ΞΕΦΡΕΝΟ ΡΑΛΙ ΓΙΑ ΧΡΥΣΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΑ

Ξέφρενο ράλι για χρυσό και μέταλλα στην «καρδιά» του καλοκαιριού Ημέρες δόξας ζουν και πάλι τα μέταλλα, που επεκτείνουν συνεχώς τα κέρδη του 2017, «αποχαιρετώντας» τον -κατά τα άλλα ταραχώδη Αύγουστο από το υψηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων ετών.

Τις εντυπώσεις κλέβει για ακόμα μία φορά ο χρυσός, κερδίζοντας νέους fans, καθώς σέρνει τον… χορό των κερδών. Η αποδυνάμωση του δολαρίου σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές ανησυχίες και την αβεβαιότητα γύρω από τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ ενίσχυσαν την ζήτηση για ασφαλή assets, βοηθώντας το πολύτιμο μέταλλο να σπάσει το επίπεδο αντίστασης των 1.300 δολαρίων ανά ουγκιά και ενθαρρύνοντας, έτσι, τους επενδυτές να αυξήσουν τις θέσεις τους σε χρυσό. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές -μεταξύ των οποίων και ο Luc Luyet της Pictet Wealth Management- που εκτιμούν πως το κίτρινο μέταλλο θα κινηθεί σε επίπεδα άνω των 1.300 δολαρίων το 2018, καθώς αποδυναμώνεται το δολάριο και ξεθωριάζουν οι προσδοκίες αύξησης των επιτοκίων από τη Fed τον Δεκέμβριο. Σημειώνεται πως ο Αύγουστος έκλεισε με κέρδη 4% για το πολύτιμο μέταλλο. Ήταν ο καλύτερος μήνας από τον Ιανουάριο.

Δεν είναι, όμως, μόνο ο χρυσός που κερδίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, καθώς ο δείκτης μετάλλων του Bloomberg LMEX έκλεισε την Πέμπτη στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014. Ο δείκτης των βασικών μετάλλων σημειώνει άνοδο για 8η διαδοχική εβδομάδα. Στα επιμέρους μέταλλα, ο ψευδάργυρος κατέγραψε τα μεγαλύτερα μηναία κέρδη (13%) σε διάστημα άνω των δύο ετών, ενώ ο χαλκός (με κέρδη 6,6%) βίωσε τον καλύτερο Αύγουστο από το 2009, εν μέσω ενίσχυσης των προσδοκιών για μείωση της παραγωγής στην Κίνα. Παράλληλα, το νικέλιο σημείωσε ράλι 16% τον Αύγουστο, ενώ η τιμή του αλουμινίου ενισχύθηκε κατά 10%.

Σημειώνεται πως τα βιομηχανικά μέταλλα βιώνουν ένα εντυπωσιακό ράλι φέτος, με βασικούς καταλύτες την αισιοδοξία για την κατανάλωση στην Κίνα, καθώς και τις επιπτώσεις από τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η χώρα στην πλευρά της προσφοράς (μειώνοντας δραστικά την παραγωγική της ικανότητα), ειδικά για το αλουμίνιο. Παράλληλα, τα ενθαρρυντικά στοιχεία για το ΑΕΠ και την απασχόληση στις ΗΠΑ ενισχύουν περαιτέρω το θετικό κλίμα. «Τα οικονομικά μεγέθη στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ε.Ε. βελτιώνονται», δήλωσε ο κ. Richard Fu της Amalgamated Metals Trading, ενώ εξήγησε πως ορισμένοι traders συμμετέχουν στο ράλι καθώς οι τιμές σκαρφαλώνουν συνεχώς σε νέα υψηλά, ενώ funds με αρνητικές θέσεις προσπαθούν να μειώσουν τις ζημίες.

Το ασταμάτητο ράλι στα μέταλλα έχει οδηγήσει πολλές τράπεζες στην αναβάθμιση των εκτιμήσεών τους, με τελευταία τη Macquarie. Από τους μεγάλους κερδισμένους της ανόδου των τιμών δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι μεταλλευτικές, με την Glencore να καταγράφει κέρδη για τρίτο συνεχόμενο μήνα, ενώ η μετοχή της Rio Tinto ενισχύθηκε κατά 6,4% τον Αύγουστο. Ισχυρά κέρδη γνωρίζει και η ΒΗΡ Billiton.