversea-Chinese Banking Corp. στη Σιγκαπούρη εκτιμά ότι η τιμή του χρυσου θα παραμένει για αρκετό ακόμα χρονικό διάστημα πάνω από τα 1.300 δολάρια, μιας και όπως λέει δεν υπάρχουν ενδείξεις για γρήγορη επίλυση της κρίσης με τη Βόρεια Κορέα. Με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο αναλυτής της γερμανικής Commerzbank, Όιγκεν Βάινμπεργκ, ο οποίος πιστεύει όπ η ζήτηση για χρυσό θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα όσο συνεχίζεται σε υψηλούς ρυθμούς η αντιπαράθεση μεταξύ Πιονγιάνγκκαι Ουάσιγκτον

Στις ΗΠΑ επικρατεί παράλληλα οικονομική αβεβαιότητα. Τέλη Σεπτεμβρίου το χρέος της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου αναμένεται να φθάσει στο ανώτατο όριο που έχει θέσει το αμερικανικό Κογκρέσο

Ο Όιγκεν Βάινμπεργκ εκτιμά ότι αν μέσα στις επόμενες εβδομάδες το Κογκρέσο δεν ανεβάσει για μια ακόμα φορά το όριο του χρέους, τότε ενδέχεται κάποιες αμερικανικές υπηρεσίες να βάλουν προσωρινά λουκέτο, μιας και το Δημόσιο δεν θα είναι σε θέση να καλύψει τις δαπάνες τους.

Στην αυξημένη ζήτηση για χρυσό συμβάλλει και το σχετικά αδύναμο δολάριο. Όσο μειώνεται η συναλλαγματική ισοτιμία δολαρίου και άλλων νομισμάτων τόσο φθηνότερος γίνεται ο χρυσός για επενδυτές στο εξωτερικό. Ως γνωστόν βέβαια το ευγενές μέταλλο δεν αποδίδει τόκους ή μερίσματα.

Έλκει ωστόσο τους επενδυτές «υποσχόμενο» ασφάλεια και άνοδο αξίας. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν διάφορες δυνατότητες επένδυσης σε χρυσό, αγοράζοντας νομίσματα και ράβδους ή χρεόγραφα που αποτυπώνουν την τιμή του χρυσού.

Το πρώτο εξάμηνο του 2017 η ζήτηση για χρυσό παγκοσμίως ήταν μικρότερη από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (World Gold Council) οι επενδυτές, η βιομηχανία κοσμήματος, οι επιχειρήσεις τεχνολογίας και οι κεντρικές τράπεζες προμηθεύτηκαν συνολικά 2.004 τόνους, 14% λιγότερο από ό,τι το 2016. Παρά τις εντυπωσιακές επιδόσεις του χρυσού στις διεθνείς αγορές πάντως, η τιμή ανά ουγκιά απέχει ακόμα πολύ από την τιμή-ρεκόρ των 1.900 δολαρίων που είχε αγγίξει το 2011.

 

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 5/9/2017]